Connect with us
Publicitate

Economie

Amânarea ratelor la bănci: cât va crește rata la credit dacă se alege amânarea plății. Costuri suplimentare

Publicat

Guvernul ia în calcul varianta amânării ratelor la bănci pentru români, ca măsură în contextul situației de criză. Aceasta a fost agreată și de reprezentanții băncilor. Este însă o soluție de moment, ce presupune costuri suplimentare, spun analiștii economici.

”Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, la Digi24.

Amânarea ratelor la credit pe o perioadă de 9 luni înseamnă alte costuri pentru clienți.

Credit imobiliar de 290.000 de lei

În cazul unui credit imobiliar în valoare de 290.000 de lei, contractat pe o perioadă de 30 de ani, rata ar putea crește cu aproximativ 180 de lei pe lună, în cazul amânării pe 9 luni, potrivit Antena3.

Dobanda pentru perioada de 9 luni este de 10.822 de lei, împărțită pe următorii 5 ani.

Luând în calcul o rată de 1.557 de lei pe lună, noua sumă de plată lunar este 1.737 de lei.

Credit de nevoi personale de 10.000 de euro

Alt exemplu: credit de nevoi personale în valoare de 10.0000 de euro pe 5 ani. Rata va crește cu aproximativ 64 de lei pe lună dacă se amână timp de 9 luni.

Dobânda care se acumulează în cele 9 luni de amânare este de 3.090 de lei, împărțită pe următoarele 9 luni. Față de o rată de 1.005 lei pe lună veți plăti 1.069 de lei.

În cazul în care nu se prelungește perioada de plată a creditului, rata va fi de 1.219 lei pe lună (+214 lei față de rata inițială).

Amânarea ratelor, soluție pe termen scurt, cu costuri suplimentare

Analistul economic Irina Chițu a declarat pentru Antena3 că trebuie ținut cont de faptul că dobânzile sunt în creștere, iar calculele ar putea fi diferite.

”Această amânare a ratelor, ca și dățile trecute, în 2020 și 2021, este o gură de oxigen pentru români, dar este o soluție pe termen scurt care vine cu costuri suplimentare.

Consumatorii trebuie să rețină că această suspendare nu înseamnă iertare de a mai plăti, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze și pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare”, a spus Chițu.

Dacă clientul se află la începutul perioadei de creditare, suspendarea îl afectează mai mult decât dacă este spre final. La începutul unui credit, rata lunară este aproximativ 75% dobânzi și comisioane și doar 25% principal, potrivit sursei citate.

Amânarea ratelor la bănci, măsura de anul trecut

Amânarea plății ratelor la bănci nu este o măsură nouă. Anul trecut, românii au putut alege această variantă pe o perioadă de cel mult 9 luni.

Condițiile de atunci erau:

  • credite acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv
  • creditul nu a ajuns la scadență până la data solicitării formulate de debitor
  • nu a fost declarată scadența anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv
  • debitorul nu înregistra restanțe la data solicitării suspendării obligației de plată
  • putea beneficia de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului, debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19
  • debitorul, cu excepția persoanelor fizice, trebuia să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 și faptul că se afla în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.
  • pentru debitorii persoane fizice care contractaseră credite ipotecare și care au beneficiat de suspendarea obligațiilor de plată în prealabil conform OUG nr.37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de 9 luni, dobânda eșalonată și garantată de stat inițial era majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăților.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    luni, 11.04.2022 at 20:29

    Statul și bănciile nu pierd, doar profită de naivitatea unora.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate