Connect with us
Advertisement

Actualitate

ANAF: BONURILE FISCALE emise între operatorii înregistrați în scopuri de TVA se SCUTESC de la declarare până în 31 decembrie 2016

Publicat

anafÎnaintea Revelionului, Ministerul Finanțelor a publicat în Monitorul Oficial două ordine ANAF ce detaliază procedura de declarare a bonurilor fiscale în declarația informativă 394 privind achizițiile și livrările pe teritoriul național și procedura de distribuire a procentului de 2% din impozitul pe venitul din salarii, ocazie cu care se modifică declarația 230. Este vorba de Ordinul ANAF nr. 4018 și 4019/ 2014.

Ordinul ANAF nr. 4019/2014 aduce o precizare foarte importantă privind modul de declarare a achizițiilor și livrărilor efectuate pe teritoriul național de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România, respectiv procedura privind declararea bonurilor fiscale în declarația informativă 394.

Potrivit acestui temei normativ, până la data de 31 decembrie 2016, se scutesc la declarare bonurile fiscale emise între operatorii înregistrați în scopuri de TVA în România. Practic, procedura valabilă în anul 2014 se va aplica și în anii 2015 și 2016.

Consultă Ordinul ANAF 4019/2014

Reamintim faptul că bonurile fiscale emise de aparatele de marcat fiscale pe care este imprimat codul de înregistrare în scopuri de TVA în România al cumpărătorului, cu valoare de până la 100 euro inclusiv TVA, au calitate de document justificativ pentru deducerea TVA.

Este necesar ca aceste bonuri să conțină și celelalte elemente minime obligatorii, cum ar fi denumirea exactă a bunurilor și serviciilor, cota de TVA etc., pentru a se putea exercita dreptul de deducere, iar achizițiile trebuie să fie efectuate într-un scop ce permite deducerea TVA.

Și în anii următori se vor declara numai achizițiile/livrările însoțite de o factură, inclusiv cele supuse taxării inverse, efectuate între două persoane înregistrate în scopuri de TVA. Nu se declară autofacturile.

 Ordinul ANAF nr. 4018/2014 reglementează un nou formular prin care salariații pot dispune de o sumă de 2% din impozitul pe venitul din salarii, sumă ce poate fi direcționată pentru susținerea entităților non-profit, pentru susținerea cultelor religioase sau pentru acordarea de burse private.

În principiu, procedura nu este nouă, iar persoanele fizice salariate ce doresc destinația acestei sume către entitățile mai sus amintite, au acest drept în temeiul art. 57 alin. (4) din Codul fiscal. Exercitarea acestui drept se face prin depunerea formularului 230 la autoritatea fiscală la care persoana fizică este arondată, până pe data de 25 mai a anului următor.

Procedural, formularul se poate depune la registratura organului fiscal, sub semnătură electronică sau prin poștă.

Noutatea adusă de actul normativ constă în detalierea mai exactă a procedurilor de completare a formularului, în funcție de cele două posibile destinații:

a) entități non-profit sau unități de cult;
b) bursă privată.

Consultă Ordinul ANAF 4018/2014

Și ceilalți contribuabili ce achită impozit într-un mod independent, cum ar fi persoanele ce desfășoară activități independente, PFA sau cei ce practică o profesie liberă, pot direcționa procentul de 2% din impozitul pe venit datorat bugetului, direct prin completarea formularului 200 Declarație de venit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement