Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ziua Mondială a Turismului. Vezi cum a evoluat județul Alba și ce au făcut autoritățile pentru dezvoltarea acestei industrii

Publicat

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Mondială a Turismului, data de 27 septembrie fiind marcată cu această semnificaţie încă din 1979. În 2013, această zi este celebrată sub sloganul „Turismul oferă noi oportunităţi pentru femei”, un mesaj prin care se doreşte promovarea femeilor lider din industria turismului şi a egalităţii dintre femei şi bărbaţi. La nivel local, este un prilej de a aminti cum a evoluat dezvoltarea turismului şi care sunt oportunităţile pentru a transforma acest sector într-o sursă importantă de dezvoltare pentru judeţul Alba.

Dezvoltarea turismului reprezintă un obiectiv ce a fost şi rămâne în atenţia autorităţilor locale şi judeţene, dar şi diverşilor investitori, având în vedere resursele existente cu valoare istorică, naturală, culturală, tradiţională. Chiar dacă statisticile privind numărul turiştilor din ultimii ani nu arată o creştere pe măsura aşteptărilor şi banilor investiţi atât în afaceri private, cât şi în reabilitarea unor obiective cu potenţial de atracţie a vizitatorilor, ideea avansată de majoritatea factorilor de decizie a fost de creare a condiţiilor pentru terminarea oaspeţilor să rămână pentru mai mult de o zi în Alba, astfel încât să aibă acces şi să folosească serviciile oferite de întreprinzătorii locali.

Potrivit datelor statistice, în luna iulie, judeţul Alba a fost vizitat de 12.484 turişti. Comparativ, în luna anterioară, au fost înregistraţi 9.927 de vizitatori, iar în iulie anul trecut, 12.227 de oaspeţi. În primele şapte luni din 2013, în unităţile turistice din judeţul Alba au fost cazaţi 54.625 turişti, majoritatea în hoteluri, cu 7,8% mai mulţi faţă de perioada similară din 2012.

Judeţul Alba dispune de o reţea de locuri de cazare formată din hoteluri, pensiuni, moteluri ce se dezvoltă în fiecare an.

În ultimii 15 ani, însă, am avut de pierdut la capitolul vizite din partea turiştilor care plătesc pentru servicii în judeţ. Dacă în anul 1995, în cele 1.873 locuri de cazare, au fost înregistrate 168.000 de înnoptări (capacitate de utilizare de 37%), în anul 2000 erau disponibile doar 1.641 locuri de cazare, care au fost utilizate în proporţie de 17,8% (86.200 de înnoptări). Zece ani mai târziu, în 2010, numărul locurilor a ajuns la 2.109 şi au fost ocupate în procent de 16,3% (101.100 înnoptări). Anul respectiv coincide cu materializarea unor investiţii importante, printre care şi reabilitarea Cetăţii Alba Carolina, un punct de atracţie relevant pentru oraşul nostru. Atunci, odată cu amenajarea traseelor din Cetate, autorităţile au început să conştientizeze că ar putea constitui sursă de venit în turism. Un an mai târziu, în 2011, erau înregistrate 3.027 locuri de cazare în judeţ, care au fost utilizate în proporţie de 20,5% (155.722 înnoptări). În primele 11 luni din 2012, media indicelui de utilizare netă a locurilor de cazare din Alba a ajuns la 20,29%. Anul trecut, au fost înregistrate 203.168 înnoptări, majoritatea în hoteluri (36,4%) şi pensiuni agroturistice (27,8%). Cei 93.917 turişti care au ales destinaţii din judeţ în 2012 au stat, în medie, 2,2 zile.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, aminteşte de atenţia specială care a fost acordată şi în 2013 promovării județului Alba, prin organizarea unor evenimente „care au făcut istorie”. Câteva exemple sunt Târgul de Turism Rural de la Albac, Festivalul Cetăților Dacice, Festivalul „Dilema Veche” sau Festivalul de Folk „Ziua de Mâine”.

„În același timp, turismul în Alba înseamnă crearea infrastructurii de acces către destinații și încurajarea dezvoltării serviciilor dedicate publicului larg. Totodată, am dorit să-i cooptăm pe tineri (elevi și studenți) în acțiunile noastre, ca să înțeleagă cât de bine este să fii turist și, mai ales, practicant în turism. Cât despre proiectele turistice pe care le-am gândit și pe care vrem să le realizăm, amintim deschiderea Domeniului Schiabil – Valea Sebeșului, realizarea de ghiduri și hărți turistice, înființarea unui centru de informare turistică în cetatea Alba Iuliei, dezvoltarea turismului în zona Transalpinei și multe altele”, transmite şeful administraţiei judeţene.

Şi, având în vedere că se apropie sezonul rece, în care staţiunile montane din Alba reprezintă un punct de reper mai ales pentru cei care practică sporturile de iarnă, şeful CJ le transmite proprietarilor de pensiuni, agențiior şi asociaţiilor de turism, dar şi societăților comerciale „succes și cât mai mulți turiști”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement