Connect with us
Advertisement

Educație

BACALAUREAT 2022: cum se poate corecta greșeala de pe foaia de examen. Regulile pentru probele scrise din perioada 20-23 iunie

sala clasa liceu examen

Publicat

Bacalaureat 2022: Probele scrise în cadrul examenului de Bacalaureat 2022 încep luni, 20 iunie, cu testarea la Limba și literatura română. Candidații au acces în sălile de examen până cel târziu la ora 8.30.

Vezi BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte la ROMÂNĂ, proba scrisă. Teste de antrenament pentru examenul BAC

Potrivit calendarului de examen, probele scrise continuă marți, 21 iunie – testarea la Matematică sau Istorie (proba obligatorie a profilului), apoi miercuri, 22 iunie – disciplina la alegere în funcție de profil și specializare și joi, 23 iunie – proba la limba maternă.

Primele rezultate vor fi comunicate, anonimizat, în 27 iunie (până la ora 12:00). Se pot depune contestații în aceeași zi, până la ora 18.00. Perioada 28-30 iunie este pentru rezolvarea contestațiilor. În 1 iulie vor fi cunoscute rezultatele finale.

Proba scrisă la Bacalaureat 2022 – cum se poate corecta o greșeală pe foaia de examen

Candidații au acces în sălile de examen până la ora 8.30. După distribuirea subiectelor (ora 9.00), au la dispoziție trei ore să rezolve cerințele de la proba scrisă.

La redactarea lucrărilor, pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Română, Istorie, Fizică, Anatomie și celelalte discipline

Pentru probele scrise la disciplinele „Matematică” şi „Geografie”, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.

Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.

În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele „Anulat”, se semnează de către asistenţi şi se păstrează în condiţiile stabilite pentru lucrările scrise.

Proba scrisă la Bacalaureat 2022 – cum poate fi anulată o lucrare

După ce elevii și-au lăsat obiectele în sala de depozitare, se îndreaptă către sala de examen în care au fost repartizați. Aceștia vor fi repartizați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina și de tipul de subiect primit, conform listelor afișate la avizier.

Înainte ca subiectele să fie distribuite către candidați, asistenții vor explica cum se va desfășura proba și cum se completează datele personale pe foaia tipizată. Niciun candidat nu mai poate intra în sală după ce au fost distribuite subiectele.

Lucrarea poate fi anulată dacă elevul își scrie numele pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive.

Pe foaia de examen, nu au voie să își scrie numele pe alt spațiu decât cel care se sigilează; în caz contrar, lucrarea va fi anulată, pentru că poate fi identificată la corectare.

Candidații pot să iasă din sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare.

În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot cere părăsirea temporară a sălii și vor fi însoțiți de unul dintre profesorii asistenți, până la reîntoarcerea în sala de examen. Dar timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.

După ce se termină cele 3 ore de examen, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când este predată și ultima lucrare.

Proba scrisă la Bacalaureat 2022 – reguli la examen

Candidații nu pot intra în sala de examen cu:

  • ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea
  • manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor
  • telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul

Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate nu sunt primiţi în examen.

Dacă aleg să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, candidații sunt eliminaţi din examen.

Aceeași decizie se ia dacă folosesc sau sunt găsite asupra lor materialele/obiectele interzise.

Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă. Candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Sălile de examen și cele de multiplicare a subiectelor sunt supravegheate audio-video.

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea iunie-iulie

  • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 8 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 16 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
  • 14 iunie – proba orală de limba engleză
  • 16 iunie – proba orală de limba engleză, franceză, spaniolă, germană, italiată, ebraică japoneză, rusă, portugheză, chineză, turcă
  • 15 iunie – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă
  • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Absolvenții de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă:

  • au susţinut probele de evaluare a competenţelor
  • au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea
  • obțin cel puţin media 6 la probele scrise

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement