Connect with us
Advertisement

Eveniment

Anticiclonul Cerberus aduce peste Europa un val fierbinte. Locurile preferate pentru concedii, lovite de temperaturi extreme

Publicat

Un val fierbinte va acoperi întreg continentul european în această săptămână, din cauza unui anticiclon denumit Cerberus. 

Numirea anticiclonului după Cerber, câinele-monstru cu trei capete care în mitologia greacă păzește porțile lumii de dincolo, nu a fost o coincidență, a declarat meteorologul Stefano Rossi pentru La Stampa. Cerberul apare în Infernul lui Dante, unde păzește al treilea cerc al iadului.

VREMEA pe patru săptămâni. Când va fi caniculă, cu temperaturi până la 40 de grade și perioadele cu furtuni. Prognoza ANM

Anticiclonul Cerberus a ajuns și în România, aducând un val de caniculă. Meteorologii au emis deja un cod portocaliu de de căldură în mai mule părți ale țării.

Țările mediteraneene, în frunte cu Italia, se așteaptă să doboare un record european pe fondul temperaturilor arzătoare.

Se estimează că Italia va depăși 45 de grade Celsius în zilele următoare, deoarece un anticiclon – numit Cerberus – provoacă creșterea temperaturilor.

Se preconizează că Sicilia și Sardinia se vor confrunta cu cele mai rele dintre condițiile extreme, atingând maxime de 47-48 C.

Anticiclonul Cerberus: Grecia va fi măturată de un val fierbinte

Și Grecia așteaptă un val de căldură. Turiștii sunt sfătuiți să stea la adăpost și să se hidrateze cât mai mult.

Observatorul Național din Atena a estimat că vor atinge o medie între 42 și 43 °C începând de miercuri, scrie The Guardian.

Municipalitatea din Atena a anunțat că va deschide spații speciale cu aer condiționat pentru a găzdui cetățenii, în funcțiune între orele 8:00 și 20:00 de marți.

De asemenea, populația mare de animale fără stăpân a capitalei grecești va fi îngrijită, cu aproximativ 150 de stații de adăpare în jurul orașului.

Se estimează că valul de căldură, primul din această vară, va atinge vârful vineri, deși meteorologii au prezis că vremea extremă ar putea declanșa incendii forestiere și ar putea fi prelungită, catalogând-o ca „insidioasă și periculoasă”.

În toată Europa va crește nivelul de umiditate, iar în zonele calde, noaptea vor fi 22 de grade Celsius.

Ce este un anticiclon

Un anticiclon este un sistem atmosferic caracterizat prin prezența unei zone de înaltă presiune în centrul său.

Într-un anticiclon, aerul se deplasează în spirală în sens orar în emisfera nordică și în sens antiorar în emisfera sudică. Aceasta se datorează forței Coriolis, care este cauzată de rotația Pământului.

În centrul unui anticiclon, presiunea atmosferică este mai mare decât în jurul său. Acest lucru determină ca aerul să se disperseze spre exterior într-un mod uniform, în timp ce coboară spre sol.

Ca rezultat, vremea în cadrul unui anticiclon este adesea caracterizată de cer senin, puțini nori și vânt slab.

Anticiclonii sunt adesea asociați cu vremea frumoasă și stabilitatea atmosferică.

De obicei, ei aduc temperaturi mai ridicate și o umiditate relativ scăzută, deoarece mișcarea descendentă a aerului comprimă și încălzește aerul, împiedicând formarea norilor și a precipitațiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement