Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arheologul Gheorghe Petrov reia căutările rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu, fără sprijinul IICCMER

Publicat

iuliu maniu

O nouă campanie de căutare a osemintelor lui Iuliu Maniu va fi organizată la Sighet. Arheologii care au căutat în mai multe rânduri rămășițele pământești ale marelui om politic interbelic au găsit o ultimă pistă, care ar putea aduce, de această dată, rezultatul sperat.

Campaniile de cercetare continuă la fostele închisori de la Periprava și Târgu Ocna, fără sprijunul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICMER, dar sub autoritatea Asociației Foștilor Deținuți Politici și cu sprijin financiar din partea Fundației ”Doina Cornea”.

La începutul acestui an însă, noua conducere a IICCMER a suspendat colaborarea cu arheologul care a investigat atrocitățile Securității comuniste, inclusic în județul Alba, și a oprit toate campaniile de căutare a osemintelor luptătorilor sau deținuților anticomuniști.

”Prima acțiune de căutare a rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu a fost organizată abia în anul 2006.

La Secția Parchetelor Militare din București au fost audiate vreo 13 persoane care mai trăiau atunci, în 2006, din personalul care a lucrat în anii ’50 la penitenciarul din Sighet.

S-au verificat niște posibile variante unde ar fi fost el îngropat, în acel perimetru care astăzi este cunoscut sub denumirea de Cimitirul săracilor.

Citește și: Ultima zi pe pământ a marelui om politic Iuliu Maniu, mort în pușcărie. ”Spre groapa comună și gloria eternă”

Am fost chemat în calitate de arheolog medievist, având experiență în arheologie funerară. Au fost organizate două acțiuni succesive, una în iulie 2006, cealaltă la începutul lui noiembrie al același an, dar fără niciun rezultat pozitiv” a spus arheologul Gheorghe Petrov.

Gheorghe Petrov este arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei de unde a fost detașat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

El a fost primul care, după 1989, a demarat o acțiune de căutare a rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu.

Osemintele sale nu au fost găsite în Cimitirul săracilor din Sighet, dar, în 2007, la un an de la prima cercetare arheologică, Gheorghe Petrov organizează o a doua, de data aceasta pe malul râului Mara:

”O a doua variantă, care a circulat și pe care am luat-o în considerare, provenită de la fiul unui fost deținut de drept comun care a avut tangență cu penitenciarul politic din Sighet, era că Maniu ar fi fost dus și îngropat împreună cu încă un deținut pe malul râului Mara, în comuna Berbești, județul Maramureș.

S-a făcut în 2007 o verificare pe locul care ni s-a indicat fără rezultat palpabil și s-a considerat că inițiativa găsirii osemintelor lui Iuliu Maniu este o cauza pierdută” a adăugat Petrov.

În cei zece ani cât a lucrat la IICCMER, Gheorghe Petrov a descoperit rămășițele a zeci de luptători anticomuniști împușcați de Securitate în munți și a sute de deținuți politici care au murit în închisorile comuniste și au fost aruncați de cele mai multe ori în gropi comune.

Tot sub autoritatea Institutului a condus Gheorghe Petrov și cele două campanii în care a căutat osemintele lui Iuliu Maniu.

La începutul acestui an însă, noua conducere a IICCMER a suspendat colaborarea cu arheologul care a investigat atrocitățile Securității comuniste, inclusic în județul Alba, și a oprit toate campaniile de căutare a osemintelor luptătorilor sau deținuților anticomuniști.

Citește și: Cercetătorul Gheorghe Petrov, care a expus atrocitățile comise de Securitate în județul Alba, îndepărtat de la IICCMER

Campaniile de cercetare au continuat însă la fostele închisori de la Periprava și Târgu Ocna, dar sub autoritatea Asociației Foștilor Deținuți Politici și cu sprijin financiar din partea Fundației Doina Cornea.

Tot în această formă va organiza Gheorghe Petrov și cea de-a treia acțiune de căutare a rămășițelor lui Iuliu Maniu, dacă conducerea IICCMER își păstrează refuzul de a relua campaniile arheologice.

Sursă: radiocluj.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax