Actualitate
Angajaţii din Sănătate care au aceeași pregătire, vechime și activitate ar putea avea venituri identice. Propunere legislativă la Senat
Parlamentarii vor ca toate categoriile de personal din Sănătate să aibă aceleaşi venituri, dacă au pregătire identică, vechime şi aceeaşi activitate. În momentul de faţă, legea prevede ca angajaţii din unităţile spitaliceşti să fie plătiți şi în funcţie de rangul spitalului sau de măsurile fiscal-bugetare ale autorităţilor locale.
„Prin Hotărâre de Guvern salariul minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat, în două etape în fiecare an, fapt ce a determinat o egalizare a salariilor indiferent de nivelul studiilor și al activității prestate, ceea ce generează mari nemulțumiri în rândul angajaților din sistemul sanitar”, a transmis inițiatorul propunerii, deputatul Buicu Corneliu-Florin, în expunerea de motive.
Inițiatorul mai subliniază faptul că migrația personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit și cu experiență profesională este o realitate care își pune amprenta asupra sistemului public sanitar.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, prevede un singur alineat în plus, la articolul 1:
“(alin. 11) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), personalul din cadrul unităţilor aflate în coordonarea şi subordinea Ministerului Sănătăţii şi din unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale, inclusive personalul prevăzut la art. 4 din aceste instituţii, care ne beneficiază de un cuantum al salariilor de bază, al sporurilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, mai mici decât cele stabilite la nivel maxim în cadrul aceleiaşi instituţii-aceluiaşi tip de instituţie pentru fiecare funcţie/grad/treaptă şi gradaţie, va fi salarizat la nivelul maxim dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
Iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat, în dezbatere publică, în procedură de urgență. Pentru a fi adoptată, propunerea legislativă trebuie votată şi în Camera Deputaţilor, care este camera decizională.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News