Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Andrei Hancheș, tânărul ”naturalist de epocă” din Alba Iulia. Cum vede România sălbatică un pasionat de fotografie și documentar

Publicat

Andrei Hancheș este un tânăr din Alba Iulia pasionat de biodiversite și de modul în care schimbările climatice afectează viața animalelor și influențează sistemele ecologice.

Interesul său pentru tot ce ține de natură este dublat de pasiunea pentru fotografie și film, realizând în ultimii ani și câteva documentare dedicate acestui subiect.

Chiar dacă face parte din generația mai tânără, Andrei spune că tinde să se regăsească ”în pielea unui naturalist de epocă, mereu interesat de subiecte cât mai sofisticate despre lumea vie și tot ce ține de pământ ca sistem unitar de funcționare”.

”Interesul acesta pentru a înțelege cum se comportă anumite specii sau grupe de animale cum ar fi păsările sau mamiferele, cum își constuiesc cuiburile sau cum folosesc numeroase și complexe comportamente pentru a-și asigura succesul ca populații de indivizi de la o generație la alta, cum evită atacurile prădătorilor sau își curteza partenerii sau efectiv supraviețuiesc de la o zi la alta, mi-a stârnit intodeauna o curiozitate care a trecut de granițele enuziasmului și uneori am văzut-o chiar ca o obsesie pozitivă, moderată. Documentarea lor prin fotografie, film sau ilustrații a devenit o necesitate, mai târziu” spune Andrei.

Consideră că acest mod de a lua ceva din natură și de a-l prezenta într-o forma interactivă, pe înțelesul tuturor, cu scopul de a educa, este cea mai buna variantă pe care o poate alege un pasionat de ”viața sălbatică”.

Din punctul său de vedere, este mult mai ușor să spui lucruri interesante printr-o fotografie, printr-o prismă artistică mult mai acesibilă pentru toată lumea.

YouTube video

”Problema schimbărilor climatice a fost mereu un topic fierbinte pentru biologi pentru că prezintă o latură mai sumbră la cea ce urmează să se întâmple, atât cu noi ca specie, cât și cu comportamentele și viața altor organisme.

Aceste oscilații de temperatură care grafic arată o încălzire graduală de la an la an, corelează și un dezechilibru global care va instaura în cele din urmă o nouă normă climatică cu un peisaj diferit față de ce vedem azi.

Însă ce se trece cu vederea adesea este faptul că lumea vie și pământul sunt sisteme interconectate și totul ține de esență și profunzime.

La noi schimbările climatice pot fi resimțite adesea pe baza precipitaților intense și a contrastelor tot mai observabile dintre cald și rece, spre exemplu.

În domeniul zoologiei, animalele și plantele au suferit și ele schimbări rapide de comportament și adaptare uneori unele dintre ele fiind ciudate, dar explicabile. Deci da! Schimbările climatice sunt resimțite și la noi sub diferite forme” spune Andrei.

Dimensiunea speciilor de păsări s-a micșorat

Andrei Hancheș observă de ani buni evoluția vieții sălbatice din România, inclusiv prin lungi incursiuni în teren.

YouTube video

”Un avantaj mare când vine vorba de studierea biodiversității pe perioade lungi de timp, este cel de a observa trenduri în populațiile de animale și de a deduce în ce direcție merge supraviețuirea speciilor bazată pe aceste trenduri.

Un exemplu clar este chiar un studiu recent, din anul 2019, de către cei de la Chicago Field Museum, care arată că dimensiunea speciilor de pasări în ultimii ani, să micșorat considerabil.

Pasările au o temperatură corporală mai mare ca a mamiferelor (39-43 grade celsius) metabolismul accelerat ajutându-le la zbor și la incubarea pontelor de ouă.

Când vine vorba de veri toride, păsările trebuie să se adapteze și gradual își micșorează masa. Trendul a fost observat și la salamandre, broaște sau la cerbi și lupi.

La noi în țară, datele indică prezența unor specii noi care apar pe culoarele de migrație care oricum au un flux major de specii intercontinentale.

Un exemplu clar observat chiar de mine a fost prezența unei specii de codobatură asiatică, mai exact codobatura citrină (Motacilla citreola) observată mult mai la vest față de aria ei obișnuită ca specie. Este des întâlnită în migrație în zone că Dobrogea și Delta Dunării.

Specia acaparează cu viteză vestul continentului și pare că devine o prezență tot mai comună. O altă observație făcută indică mișcarea interesantă a nucleelor de (lepidoptere) fluturi aflați în imago (perioada de zbor) care datorită creșterii de temperatură coboară sau urcă în altitudine și pot fi văzuți în zone care anterior lipseau cu desăvârșire” spune Andrei.

Andrei consideră că dacă aceste tendințe continuă, anumite specii își pot micșora sau mări aria geografică sau pot dispărea cu desăvârșire, microclimatul acestora fiind periclitat.

Problema, observată mai ales la fauna și flora alpină și montană

Aceste schimbări pot afecta grav pe termen lung întregi cascade trofice și echilibre naturale.

”Vă dau un alt exemplu, observat tot în teren: iernile fară zăpadă și cu temperaturi ridicate (cauzează ieșirea mai rapidă a amfibienilor din latență) care deși se reproduc mai eficient în masă în bălți și lacuri și aduc o abundență de hrană pentru animale pe termen scurt, duc la o dezvoltare superapidă de metamorfoză care da naștere unor specimene „nano”.

Adesea poți găsi specimene ca broască roșie de pădure, care sunt metamorfozate prea rapid și duc la o degenerare a populației în timp pentru că femelele necesita corpuri mai mari care să poarte și să depună ouăle.

Ce trebuie făcut în acest sens.

Trebuie să continuam să protejam ariile protejate care încă le mai avem, și să avantajam biodiversitatea oriunde se afla ea și indiferent din ce constă ea.

Fie că vorbim despre, tritoni, berze, egrete, broaște, fluturi, libelule sau zimbri și lupi, fiecare organism își are rolul sau în reglarea ecosistemelor și a plenetei, iar schimbările climatice sunt cauzate în parte și de faptul că am pierdut o parte din această biodiversitate.

Chiar și cei mai mici pași au un efect masiv atunci când știm ce trebuie făcut: protejarea zonelor umede care absorb vaste cantități de CO2 și sunt paradisuri biologice, dezvoldarea zonelor verzi din parcuri și orașe care atrag fauna și reglează populațiile de paraziți care sunt în creștere din cauza recordurilor de temperatură etc.

Natura este eficientă în cea ce face pentru că de milioane de ani găsește soluția la toate problemele. Tot ce trebuie făcut este să lucrăm cu ea nu împotriva ei” – Andrei Hancheș.

Vezi și: FOTO / VIDEO: Tânăr din Alba Iulia, autorul unui documentar în stil BBC despre cai și despre influența lor asupra umanității

Sursă: G4Media, ENTR

Foto: Andrei Hancheș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia: Crosul Unirii 2022 de la Alba Iulia

Publicat

Ediția a 53-a a competiției, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, a fost organizată, sâmbătă dimineața, de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Alba Iulia.

La start s-au prezentat sute de alergători din toată țara și de toate vârstele iar la final toți participanții au primit câte un tricou iar primii trei clasați, la fiecare categorie de vârstă au fost recompensați cu diplome și medalii oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa – cel care a dat startul competiției respectiv viceprimarii Emil Popescu și Marius Filimon.

La una dintre categoriile de vârstă, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a terminat cursa pe locul 3.

Trebuie spus că toți cei care au participat la eveniment sunt câștigători! Felicitări!

Comunicat de presă, CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafică în zona Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, în vederea identificării și culegerii jocurilor călușerești păstrate în memoria colectivă.

Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile: Vinerea, Săliștea, Șibot, Pianu, Blandiana, Vințu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Zlatna, Stremț, Cricău – vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbătești. În lunile a cincea, a șasea, a șaptea și a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent se va realiza o expoziție fotografică și un film documentar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanțare obținută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanțate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediții, Din comoara satelor – 2 ediții, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba și Purtata – jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave.

„Proiectul „Jocul Călușerilor din județul Alba” vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului – inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultură „Augustin Bena” dorește atât aducerea în actualitate a jocului călușeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spații convenționale și neconvenționale, editare de carte și realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea și tezaurizarea acestui material”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Călușarul/ Călușul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, proclamând și străvechiul cult al Soarelui și reprezintă un simbol viu al culturii noastre

Dansul exprimă, atât prin vestimentație, cât și prin mișcările călușarilor, unicitatea poporului român. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului. Dansul este un joc spectaculos, de virtuozitate și măiestrie coregrafică.

În majoritatea localităților din județul Alba jocurile călușerești se desfășoară de la Solstițiul de iarnă, încep la Crăciun și se încheie la Bobotează. Călușerul transilvănean este asociat cu cetele de colindători având rol de fertilitate și belșug, prin colindele cântate, prin urările adresate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie. Ministrul Muncii spune că banii nu vor întârzia din cauza zilelor libere

Publicat

Toate pensiile românilor ar urma să fie achitate până în data de 15 decembrie, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, poștașii vor lucra și vineri, 2 decembrie, astfel încât pensiile nu vor întârzia din cauza zilelor libere din luna decembrie. 

Plata pensiilor în luna decembrie se va face după calendarul stabilit, astfel încât toate pensiile să fie achitate până în 15 decembrie, a declarat Marius Budăi, sâmbătă seara, la Antena 3.

„Am discutat deja cu Poşta Română, am găsit înțelegere astfel încât în data de 2 se vor efectua plăţi și imediat începând de luni se vor efectua plăți, astfel încât în același calendar până în 15 decembrie să achităm toate pensiile.

Se lucrează și pe data de 2 decembrie, factorii poștali vor duce pensiile acasă, iar cei care iau pe card, în perioada 12 – 14 ale lunii vor primi banii în cont. Pensionarii care încasează pensia prin factorul poștal îl va primi începând cu 2 decembrie, apoi continuăm cu plățile”, a explicat ministrul, la Antena 3.

sursa: antena3.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gelozia și alcoolul l-au făcut pe un bărbat din Sebeș să ajungă în arest. A fost REȚINUT de polițiști după ce și-a agresat soția

Publicat

Un bărbat de 42 de ani din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce și-a agresat soția, pe fondul geloziei și al consumului de băuturi alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 noiembrie 2022, în jurul orei 21,00, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de o femeie de 35 de ani, din Sebeș, cu privire la faptul că a fost agresată de soț.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul geloziei și al consumului de băuturi alcoolice, bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a devenit violent și și-ar fi lovit soția.

În urma aplicării formularului de evaluare al riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, bărbatului fiindu-i interzis să se apropie de soția sa.

Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și a fost reținut, pentru 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax