Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANPC: Amenzi de peste 1 milion de lei la unități de cazare, magazine și restaurante din stațiuni turistice, într-o săptămână

Publicat

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat operatorilor economici, în prima săptămână a Comandamentului de Iarnă 2021, 199 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei.

În cadrul Comandamentului de Iarnă, demarat pe 20 decembrie, comisarii ANPC au verificat şi consiliat, în prima săptămână de activitate, 255 de operatori economici, în trei regiuni ale ţării: Sud Muntenia Ploieşti, Nord Est Iaşi şi Centru Braşov.

În urma deficienţelor constatate la operatorii economici, comisarii ANPC au mai aplicat 132 de avertismente, au dispus 30 de măsuri de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor şi au emis o propunere de suspendare a activităţii până la 6 luni.

Nereguli constatate de ANPC

Reprezentanţii ANPC au constatat mai multe abateri de la legislaţie:

  • comercializarea sau utilizarea unor materii prime cu data durabilităţii minimale depăşită;
  • schimbarea stării termice a produselor;
  • utilizarea, la raionul de vitrină asistată, a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi conţineau urme de resturi alimentare, pete şi lichid provenit de la scurgerile din produse;
  • folosirea unor vitrine frigorifice care aveau ventilatoare cu depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecţie, urme de mucegai şi de rugină;
  • comercializarea de legume – fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistenţă moale, improprii consumului uman;
  • utilizarea unor spaţii de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafeţe cu rugină, urme de insecte.

Alte nereguli constatate de comisarii ANPC au fost lipsa menţionării alergenilor pe listele meniu sau a afişării gramajului porţiilor, la unele unităţi de alimentaţie publică; lipsa verificărilor metrologice la instrumentele de măsură utilizate; lipsa etichetelor la unele produse alimentare; utilizarea unor ustensile de bucătărie deteriorate sau neprofesionale; lipsa afişării preţurilor la cazare; utilizarea unor lenjerii de pat, saltele şi alte accesorii, neigienizate sau deteriorate, în spaţiile de cazare; lipsa informaţiilor necesare turiştilor în spaţiile de cazare.

Protejarea sănătății turiștilor aflați în vacanță

Comandamentul de Iarnă 2021 este coordonat de preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, şi de directorul general al ANPC, Paul Anghel, şi are misiunea prevenirii şi combaterii practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor aflaţi în vacanţă, în staţiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, a subliniat că nu admite ca profiturile companiilor să fie realizate fără respect pentru consumatori.

Controalele ANPC din cadrul Comandamentului de Iarnă vor continua la nivelul întregii ţări, se menţionează în comunicatul ANPC.

sursă: Agerpres

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax