Actualitate
ANRE: Noi tarife pentru racordarea la rețelele de gaze, din 10 septembrie. Cât costă branşarea
Tarifele pentru racordarea la sistemele de distribuţie a gazelor naturale se schimbă, începând cu data de 10 septembrie, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin în acest sens. Sumele sunt maximale şi pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/oră, ajungând la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/oră.
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat recent noile tarife de racordare la sistemele de distribuţie a gazelor naturale.
Branşarea şi avizarea branşării se tarifează în prezent cu sume cuprinse între 1.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de complexitatea lucrărilor.
Noile tarife stabilite acum de ANRE sunt maximale şi pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/oră, ajungând la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/oră.
Potrivit noilor reguli, valoarea maximă a tarifului de analiză a cererii de racordare este de 70 de lei. De asemenea, valoarea maximă a costurilor legate de verificarea documentaţiei tehnice a instalaţiei de racordare este de 50 de lei. Costurile legate de proiectarea instalaţiei de racordare pot ajunge până la valoarea maximă de 300 de lei. Activităţile de urmărire a lucrărilor, recepţie tehnică şi punere în funcţiune a instalaţiei de racordare în cazul racordării la sistemul de distribuţie nu vor fi taxate.
În procesul de actualizare a noilor tarife, ANRE a avut în vedere costurile reale ale procesului de racordare, urmărind totodată şi suportabilitatea acestor costuri de către viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, tarifele aprobate având un caracter maximal.
Autoritatea a publicat grila nouă de tarife, aceasta putând fi consultată AICI.
La stabilirea tarifelor de racordare au fost luate în considerare costurile activităților cuprinse în contractul de racordare, respectiv:
- obținerea certificatului de urbanism;
- obținerea avizelor și autorizațiilor emise de organismele abilitate;
- obținerea autorizației de construire a instalației de racordare;
- proiectarea instalației de racordare;
- verificarea documentației tehnice/proiectului tehnic a/al instalației de racordare de către un verificator de proiecte atestat de ANRE;
- execuția instalației de racordare;
- urmărirea lucrărilor privind execuția, recepția tehnică și punerea în funcțiune a instalației de racordare.
Prin limitarea valorilor componentelor de mai sus și prin stabilirea unui nivel maxim, ANRE a avut în vedere prevenirea posibilelor tendințe de încărcare a costurilor pentru fiecare componentă a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuată și nejustificată a acestora.
Deși responsabilitatea procesului de racordare revine deținătorilor rețelelor de distribuție, solicitanții au dreptul să aleagă operatori economici autorizați ANRE în regim concurențial pentru realizarea activităților necesare proiectării și executării instalațiilor de racordare.
Astfel, prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituită de ANRE se promovează concurența între operatorii economici autorizați, viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuție având astfel posibilitatea să aleagă operatorul economic cu care să efectueze lucrările necesare racordării la costuri minime.
sursa: anre.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
mihai scutaru
marți, 13.11.2018 at 07:14
Au marit costurile de racordare dar nici nu vin sa faca lucrarea ,am contract semnat in septembrie ….suntem in noiembrie cred ca se asteapta sa ninga ,asteptam luni de zile ca sa faca o lucrare de cateva ore , pentru trei metri de teva si un contor stai sa astepti cu lunile !
Roxana
vineri, 04.01.2019 at 19:52
De la poarta pana la casa am masurat cu m si am 38 de m, hai sa zic 40 m iar la poarta ma leaga de teava principala platita de tatal meu. Firma a venit a masurat a zis ca am de la poarta pana la casa 76 de m si cu legarea la teava ma costa 11600, adica 2000 lei bransamentul si restul ceo 76 m. Pai on cazul asta cu banii adtia cumpar lemne/brichete pentru 4 ani. Este normal sa ma coste atat de mult?