Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Aplicația pe care o plătești ca să aibă drepturi asupra unor desene cu chipul tău. Păstrează scanări cu toate detaliile feței tale

Publicat

Facebook-ul și Instagramul este plin de poze cu desene în care apar oameni în diferite costume, ipostaze, sau închipuite ca personaje fantasy.

De la prințese, la cavaleri, astronauți, persoanje anime, sau costume steam-punk, aplicația poate randa sute de ipostaze.

Este vorba despre o aplicație recent apărută, Lensa AI, care pe baza unui algortim, transformă selfi-urile tale în artă digitală. Sistemul care face asta este controlat de un AI (o formă de inteligență artificială). Însă, totul vine cu o serie de condiții impuse de companie. 

Aplicația este a unei companii din America, iar valul de utilizare este similar cu cel de acum câțiva ani când o companie din Rusia a lansat FaceApp, o aplicație care îți stoca datele biometrice ale feței, pentru a randa o imagine cu modul în care vei arăta la bătrânețe.

Bloggerul, Radu Dumitru, unul dintre cei mai vechi bloggeri din România și care scrie despre tehnologie a explicat pe site-ul său, nwradu.ro, ce condiții are aplicația pentru a face un desen cu tine.

În linii mari, Lensa AI, Magic Avatar, funcționează astfel: descarci aplicația, plătești costul aplicației, sau o folosești gratuit pentru câteva zile. Apoi, începi să încarci cât mai multe selfie-uri cu tine.

Cum funcționează aplicația

Inteligența artificială care controlează aplicația scanează pozele încărcate de tine, le cartografiază, face un fel de topografie a feței, explică, Radu Dumitru, pe blogul său.

După ce își scanează fața o pune în diverse desene, fie că vorbim despre personaje din mitologie, fie despre desene distopice, steampunk, sau fantasy.

Însă totul vine cu o serie de condiții pe lângă plata aplicației.

Mai multe vedete din România au folosit aplicația și au publicat pe Instagram rezultatele. Spre exemplu Andreea Antonescu, fosta solistă de la Andre, a încărcat 10 fotografii cu ea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Antonescu (@andreeaantonescu)

La fel a făcut și Adelina Pestrițiu care și ea a încărcat zece fotografii randate de aplicație.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Adelina Pestritu (@adelina.pestritu)

Ce date folosește și cum

Datele pe care le folosește aplicația sunt explicate de boggerul Radu. Potrivit acestuia, ”odată ce încarci fotografiile tale, cele digitale generate, practic portretul tău sub formă grafică, devin ale companiei. (…) le dai o licență perpetuă, irevocabilă, gratuită, transferabilă oricui vor ei, de a face orice vor cu respectivele imagini. Le pot reproduce, modifica, distribui unde vor ei.

Atenție că nu este vorba de fotografia încărcată de tine în aplicație. Aceea, conform Terms and Conditions, este folosită doar pentru a genera portretul tău în formă grafică și apoi este ștearsă.

Portretul tău în formă grafică, însă, este oricum atât de detaliat încât oricine te recunoaște în el.

Este tot fața ta acolo, chiar dacă stilizată și colorizată diferit, uneori cu schimbări minime”, explică bloggerul.

Chiar dacă selfie-urile originale sunt șterse, pe ele se antrenează AI-ul care controlează aplicația, pentru a înțelege cât mai bine portretul uman și a cartografia fața unui om cu cât mai multe detalii.

Într-un fel, cu fiecare selfie încărcat, inteligența artificială din aplicație, învață încă un portret de la detaliile de bază și până la cele mai mici aspecte. De la forma nasului să până la cele mai mci detalii ale buzelor.

Imaginile randate, cele făcute de AI, chiar dacă le primești, sunt ale companiei, adică fața ta poate apărea pe un site chinezesc ca și reclamă la anime-uri, sau la cine știe ce produs. Iar tu, ca utilizator nu ai drepturi asupra imaginii, deoarce ai fost de acord ca aplicația să își folosească pozele randate.

Partea interesantă: Cum îți analizează chipul

Radu Dumitru explică printr-o analogie: ”în Privacy policy, Lensa descrie cum procesează inițial fotografiile pe care le încărcați din telefon:

Acolo scrie de fapt că Lensa nu ia fața ta în sensul clasic, o colecție de pixeli de diverse culori, ci o traduc întâi în format matematic. Îi determină ecuația, ca să zic așa, îi fac o hartă matematică, ceea ce mie mi se pare chiar mai rău.

Ca analogie, nu le dați o fotografie a feței voastre, le dați chiar codul ADN din care ei o pot clona oricând după aceea. Această ecuație matematică generată pe baza feței tale poate fi apoi folosită pentru a compara mult mai ușor dacă același om apare în mai multe fotografii, poate fi folosită pentru a introduce mici variațiuni în “topografia” feței”, a mai explicat bloggerul pe site-ul său.

sursă info: nw.radu.ro

sursă foto: captură de ecran, Instagram, profil Adelina Pestrițiu, Andreea Antonescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax