Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: Nou standard de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice. Reguli în relaţiile contractuale cu clienţii finali


Publicat

stalp electricComitetul de reglementare al ANRE a aprobat, miercuri, un nou standard de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice. Se aplică între relaţiile dintre furnizor şi clienţii finali.

Acest Standard este elaborat în cadrul procesului de actualizare și completare a cadrului de reglementare existent și în concordanţă cu obiectivele de reglementare privind dezvoltarea unui sistem energetic eficient, fiabil şi orientat către clientul final, potrivit ANRE.

Prevederile Standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE nr. 6/2017 se aplică în relațiile dintre furnizor și clienții finali – cu ocazia derulării contractului de furnizare a energiei electrice.

Principalele elementele de noutate introduse prin Standardul aprobat:

-determinarea trimestrială de către furnizori a valorilor indicatorilor de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, pe categorii de clienți finali respectiv casnici, noncasnici mici, noncasnici mari;

-obligaţia operatorilor economici care deţin licenţă de furnizare a energiei electrice, dar nu desfăşoară activitate de furnizare la clienţii finali, de a publica pe paginile proprii de internet, la termenele prevăzute în standard, pentru transmiterea la ANRE a raportărilor privind indicatorii de performanţă, o informare prin care motivează faptul că nu au calculat și publicat indicatorii de performanță;

-obligaţia furnizorilor de ultimă instanță de a plăti compensaţii clienţilor casnici şi în situaţia în care nu respectă termenele prevăzute în Procedura privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de reţea, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 177/2015;

-s-a introdus prevederea ca, în cazul contractelor de furnizare a energiei electrice negociate, în situaţia în care nu sunt îndeplinite nivelurile de calitate a serviciilor prestate, furnizorii să achite eventuale compensații clienţilor finali, conform prevederilor contractuale;

Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, conform reglementărilor specifice în vigoare, furnizorul are obligaţia să organizeze şi să menţină un punct unic de contact, care cuprinde:

-un punct central, care asigură o structură specializată în comunicarea cu clientul final. Această structură oferă clientului final posibilitatea prezentării, într-un loc prestabilit, prevăzut cu registratură proprie, care dispune de personal şi dotare corespunzătoare pentru îndeplinirea serviciilor prevăzute în licenţa de furnizare a energiei electrice (contractare, facturare, încasare, informare, preluarea și soluționarea plângerilor de natura serviciilor prestate etc.) şi care, după caz, coordonează punctele de informare regională/locală ale furnizorului, ce sunt ușor accesibile și situate la distanță de maximum 50 km de locurile de consum ale clienților finali proprii care beneficiază de serviciu universal;

-un serviciu permanent de voce şi date;

-o adresă de poştă electronică; un număr de fax;

-introducerea unei anexe care cuprinde informațiile strict necesare pe care solicitantul trebuie să le pună la dispoziția furnizorului, pentru întocmirea unei oferte de furnizare.

Impactul socio-economic al Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice va fi unul pozitiv atât asupra pieţei de energie în ansamblul ei – prin creşterea protecţiei consumatorilor, asigurarea continuităţii alimentării cu energie electrică și promovarea concurenţei pe piaţa de energie electrică prin asigurarea unui criteriu suplimentar la selectarea furnizorului, asupra operatorilor economici – prin obligaţia acestora de a asigura clienţilor finali un standard ridicat de furnizare a energiei electrice, în condiţii clar definite, transparente, nediscriminatorii şi uşor de verificat, precum și asupra consumatorilor/clienţilor finali – prin asigurarea informării clienţilor finali cu privire la: calitatea serviciilor oferite, compensaţiile plătite de furnizorii de energie electrică în situaţia în care nu sunt respectate nivelurile garantate ale indicatorilor de performanţă, precum şi la mijloacele de comunicare şi informare puse la dispoziţia clienţilor finali de către furnizorii de energie electric, mai transmite ANRE.

Tot miercuri, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul 7/2017 de aprobare a Regulilor privind publicarea informaţiilor aferente tranzacţiilor încheiate pe piaţa de energie electrică, ordin aprobat pentru respectarea prevederilor introduse prin Legea 203/2016 de modificare și completare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.

Ordinul instituie ca obligaţie pentru părţile implicate în contractele încheiate pe piaţa reglementată sau de export să transmită operatorului pieţei de energie electrică o copie a acestor contracte, în termen de maxim 7 zile de la data încheierii lor, respectiv maxim 7 zile pentru contractele încheiate înainte de intrarea în vigoare a Ordinului.

La rândul său, operatorul pieței de energie publică informațiile referitoare la preţurile şi cantităţile stabilite în urma tranzacţiilor efectuate pe toate pieţele centralizate de energie electrică, inclusiv contractele de pe piaţa reglementată sau de export, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 43 (2) din Legea 123/2012 potrivit cărora operatorului pieţei de energie electrică nu îi este permisă divulgarea informaţiilor legate de tranzacţiile de energie electrică pe care le deţine, obţinute pe parcursul activităţii sale, altfel decât în condiţiile legii.

Regulile aprobate vor conduce la creşterea gradului de transparenţă pe piaţa de energie electrică, la stabilirea unor condiţii echitabile de acces la informaţii pentru participanţii la piaţă, precum și la îmbunătăţirea mediului concurenţial, care se va reflecta pozitiv asupra clienţilor finali şi va contribui la creşterea gradului de educaţie a acestora în domeniul pieţei de energie electric, mai precizează ANRE.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Managerul Spitalului din Alba Iulia: „Florin Roman este deputatul care ne-a ajutat cel mai mult atunci când ne-a fost greu”

Publicat

Florin Roman este deputatul care ne-a ajutat cel mai mult atunci când ne-a fost greu. Este omul care a fost mereu lângă noi, dar mai ales în perioada grea declanșată de pandemia Covid!

Aproape 500.000 de euro a însemnat donatia pe care ne-a adus-o de la Romgaz și cele 10 ventilatoare mecanice de la Ministerul Sănătății. Cu sprijinul lui Florin, Spitalul Județean Alba a devenit unul din primele centre naționale de testare în lupta cu COVID 19.

Când am avut nevoie de suplimentarea medicamentelor de tip Ramdesivir sau Plaqenil, Florin Roman ne-a sărit în ajutor. Sprijinul lui Florin Roman a fost de o mare însemnătate și în privința salarizării, când a modificat încadrarea la 30% a sporurilor pe ordonator principal de credite.

Extinderea ambulatoriului ar fi fost imposibilă fără ajutorul lui Florin, iar acum este din nou lângă noi pentru a continua modernizarea și dotarea spitalului județean. Pentru toate acestea, îi mulțumesc!

Am credința ca și în viitorul mandat vom rămâne parteneri de încredere, pentru un obiectiv comun: sănătatea oamenilor din Alba!

Diana Marza, manager al spitalului judetean Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Operațiunea „Masca” în județul Alba: Peste 200 de cetățeni care nu aveau mască sau o purtau necorespunzător, amendați de Poliție

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  În ultimele 24 de ore au fost depistate 211 persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 218 polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU, ITM, DSVSA precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 172 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 154 de mijloace de transport, din care 94 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.650 de persoane.

Echipele de control au depistat 211 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 2.500 de lei.

Au fost organizate 5 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

De exemplu, la Aiud a fost organizată o acțiune cu efective suplimentare, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost legitimate 185 de persoane și au fost aplicate 78 de amenzi pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Alba Iulia polițiștii au verificat 9 societăți comerciale, au legitimat 142 de persoane și au aplicat 36 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

La Blaj au fost verificate 9 societăți comerciale, au fost legitimate 298 de persoane și au aplicat 53 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Acțiunile de verificare a modului de respectare a regulilor privind prevenirea răspândirii noului coronovirus vor continua, iar în cazul în care vor fi constatate abateri, vor fi luate măsuri.

„Stimați cetățeni, este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Baia de Arieș și-a agresat fosta iubită. S-a ales cu ordin de protecție și dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat din Baia de Arieș este cercetat de polițiști pentru violență în familie și distrugere. Pe numele său a fost emis și un ordin provizoriu de protecție după ce și-ar fi agresat fosta concubină.

Potrivit IPJ Alba, la data de 27 octombrie 2020, la Poliția Orașului Baia de Arieș s-a prezentat o femeie în vârstă de 47 de ani, din comuna Sălciua, care a sesizat faptul că a fost agresată de fostul concubin.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, în seara zilei de 24 octombrie 2020, între femeie și fostul său partener ar fi avut loc discuții contradictorii, context în care aceasta ar fi fost agresată cu palmele peste față. În timpul agresiunii, femeia și-ar fi scăpat din mână telefonul mobil, care a fost distrus.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și distrugere și au emis, față de bărbatul în vârstă de 46 de ani, un ordin provizoriu de protecție, prin care i s-a interzis să se apropie la o distanță mai mică de 200 de metri față de fosta sa parteneră și de membrii familiei acesteia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE ȘOFERI: Cod Galben de ceață în județul Alba. Viziblitate redusă local sub 200 m și izolat sub 50 m. LOCALITĂȚI vizate

Publicat

Meteorologii au emis atenționări Cod Galben de ceață valabile pentru județul Alba și alte județe din țară, miercuri dimineață. 

În județul Alba, până la ora 12.00, sunt vizate localitățile: Cugir, Vințu de Jos, Pianu, Șibot, Săliștea și zonele joase ale județului.

Potrivit ANM, se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate