Connect with us
Advertisement

Eveniment

Asociația ”Țara vinului” a împlinit zece ani. Planuri pentru un magazin dedicat producătorilor din Alba

YouTube video

Publicat

Asociația producătorilor de vin din Alba, ”Țara vinului” a împlinit zece ani de existență. Președintele acesteia, Ovidiu Negrea Oprean, a spus în cadrul unei întâlniri cu producătorii locali din zona Ighiului că asociația intenționează ca anul viitor să deschidă un magazin în care producătorii locali din podgoriile județului Alba să își poată vinde vinurile. De asemenea, asociația își propune să se implice mai mult în informarea și pregătirea producătorilor, dar și tuturor celor interesați de oenologie și viticultură. 

Asociația a organizat o degustare de vinuri locale la Ighiu, în crama unui fost han din localitate, la care au participat producători locali din zonă și invitați. Președintele ”Țării Vinului”, Ovidiu Negrea Oprean, i-a invitat pe cei prezenți ca după degustare să încerce să realizeze un cupaj propriu din soiurile expuse.

Acesta a enumerat activitățile în care a fost implicată asociația în acești zece ani, printre care a amintit parteneriatul în organizarea festivalului ”Strugurele de aur”, concursurile de vinuri destinate micilor producători, târgurile și expozițiile organizate anual pentru micii producători, amenajarea unui centru de degustare la Bucerdea Vinoasă și achiziționarea unui minilaborator pentru analiza vinurilor, disponibil pentru membri.

Totodată, acesta a spus că ”Țara Vinului” are planuri mari pentru perioada următoare, printre care și pe acela de a amenaja un magazin la Alba Iulia, în care producătorii din județ să își poată vinde vinurile. De asemenea, de centenar, va fi organizată o degustare record în care vor fi puse la bătaie 100 de vinuri reprezentative pentru zonă și în plus va fi inițiată o platformă on-line pentru promovarea turismului oenologic în Alba.

”Vrem ca în viitor să organizăm în fiecare podgorie vizite și degustări la cramele producătorilor și să contribuim astfel la turismul viticol în județul nostru. Vom colabora și cu operatori din industria HoReCa și vom organiza degustări de vinuri locale pentru turiștii care ne vizitează județul”, a declarat Ovidiu Negrea Oprean.

Județul celor patru podgorii

Pe teritoriul județului Alba se întind patru dintre cele mai importante podgorii din Transilvania, respectiv Alba Iulia, Aiud, Sebeș-Apold și Târnave. Pe aceste meleaguri se cultiva, încă de pe vremea dacilor, planta din care se producea „băutura divină”. În prezent, viţa de vie este cultivată pe mii de hectare şi oferă venituri pentru o bună parte a populaţiei judeţului.

Vinul este considerat drumul între plăcere și păcat, fiind unul dintre puţinele produse care au dăinuit de-a lungul istoriei, păstrându-şi importanţa şi renumele. Podgoriile din Alba îşi aduc contribuţia substanţială pe piaţa românească, cât şi pe cea internaţională, oferind vinuri din soiuri alese. Aici tradiţia s-a păstrat, oamenii locului acordând importanţa cuvenită meseriei pe care ştiu să o practice cel mai bine: cultivarea viţei de vie.

Această renumită zona viticolă deţine cea mai mare suprafaţă dintre podgoriile Podişului Transilvaniei. Aria sa corespunde aproape în întregime Podişului Târnavelor, străbătut de râurile Târnava Mare şi Târnava Mică. Numai Podgoria Jidvei dispune de peste 2.500 de hectare de vie cultivate cu soiuri alese. Oricine ajunge în această zona poate vizită pivniţele în care se păstrează, de câteva sute de ani, producţia de vinuri.

În anul 2007, în Alba s-a înființat, la inițiativa Consiliului Județean, Asociaţia „Ţara Vinului”. Principalul scop al acesteia este de a promova turismul vitivinicol în județ prin impulsionarea vitiviniculturii. După modelul „Drumului vinului” iniţiat de Ansamblul Regiunilor Europene Vitivinicole, autorităţile din Alba au realizat un lucru similar, un instrument prin care terenurile viticole şi producţiile viticole să poată fi cunoscute, comercializate şi îmbinate într-o formă de ofertă turistică. „Drumul vinului” este un traseu semnalat prin panouri speciale, de-a lungul cărora se insistă pe valorile naturale, culturale şi de mediu, vii şi exploatări agricole individuale sau asociate deschise publicului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Varvara Cristian

    luni, 11.12.2017 at 14:22

    Un experiment placut . Doresc sa ma inscriu si eu in Asociatia Tara Vinului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement