Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Ce trebuie să facă proprietarii nemulţumiţi de banii primiţi de la stat pentru imobilele expropriate

Publicat

După publicarea în Monitorul Oficial a listei cu proprietarii de imobile vizate pentru expropriere pe traseul viitoarei autostrăzi Sebeş-Turda, o parte dintre aceştia şi-au exprimat nemulţumirea privind cuantumul sumelor pe are urmează să le primească pentru terenurile sau construcţiile pe care trebuie să le cedeze statului, ca utilitate publică. Aceştia au la dispoziţie varianta procesului în instanţă, împotriva CNADNR, prin care pot solicita evaluarea proprietăţilor la valoarea de piaţă şi nu cea stabilită de evaluator pentru compania de drumuri.

Potrivit hotărârii de guvern 399 pe 2014, publicată în Monitorul Oficial din 2 iunie, s-a aprobat amplasamentul obiectivului de investiţii “Autostrada Sebeş-Turda” şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată pe traseul acesteia.

Totodată, a fost făcută publică o listă cu 4.312 de imobile supuse exproprierii, situate pe raza localităţilor Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sântimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud cu satele Gârbova de Jos, Sâncrai, Ciumbrud, Păgida şi Gâmbaş, precum şi localităţilor Rădeşti, Mirăslău, Unirea din judeţul Alba, respectiv Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi din judeţul Cluj, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor. Suma totală pentru toate aceste imobile este de 36.511.000 lei, bani ce vor fi plătiţi din bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor.

Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Lista proprietarilor vizaţi pentru EXPROPRIERE pe traseul celor patru loturi

Sumele individuale se virează de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. la dispoziţia proprietarilor de imobile, pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii în vederea efectuării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii.

Însă aceste sume – mult mai mici faţă de cele din piaţa imobiliară din prezent, care începe să de dezmorţească – nu-i mulţumeşte pe unii proprietari care au folosit terenurile lor pentru a investi zeci de mii de euro sau, în unele cazuri chiar sute, pentru a începe afaceri în agricultură. Este cazul unor oameni din zona Aiud-Ciumbrud, de exemplu, care au culturi de trandafiri, pomi fructiferi sau vii. Aceştia au luat deja legătura cu autorităţile şi au cerut soluţii pentru a nu-şi pierde investiţiile. Şi astfel de cazuri mai sunt pe traseul autostrăzii, şi pentru alte tipuri de culturi agricole sau chiar construcţii.

Procedura în astfel de situaţii este de stabilire a preţurilor la care se fac despăgubirile pentru terenurile şi clădirile vizate de construcţia autostrăzii de către evaluatori angajaţi de CNADNR. Se verifică apoi în bazele de date de la primării proprietarii acestor imobile, care primesc adrese acasă în acest sens. Dacă sunt de acord cu preţul pe care îl oferă statul pentru proprietăţile pe care le pierd, încheie un contract şi primesc banii. Dacă nu, pot deschide proces în instanţă. Până la soluţionarea acestuia, li se virează într-un cont la CEC pe numele lor contravaloarea despăgubirii.

Precizări despre procedura pe care o au la dispoziţie aceşti proprietari a făcut şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman. Potrivit acestuia, “despăgubirile sunt stabilite conform legii, în baza evaluărilor conforme cu grila notarilor publici, în cazul imobilelor, deci toate sumele sunt mai mici decât valoarea de piață. Proprietarii trebuie să știe că pot da în judecată CNADNR, iar instanța se pronunţă, de această dată, în baza expertizei juridice, care stabilește suma, în funcție de valoarea de piață, de regulă, mai mare decât cea stabilită de expertul ANEVAR.”

Vicepreşedintele CJ a menţionat că “acționarea în instanță a CNADNR nu opreşte exproprierea, dar poate duce la un preț corect, de piață, nu după grila notarială, pentru imobil”.

Grila notarilor este publică la nivel naţional şi poate fi consultată pentru fiecare județ în parte.

Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Curtea de Apel Bucureşti a respins plângerile pentru lotul 2. CNADNR va reevalua ofertele

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Andrei

    joi, 12.06.2014 at 12:11

    Din pacate nici o primarie nu a primit detalii in legatura cu procedura de expropriere si despagubire.
    Stie cineva care este procedura de intrare in posesia banilor si de refacere a actelor pe terenul ramas ne-expropriat ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax