Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi record pentru „cartelul imunoglobulinelor”. Cinci firme de medicamente au pus în pericol viața pacienților

Publicat

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro).

Cele cinci firme de medicamete s-au înțeles în urmă cu 4 ani să retragă imunoglobulinele de pe piața din România pentru a obține facilități de la statul român.

În urma investigației, declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

Taxa clawback reprezintă un procent impus de statul român producătorilor de medicamente care trebuie să returneze o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

PPTA a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională.

Companiile sancționate sunt:

  • Baxalta Gmbh, Elveția: 109.372.066 lei;
  • CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;
  • Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;
  • Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;
  • Octapharma AG, Elveția: 125.181.860 lei;
  • PPTA, Belgia: 375.521 lei.

Decizia Autorității de Concurență, care va fi publicată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituției, www.consiliulconcurentei.ro, poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Potrivit Europa Liberă, în perioada 2015-2018, pacienții români au rămas fără cantitatea suficinetă de imunoglobuline timp de 1,5 ani.

Criza imunoglobulinelor continuă și astăzi când nevoile pacienților români nu sunt acoperite.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Stelian ion

    joi, 17.02.2022 at 18:18

    Vai,dar nu pot sa cred.Coruptie este doar in România,nu si in acele tari.Glumesc,desigur.Dupa’90 occidemtul ne-a exportat toate obiceiurile,mai ales cele proaste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax