Eveniment
Atenție la cadourile de Sfântul Valentin. InfoCons: La ce să fim atenți atunci când alegem cadoul pentru persoana iubită
Se apropie Valentine’s Day, recunoscută la nivel mondial drept sărbătoarea iubirii, zi în care îndrăgostiții obișnuiesc să își dăruiască reciproc cadouri și să-și celebreze dragostea.
Valentine’s Day se serbează anual pe 14 februarie, iar cele mai multe legende leagă sărbătoarea de numele Sfântului Valentin din Roma.
Pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, așa cum mai este denumită sărbătoarea mai sus amintită, cuplurile își dăruiesc ciocolată, bijuterii sau își organizează vacanțe departe de haosul cotidian. De asemenea, toți îndrăgostiții trimit și primesc mesaje de Sfântul Valentin.
Idei de cadouri pentru Valentine’s Day: Poate că pare „floare la ureche” să alegeți cadoul pentru persoana iubită, însă totuși atunci când achiziționați ciocolată, bijuterii, produse cosmetice sau pachete de vacanță, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte care ar putea să vă ajute să evitați o surpriză neplăcută.
Avertismentul vine din partea InfoCons, care a realizat un mini-ghid cu toate informațiile de care aveți nevoie în alegerea unui cadou pentru persoana iubită.
Ciocolată
Din cadou nu poate să lipsească o cutie de ciocolată, însă atunci când o alegeți, trebuie să fiți atent la câteva informatii.
Etichetele produselor tip ciocolată trebuie să conțină: denumirea produsului, numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului.
Citește și MESAJE și SMS-uri de Ziua Îndrăgostiţilor. Declaraţii de iubire în câteva cuvinte, de Valentine`s Day
Atunci când vorbim despre produsele din import, trebuie să ne asigurăm că pe etichetă există numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta si conditiile de depozitare.
Produsele din import, trebuie să fie însoțiete de etichete cu elemente de identificare în limba română
Pentru ciocolata si produse din ciocolată: se mentioneaza în mod obligatoriu continutul de cacao substanța uscată, exprimat în procente, astfel: „cacao…% minim”.
Ciocolata proaspata trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, sa fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.
Bijuterii cu pietre și metale prețioase
Pe lângă ciocolată, sigur vă doriți să surprindeți persoana iubită cu o bijuterie care să o pună în valoare. Dar știți la ce să fiți atent când achiziționați bijuterii.
Vezi: Iubește românește de Dragobete 2022. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români
InfoCons prezintă câteva sfaturi de care puteți ține cont pentru a cumpăra cadoul perfect.
- Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
- Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
- Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
- Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
- Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
- Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
- Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitateîn original, însoțit de factură sau bon fiscal.
Produse Cosmetice
În completarea cadoului perfect vine și un produs cosmetic și, pentru că am stabilit deja cum alegem ciocolata și bijuteriile, iată la ce trebuie să fiți atenți când alegeți produsele cosmetic.
- Fiți atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele ;
- Verificați dacă ambalajul are calitatea corespunzătoare valorii produsului; există posibilități frecvente ca un produs zis “de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere;
- Examinați cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere;
- Unii producători şi importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii;
- Pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE ;
- Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia `A se folosi preferabil înainte de`, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe;
- Achiziționați produse cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație; în plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice “cu sacoşa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News