Connect with us
Advertisement

Administrație

Asociație de locatari din Alba Iulia, dată în judecată de o familie după o inundație în apartament. Ce a decis prima instanță

blocuri apartamente 2

Publicat

O familie din Alba Iulia se judecă de mai bine de un an cu asociația de proprietari din care fac parte. Oamenii cer despăgubiri după ce conducta de apă pluvială care traversează blocul a cedat și le-a inundat apartamentul.

Deși cei doi locatari au câștigat în primă instanță, la Judecătoria Alba Iulia, Asociația nu a fost de acord cu decizia magistraților și a făcut apel. 

În urma apelului, dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba.

Procesele de acest gen sunt destul de rare, deoarece oamenii care suferă stricăciuni în locuințe din cauza unor probleme apărute la instalațiile comune, nu merg în instanță și sunt nevoiți să repare pe propria cheltuială. 

Odată cu apelul facut de Asociația, motivarea deciziei Judecătoriei Alba Iulia, din data de 26 mai 2021 a fost făcută public. Apelul pe rolul Tribunalului Alba a fost înregistrat în data de 3 septembrie, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Ce s-a întâmplat

În data de 21 iunie 2019, după o ploaie torențială, conducta de aplă pluvială care tranzitează blocul s-a spart între apartamentul celor doi cetățeni și un alt apartament.

În urma spargerii, apa din conductă a inundat apartamentul acestora.

Potrivit motivării instanței ”s-a deteriorat parchetul în camera de zi, dormitor, sufragerie, în total aproximativ 48 mp de parchet. De asemenea, s-au deteriorat și pereții holului, iar pentru repararea celor anterior arătate e nevoie de suma de 8360 lei”.

Reprezentații Asociației au precizat în timpul procesului că respectiva conductă ar fi fost spartă de către vecinii celor doi, care locuiesc cu un etaj mai sus, când acestia au făcut mai multe reparații și că aceasta nu s-a ”spart datorită neglijentei sau lipsei de diligență în administrare a Asociației”, se mai arată în documentul citat.

Drept urmare au precizat că nu trebuie să plătească daune locatarilor.

În schimb judecătorii din Alba Iulia, în urma unui raport de expertiză au considerat că Asociația este răspunzătoare pentru pagubele suferite.

Potrivit raportului de expertiză ”rezultă faptul că inundația produsă în apartamentul reclamanților s-a datorat faptului că tava de scurgere a apei pluviale a cedat, în urma unei ploi torențiale, datorită uzurii în timp a acesteia, cumulată cu o posibilă blocare a acesteia cu materiale căzute de pe terasă în timpul lucrărilor efectuate la hidroizolația terasei sau, ulterior, din cauza lipsei parafrunzarului la gura de scurgere, fiind dovedită astfel și condiția legăturii de cauzalitate dintre fapta comisă și prejudiciul produs”, se mai arată în motivarea instanței.

De asemenea, raportul de expertiză a mai arătat faptul că pagubele suferite sunt de de 7232 lei. După ce au judecat, magistrații au decis că Asociația trebuie să plătească suma de bani, după ce apartamentul a fost afectat de inundație.

”Obligă pârâta să plătească reclamanților suma de 7232 lei, cu titlu de despăgubiri și dobânda legală aferentă acestei sume începând cu data de 21.06.2019 și până la data plății efective de despăgubirii.

Obligă pârâta să plătească reclamanților suma de 2576 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în motivarea magistraților din data de 26 mai 2021.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement