Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Ape otrăvite în urma activităţilor miniere în Alba

Publicat


Statul a acordat în acest an o atenţie specială iazurilor de decantare şi haldelor de steril rezultate în urma activităţilor miniere, după ce, în 2008 şi 2009, aceste probleme ecologice au fost total neglijate. Ignoranţa autorităţilor responsabile cu protecţia mediului a dus judeţul Alba, în 2009, la un pas de un dezastru ecologic. Apa acidă din iazul de la Valea Şesii a fost pe punctul de a se vărsa în râul Arieş, din cauza creşterii nivelului în urma unor ploi abundente, procesul de neutralizare a apelor fiind oprit anul trecut, după sistarea temporară a activităţii de la „Cuprumin” Abrud.

Parlamentarul de Alba, Clement Negruţ a declarat că este îmbucurător faptul că s-au alocat, în acest an, bani de la bugetul de stat pentru iazurile de decantare din ţară şi din judeţul Alba. Totuşi, în opinia acestuia “sumele nu sunt suficiente şi nu ne pot face să ne culcăm pe o ureche. Te poti aştepta, în orice moment, condiţiile meteo să genereze o catastrofă ecologică. Judeţul nostru este predispus la o astfel de problemă”.

În Alba sunt 20 de iazuri de decantare, câteva dintre ele fiind în procesul de închidere. În acest an, la Filiala Baia de Arieş s-au alocat 431.000 lei pentru închiderea şi ecologizarea haldelor de steril, bani proveniţi de la Banca Mondială, iar pentru iazul de decantare s-au alocat 15.789,7 mii lei.

Negruţ a mai spus că o atenţie deosebită i s-a acordat iazului de decantare de la Valea Sapeşului, iaz cu reziduuri ce au conţinut ridicat de cianuri. Lucrările de ecologizare şi de punere în siguranţă a iazului sunt în desfăşurare, planul de închidere şi finalizare a acestor lucrări fiind de 8 decembrie a.c. “Nu mai este foarte mult timp până la finalizarea acestor activităţi, după care o să îi rog pe cei de la autoritatea de mediu să facă o verificare şi să-mi prezinte o documentaţie în acest sens”, a arătat Clement Negruţ.

Din păcate, nu peste tot se lucrează intens. La iazul de la Valea Cuţii s-a realizat doar o mică parte a activităţii de închidere şi punere în siguranţă. La ultimul control efectuat, în 1 octombrie a.c, s-a constatat că s-a refăcut doar drumul de acces spre iaz şi s-a construit un singur canal de protecţie pe malul drept al iazului.
Mai trebuie finalizat drumul de acces pe coronamentul iazului, altfel nu se poate interveni în cazul în care se produce o fisurare sau o alunecare de teren. Totodată, trebuie realizat şi canalul de siguranţă pe malul stâng al iazului. Lucrările la iazul Cuţii ar trebui să fie finalizate în decembrie 2010.

La iazul de la Brădeşti nu a început nicio lucrare de punere în siguranţă. Iazul de decantare este închis şi pus în conservare, din 1992. Autorităţile spun că aceste lucrări nu reprezintă un pericol care să producă o catastrofă ecologică.

“Am atras atenţia şi o să fac pe această temă o adresă către Ministerul Mediului, pentru a asigura fonduri pentru închidere”, a arătat Negruţ.

La fel ca în cazurile prezentate mai sus, la Filiala Zlatna nu s-a alocat niciun ban, în 2008-2009, pentru iazurile de decantare de la Zlatna şi închiderea minei de la Haneş. În 2010, au fost realizate investiţii de 797.542, 4 lei la iazul de decantare Zlatna şi de 1. 239.210 lei la iazul de decantare de la Valea Mică. Este cel mai mare iaz de la Exploatarea Minieră Zlatna, motiv pentru care s-a alocat o sumă importantă, mai ales că în acea zonă s-a făcut un centru de colectare selectivă a deşeurilor.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ZILE LIBERE pentru angajații din învățământ, în funcție de cultul religios de care aparțin. Proiect adoptat

Publicat

profesor

Angajaţii din învăţământ vor avea zile libere de Paști și Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate acestea de cultul religios legal, creştin de care aparţin. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților și mai are nevoie de vot în Senat. Conform proiectului, salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Prins la volan, cu alcoolemie de 1,19. Dosar penal pentru un șofer din Mihalț

Publicat

etilotest, test alcool, politia

Un șofer de 49 de ani din Mihalț s-a ales cu dosar penal după ce a condus prin localitate, aflat sub influența alcoolului. Etilotestul a indicat 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat. Potrivit IPJ Alba, miercuri, în jurul orei 18.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau împreună cu jandarmii, l-au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mașini cu defecțiuni tehnice, găsite în trafic, în Blaj. Acțiune a Poliției în colaborare cu RAR

Publicat

actiune-politia-RAR

Poliţiştii din Blaj au împărțit amenzi și au depistat mașini cu defecțiuni tehnice, în trafic. Acțiunea a fost organizată miercuri, în colaborare cu RAR. Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba au organizat, miercuri, pe raza municipiului Blaj, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tineri reținuți la Sebeș după ce s-au bătut cu alți clienți într-un bar din oraș. Au ”împărțit” lovituri cu pumnii și picioarele

Publicat

bataie

Doi tineri din Sebeș au fost reținuți de Poliție după ce au provocat un scandal într-un bar și s-au manifestat violent. Sunt cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.  Potrivit IPJ Alba, miercuri, polițiștii din Sebeș au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, față de doi bărbați de 32 și 25 […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate