Connect with us
Advertisement

Actualitate

Banii infractorilor, greu de recuperat. ANAF a strâns doar 10 la sută din banii furaţi de cei condamnaţi definitiv

Publicat

sechestru imobil confiscatStatul reușește să recupereze doar 10 la sută din banii pe care ar trebui să-i confişte de la cei condamnaţi definitiv. Curtea de Conturi și procurorii cred că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu se implică suficient, în timp ce Fiscul susţine că unele decizii nu conţin suficiente date pentru a da de urma averilor.

Curtea de Conturi critică activitatea ANAF pentru modul de recuperare a banilor şi bunurilor confiscate de la infractori prin decizii definitive ale instanţelor. În ultimul raport, inspectorii se referă la anul 2014, atunci când aveau în lucru peste 2.000 de dosare, din care aveau de recuperat 2,5 miliarde de lei.

„Această stare de fapt denotă următoarele abateri în activitatea ANAF: un nivel redus al sumelor încasate din activitatea de executare a hotărârilor judecătorești, lipsa unei proceduri şi/sau metodologie care să precizeze care sunt direcţiile implicate şi responsabilitatea pe fiecare segment de activitate în scopul monitorizării lunare a executării acestor hotărâri judecătorești”, se arată în raportul Curții de Conturi pentru anul 2014.

Procurorii au cerut mai multă implicare din partea ANAF pentru a reuşi recuperarea acestor bani.

Spre exemplu, fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”. Instanţa a dispus recuperarea prejudiciului în valoare de 5.7 milioane de lei, dar fostul ministru refuză să-l plătească.

Probleme cu recuperarea prejudiciului există şi în dosarul transferurilor ilegale de fotbalişti. Statul trebuie să obţină de la Ioan Becali, unul dintre condamnaţi, suma de 17 milioane de lei. ANAF susţine că acest lucru este imposibil pentru că din verificările făcute până acum, Ioan Becali nu mai are niciun bun pe numele său.

Un prejudiciu uriaş, de 500 de milioane de euro, trebuie recuperat de la persoanele condamnate în dosarul RAFO. Printre ei se află şi Marian Iancu. Nu s-a reușit recuperarea banilor pentru că multe dintre terenuri sunt trecute pe numele altor persoane, iar altele fac obiectul unor procese aflate pe rolul instanţelor. Inspectorii fiscali susţin că au o comunicare dificilă cu Oficiul de Cadastru pentru că nu au prioritate în examinarea cererilor.

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu a transmis că este necesară înfiinţarea unei noi strucuri care să se ocupe de recuperarea banilor.

Guvernul a înfiinţat o agenţie de administrare a bunurilor care va deveni funcţională la sfârşitul lunii iunie. Instituţia nu va putea să confişte averile, iar responsabilitatea pentru recuperarea banilor va rămâne tot în sarcina ANAF.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement