Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF a pus ”tunurile” pe cripto-milionari: 63 de români nu au declarat venituri de aproape 50 de milioane de euro, din tranzacții

Publicat

anaf

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au verificat veniturile obţinute în perioada 2016-2021 din tranzacţionarea criptomonedelor prin intermediul unor platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX  şi au indentificat venituri de peste 131 milioane euro obţinute de 63 de cetăţeni români, din care 48,6 milioane euro au fost omise de la declarare, parţial sau integral.

Până în prezent, pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate ANAF a emis decizii de impunere pentru o sumă totală de circa 2,10 milioane euro potrivit zf.ro, care citează un comunicat ANAF.

De asemenea, instituţia a identificat circa 15 milioane euro obţinute din tranzacţionarea criptomonedelor care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obţinute din activităţi specifice acestui sector, precum minarea sau tranzacţionarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea creşterii gradului de fiscalizare şi a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfăşoară sau intenţionează să înceapă o astfel de activitate, să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.

Cum se impozitează veniturile din criptomonede

Românii care dețin criptomonede au la dispoziție un ghid PDF emis de ANAF, privind tratamentul fiscal al veniturilor din crypto.

Ce trebuie să facă posesorii de criptomonede pentru a nu intra în vizorul ANAF

În document se găsesc mai multe aspecte privind impozitarea tranzacțiilor și a veniturilor obținute în urma acestora.

Documentul poate fi văzut AICI: Document-2022: GHID brosura criptomonede 2022

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I.

Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    joi, 30.06.2022 at 11:13

    nenea ANAF spera sa Creasca Bugetul Romaniei, prin aceste ” Tunuri ” din LUT, pentru PLATA Pensiilor NESIMTITE, Cica De SERVICIU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax