Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Angajări în ARMATĂ 2022: Țara te vrea ostaș. Cum poți deveni rezervist voluntar. Care sunt condițiile MApN

Publicat

Ministerul Apărării Naționale caută rezerviști voluntari. Anunțul a fost făcut la începutul anului, pentru ocuparea a 444 de locuri.

Este vorba despre o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.

Citește și Condiții de recrutare MApN 2022: S-a dat startul înscrierilor la școlile militare. Cum afli ce funcții sunt disponibile

”Campania de recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea”, preciza MApN.

Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară are loc până pe data de 4 februarie.

La prezentarea la centrul militar, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.

Citește și Angajări în Armată, fără studii de specialitate. Măsuri MApN pentru reducerea crizei de personal

De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare, mai precizează MApN.

Detalii suplimentare pot fi obținute la centrelor militare zonale, judeţene sau de sector. Detalii, AICI.

Documente necesare

La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

– actul de identitate, în original şi în copie;

– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;

– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;

– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;

– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele interesate este să aibă vârsta între 18 și 55 de ani. Selecția constă în probe psihologice, fizice și examinare medicală.

Măsuri pentru creșterea atractivității serviciului voluntar

Prin adoptarea Legii nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

– remunerația acordată în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni a crescut de la 10% la 30% din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut;

– cuantumul indemnizației de instalare a crescut, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;

– a fost eliminată obligația privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

– au fost eliminate limitările privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

– există posibilitatea repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

Câți bani primesc soldații

Rezerviştii voluntari primesc indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum 3 ani.

Pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni, remunerația este de 30% din solda de funcţie.

În cazul unui soldat profesionist, salariul lunar este de 1.857 de lei, astfel că rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei.

Cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist: 1.857 de lei în cazul unui soldat şi 2.400 de lei pentru un subofiţer.

În acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză, potrivit adevarul.ro.

surse: mapn.ro, adevarul.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ghiorghi

    marți, 25.01.2022 at 08:27

    BĂI ȘEFII DE PAIE AI armatei române BĂIII.
    Până acum câteva zile limita era de 50 ani,dar acum cu situația din Ucraina ați mărito la 55,ați crescut indemnizația de la 10 la 30 % și multe alte modificări (caracteristice acestei nații de ….impuțite)
    Vă trăsură IZMENELE drăgălași 😈☠👿 conducătorii.
    Așa să vă ajute Dumnezeu!

    • Alex

      vineri, 25.02.2022 at 23:56

      Sunt disponibil sa apar tara

  2. Tanase Petru codrut

    vineri, 25.02.2022 at 19:57

    Imi doresc sa ajung in armata vreau sami apăr poporul român

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax