Connect with us
Advertisement

Eveniment

Bazinul Olimpic din Alba Iulia, în chinurile (re)facerii. Renovarea e făcută în proporție de 85%. Data finalizării rămâne necunoscută

Publicat

De mai bine de 2 ani, albaiulienii aşteaptă, cu costumele de baie şi colacii de înot pregătiţi, să facă o baie în singurul bazin olimpic din oraș, intrat în renovare în anul 2010. Deşi ar fi trebuit să fie finalizat în 2011, acesta se află în prezent în „stadiu de conservare”. După trei ani de discuţii, lucrări şi restabiliri ale termenelor de finalizare, astăzi, nimeni nu mai ştie când ne vom putea bucura de o „bălăceală”. Singurul lucru cert este că bazinul este finalizat în proporţie de 85%, iar pentru a putea termina în totalitate lucrările, administraţia locală mai are nevoie de aproximativ 3,7 milioane de lei, bani pe care speră să îi primească de la Guvern după rectificarea bugetară din acestă toamnă.

Doar 3,7 milioane de lei, ne mai despart de inaugurarea bazinului olimpic, adică un sfert din suma aprobată de consiliul local pentru subvenţionarea transportului public pentru anul acesta. Finalizat în proporţie de 85%, singurul bazin olimpic din judeţul Alba aşteaptă finanţare pentru a putea fi terminat.

Deşi nu dă semne să se apropie de sfârşit, toată povestea renovării bazinului a avut un început.

Închis în septembrie 2010 pentru renovare capitală, la câteva luni după, primarul Mircea Hava anunţa că bazinul se va redeschide cel târziu în luna iulie a anului 2011, iar întreaga investiţie ar fi costat 3 milione de euro.

“A fost nevoie de reparaţii capitale. În prezent, se finalizează izolarea construcţiei, iar apoi va fi schimbată integral gresia şi faianţa, partea de ventilaţie şi tot ce este vechi. Bazinul va fi prevăzut cu instalaţie de încălzire pe panouri solare şi se vor reamenaja vestiarele, băile, sala de fitness şi sauna”, a explica Mircea Hava în luna ianuarie a anului 2011.

Termene peste termene pentru finalizarea lucrărilor

Câteva luni mai târziu, mai exact în noiembrie, în loc să ia parte la deschiderea bazinului, albaiulienii erau anunţaţi că lucrările sunt departe de a se finaliza. La acea vreme reprezentanţii primăriei spuneau că vinovată de aceste întârzieri este Compania Naţională de Investiţii, cea care ar fi trebui să vireze banii pentru realizarea proiectului, firmei executante – “Team” Cluj. Până la acea dată erau finalizate 50% din lucrări, iar primăria aştepta să fie viraţi banii în contul firmei, de către Ministerul Finanţelor.

Noul termen de finalizare a lucrărilor a fost stabilit pentru luna mai a anului 2012. Conform declaraţiei din ferbuarie 2012 a primarului Mircea Hava, investiția pentru renovarea complexului s-a ridicat la peste 10 milioane lei.

”Au fost probleme legate de finanțare, datorită problemelor care s-au ivit în execuție. În momentul execuției, când s-a desfăcut  acoperișul, s-a constatat că grinzile erau putrede, aveau foarte multe probleme legate de apă, de aburi. S-au făcut alte expertize și s-au găsit alte soluții. S-a întârziat câteva luni de zile”, declarta primarul Mircea Hava, în cadrul unei conferințe de presă.

Deși programat pentru a fi redeschis albaiulienilor la începutul lunii mai, în luna iunie a anului trecut, Bazinul Olimpic din municipiu mai avea de aşteptat. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme a primarului Mircea Hava, lucrările desfăşurate la acest proiect au fost mult mai complexe decât se preconizase inițial, așa că finalizarea investiției a fost decalată. Chiar și așa, constructorii asigurau că bazinul va fi gata la începutul lunii iulie, iar primul care s-a arătat interesat de urgentarea lucrărilor era chiar finanțatorul, Ministerul Dezvoltării.

“Din ceea ce mi s-a spus, lucrările prevăzute la acest obiectiv au fost mult mai complexe decât s-a prefigurat inițial, așa că termenul stabilit inițial pentru luna mai a fost depășit. Constructorul a dat un nou termen , începutul lunii iulie, dar personal nu mai vreau să mă antepronunț și o să spun doar că bazinul va fi gata în iulie”, declara Mircea Hava.

A trecut şi iulie şi august iar lucrările la bazin nu erau finalizate şi nu aveau să fie terminate nici în acea toamnă, cum nu sunt nici acum. Problema a reprezentat şi atunci tot banii sau cel puţin asta susținea edilul oraşului. Acesta spunea că încă există documente care stau la avizat pe masa Guvernului și alți 4 milioane de lei ar trebui alocați.

Invitat la prima ediţie din toamnă anului trecut a emisiunii „Testul de sinceritate”, în platoul Alba24, primarul Mircea Hava a făcut dezvăluiri despre stadiul lucrărilor de interes pentru albaiulieni, cum ar fi bazinul olimpic, aflat în renovare din septembrie 2010.

Termenul final al lucrărilor se îndepărta din ce în ce mai mult, în ciuda nerăbdării albaiulienilor. Lucrările erau mult încetinite din cauza tăierii fondurilor, de către Guvern, odată cu intrarea PDL în Opoziție, astfel încât la acel moment nu mai exista un termen de finalizare a acestora. Aceasta era explicația oferită de primarul Mircea Hava, în legătură cu deschiderea bazinului.

„Din păcate, de când suntem în opoziţie, asistăm la o vânzoleală politică, ţara nu mai este guvernată, ţara nu poate să meargă în virtutea inerţiei, asta simt. Au fost tăiaţi toţi banii. De exemplu, la bazinul olimpic, o investiţie care este a Guvernului. La începutul anului, când PDL era la guvernare s-au stabilit, s-au prevăzut toţi banii, pentru 12 luni, ca lucrările să se termine. Ei, pentru tot ce nu s-a făcut până în luna a şaptea, s-au tăiat toţi banii. La fel, pentru locuinţele sociale”, a declarat primarul Mircea Hava.

Primarul susţine că a contactat Compania Naţională de Investiţii, autoritatea responsabilă în acest sens, pentru a găsi soluţii: „Deocamdată se lucrează acolo (la bazinul olimpic – n.r.), este o firmă din Alba, nişte oameni serioşi, care încă mai cred că lucrurile vor merge spre bine. Am avut o discuţie cu Compania Naţională de Investiţii, acum vreo două luni, pentru că este predat acesteia, mi-a promis că vor face tot posibilul să continuăm lucrările. Dar nu este decizia lui (a directorului CNI – n.r.), ci a Ministerului Finanţelor, care a tăiat tot ce se putea tăia, ca să ducă în partea de consum” preciza Mircea Hava în septembrie 2012.

Bazinul Olimpic – prioritatea nr. 1 în campania electorală

Odată cu începerea campaniei electorale, Bazinul Olimpic a început să stârnească interesul tuturor politicienilor.

La sfârşitul anului trecut liderul PNL, Teodor Atanasiu declara că în urma intervenţiilor pe care le-a făcut împreună cu ceilalţi colegi ai săi din USL Alba la Compania Naţională de Investiţii conducerea acesteia a avizat modificarea documentaţiei privind lucrările de la Bazinul Olimpic din Alba Iulia astfel încât acestea vor putea fi reluate. Atanasiu promitea că va face demersuri pentru ca bazinul să se deschidă în ianuarie 2013.

„Avem o veste bună pentru locuitorii din Alba Iulia dar şi pentru cei din zona limitrofă care aşteaptă de foarte mult timp redeschiderea Bazinului Olimpic. Aici au fost întrerupte lucrările din cauza modificărilor repetate ale documentaţiei tehnice şi ale proiectului iniţial. S-a refăcut documentaţia pentru modificările respective, au fost trimise la Compania Naţională de Investiţii şi toate aceste modificări au primit aviz favorabil” spunea Atanasiu în decembrie 2012.

Şi pentru că o asemenea declaraţie nu putea să treacă neobservată de către reprezentanţii primăriei, aceştia au explicat gestul liberalului ca fiind „cel mult un artificiu politic”, pe ultima sută de metri a campaniei electorale.

După mai mulți ani în care a fost închis pentru renovare, bazinul olimpic din Alba Iulia ar putea fi redeschis în primăvara anului 2013. Acesta era anunțul făcut de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, în luna ianuarie a acestui an. Modificările de proiect au fost aprobate de Compania Națională de Investiții, iar lucrările pot fi reluate.

„Luni au fost aprobate modificările de proiect la bazinul olimpic şi s-a stabilit termenul de finalizare aprilie 2013. <Urmare a aprobării documentației aferente obiectivului – reabilitare bazin de înot olimpic Alba Iulia – în Consiliul tehnic-economic al CNI, vă informăm că lucrările de construcții și instalație pot fi reluate, având ca termen de finalizare a lucrărilor aprilie 2013 – semnează director general Dan Nicolae Buscu” posta Florin Roman pe o pagină de socializate.

Câteva zile mai târziu reprezentanţii PNL veneau cu noi declaraţii şi acuze la adresa primăriei. Potrivit acestora “Cuiul lui Pepelea” la Bazinul Olimpic din Alba Iulia era centrala termică pe care Primăria Alba Iulia refuză să o reabiliteze. Aceştia susţineau că finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiție este blocată din cauza temperaturilor scăzute din interiorul clădirii, care nu permit placarea pereților și a pardoselii. Pentru remedierea acestei probleme, administrația locală ar trebui să aloce aproximativ 120 de milioane lei vechi, bani pe care, se pare, refuză să îi investească.

Subiectul „Bazinul Olimpic” era reauds în discuţie în luna ianuarie tot de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman care declara că, în urma discuţiilor cu director general al firmei TIM SA Cluj-Napoca, constructorul de la Bazinul Olimpic, Mihai Mândruţiu, problemele de la acest obiectiv vor fi rezolvate şi lucrările vor continua în ritm susţinut.

În replică, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au făcut următoarele precizări: “Gradul de responsabilitate al Primăriei pe durata executării lucrărilor de modernizare la bazinul olimpic de către Compania Națională de Investiții este nul. Nu se pot executa lucrări de întreținere într-o clădire aflată în proces de reabilitare. Chiar dacă la avizarea proiectului la CNI s-a evidențiat nevoia ca Primăria să susțină costuri în valoare de 31.500 lei, pentru consolidarea elementelor structurale, în urma procedurii de licitație aceste lucrări au fost incluse în contractul încheiat între CNI și SC TIM SA Cluj. Acest aspect se poate verifica din documentele aflate la CNI și la constructor.”

Directorul firmei TIM SA, Mihai Mândruţiu a declarat în ianuarie, pentru Alba24.ro că termenul de finalizare a lucrărilor pentru Bazinul Olimpic este mai 2013. Până, atunci, de săptămâna viitoare, se vor suplimenta forţele de lucru la acest obiectiv, iar problemele de asigurare a temperaturii necesare pentru desfăşurarea lucrărilor vor fi rezolvate. Acesta a confirmat că Primăria ar urma să contribuie cu o sumă de până la 5 miliarde lei vechi pentru partea de structură, dar şi că fondurile au fost deblocate pentru aceste lucrări de la CNI

În luna ianuarie a acestui an vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, anunţa că bazinul ar putea fi redeschis în aprilie.

Florin Roman susținea că a discutat cu directorul general al SC Tim SA, Mihail Mândruție, care a confirmat faptul că, vor relua lucrările la obiectivul de investiție. Potrivit socotelilor responsabilului de proiect, în luna aprilie, albaiulienii vor putea înota din nou în bazinul olimpic din Alba Iulia.

Cu toate că toată lumea se „bătea cu pumnul în piept” că va „salva” bazinul, în luna februarie, lucrările au fost puse din nou în stand-by. Compania Națională de Investiții a anunţat atunci, printr-o adresă trimisă societății TIM, Inspectoratului de Stat în Construcții, Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba, că dispune „sistarea tuturor lucrărilor din cauza lipsei alocației bugetare pentru programul „Bazine de înot”.

Administraţia locală a reluat discuţiile, în luna aprile, cu reprezentanţii CNI şi cu cei din cadrul MDRAP, menţinând şi întărind necesitatea ca lucrările la Bazinul Olimpic să fie finalizate cât mai rapid. Potrivit informaţiilor obţinute de primăria Alba Iulia, alocarea banilor necesari pentru finalizarea investiţiei s-ar putea realiza în urma unei rectificări bugetare din acestă toamnă.

Demersurile primăriei Alba Iulia pentru finalizarea investițiilor de la Bazinul Olimpic s-au şi concluzionat printr-un răspuns primit de la Guvernul României. Administrația locală este asigurată că, dată fiind importanța obiectivului, se va transmite Ministerului Finanțelor Publice, la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, solicitarea de alocare de fonduri pentru programul “Bazine de înot”. Chiar şi primarul Mircea Hava a declarat în luna iunie, în „Testul de Sinceritate” că are promisiuni de la guvernul USL pentru finalizarea lucrărilor.

Câteva luni mai târziu, mai exact în august, în cadrul unei conferinţe de presă PNL, Teodor Atanasiu a readus în discuţie probleme bazinuliui şi a declarat că „Am discutat pentru includerea în această toamnă la rectificarea bugetară a două lucrări importante. Primul, includerea finalizării bazinului de înot din Alba Iulia, pentru că este păcat ca pentru o restanță de vreo 15% din lucrările care sunt de finalizat să stăm cu acea lucrare neterminată și am primit promisiuni ferme că vor primi banii”, deşi acest lucru era deja confirmat de mai multe ori de reprezentanţii primăriei.

Aşadar concluzia e simplă. Promisiuni, termene, şi politică. Asta a ajuns să însemne pentru politicienii din Alba Iulia, singurul Bazin Olimpic din judeţ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pdl psd pnl usl

    miercuri, 23.10.2013 at 10:12

    Sa va ***** in freza de politicieni , de la Hava la Roman si la toti care stati la ciolan acolo prin institutii . In campanie era bun subiectu bazinului olimpic . Acuma nici o vorba nu mai ziceti de el . Halal

  2. DDD

    miercuri, 23.10.2013 at 15:39

    Asa ceva nu este posibil, asteptam de mai bine de 3 ani sa se deschida, cat mai trebuie sa asteptam pana se va deschide? indiferenta totala !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement