Connect with us
Advertisement

Economie

ANAF nu va mai publica „lista ruşinii” pentru persoane fizice. Alte categorii de contribuabili exceptate

anaf

Publicat

Obligațiile fiscale restante ale persoanelor fizice nu vor mai fi publicate pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, conform unui proiect de ordin publicat joi pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Proiectul va pune în aplicare modificările Codului de Procedura Fiscală și va determina ANAF să publice doar restanțele la buget ale persoanelor juridice.

De asemenea, se reglementează și situația în care un debitor are de recuperat sume de la stat, (sume de rambursat/restituit de la buget ori sume de încasat de la autorități contractante ale statului român), caz în care acești debitori nu sunt considerați că înregistrează obligații fiscale restante, astfel că nici contribuabilii în această situație nu vor fi publicați pe pagina de internet a ANAF, anunţă ministerul, într-un comunicat.

”Ne dorim un climat fiscal echitabil fundamentat pe încredere reciprocă, atât de necesară unei dezvoltării sănătoase a mediului antreprenorial românesc. De asemenea, intrăm în normalitate și încetăm expunerea inutilă a contribuabililor, deoarece este mai importantă recuperarea restanțelor decât spectacolul mediatic.” a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Modificări incluse în proiect:

“Nu se consideră că un debitor înregistrează obligaţii fiscale restante în situaţia în care suma obligaţiilor fiscale datorate de debitor este mai mică sau egală cu suma de rambursat/restituit pentru care există cerere în curs de soluţionare şi cu sumele certe, lichide şi exigibile pe care debitorul le are de încasat de la autorităţile contractante.”

“Nu fac obiectul publicării (…) obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.”

„Lista va cuprinde: denumirea debitorilor, codul de identificare fiscală, precum şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante, din care:

a) obligaţii fiscale principale şi obligaţii fiscale accesorii;

b) obligaţii fiscale principale şi accesorii necontestate, precum şi cele contestate, respectiv cele asupra cărora contribuabilul a exercitat căile de atac prevăzute de lege.

Aceste obligaţii vor fi menţionate în listă până la soluţionarea căilor de atac asupra acestora.”

surse: mfinante.gov, Romania24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement