Actualitate
Andrei Pleșu se retrage din viața publică. ”Când simţi că nu mai aparţii timpului tău, să faci un pas înapoi”
În finalul articolului său din această săptămână din Dilema veche, filozoful Andrei Pleșu comunică publicului decizia de a renunța „cel puţin deocamdată – la orice prestaţie publică”.
„Normal este ca, atunci când simţi că nu mai aparţii timpului tău, să faci un pas înapoi. Profit, aşadar, de ocazie, pentru a renunţa – cel puţin deocamdată – la orice prestaţie publică (articole, interviuri, conferinţe, colocvii etc.). Păstrez doar rubrica de la Dilema veche, din loialitate faţă de un proiect la care am pus umărul. Decizia mea e un minim semn de consecvenţă, pentru care apelez la înţelegerea cititorilor mei, câţi vor mai fi fiind…”, explică Andrei Pleșu.
În articolul în care anunță retragerea, autorul critică excesele corectitudinii politice în cercetarea științifică susceptibilă că ar da naștere „unui alt tip de cenzură, mai subtilă și, întrucîtva, mai perfidă (pentru că avea manierele „libertății”)”.
Filosoful deplânge fenomenul prin care „cultura de tip „clasic”, mai ales cea umanistă, capătă un aer vetust, divagatoriu, dacă nu direct „evazionist”. În schimb, susține Andrei Pleșu, sunt încurajate în cercetare proiectele care țin de gender, minorități și fenomenul migrației.
Membru al „Grupului de la Păltiniș”, conturat în jurul lui Constantin Noica, și, fondator, după Revoluția, al „Dilemei vechi”, Andrei Pleșu a fost unul dintre disidenții epocii Ceaușescu. Ministru al culturii în Guvernul Roman, profesor de artă și filozof, Andrei Pleșu, 70 de ani, este unul dintre cei mai citiți autori români în viață, cărțile sale vânzându-se în tiraje record.
Marți seara, la Antena 3, Andrei Pleșu a fost criticat vreme de o oră la emisiunea lui Mihai Gâdea pentru o scrisoare trimisă înainte de 1989 lui Nicolae Ceaușescu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News