Eveniment
Camparea în poiana Glăvoi, interzisă de la 1 mai 2019. Măsură controversată în Parcul Natural Apuseni
Iubitorii muntelui obișnuiți să meargă în Padiș nu mai pot să campeze în poiana Glăvoi, începând de la 1 mai 2019, au anunțat reprezentanții Parcului Natural Apuseni. Măsura a fost luată de Garda Națională de Mediu. Pe de o parte, zona suferea din cauza deșeurilor și a construcțiilor ilegale, pe de altă parte, nu există în prezent un alt loc unde turiștii, printre care cei mai mulți de bună credință, să poată campa.
„Este o măsură de la Garda Naţională de Mediu ca urmare a problemelor ce persistă acolo cu construcţiile, cu condiţiile de campare. Măsura lor presupune să nu se mai permită camparea la Glăvoi până la aprobarea planului de management.
Dar nu planul de management rezolvă problema la Glăvoi. De fapt, la Glăvoi măsura a pornit de la faptul că acolo este o păşune, proprietar este comuna Pietroasa, şi acolo nu este autorizat niciun camping. Noi nu vrem să ne certăm cu oamenii. Cât timp comuna Pietroasa nu are de gând să facă nimic acolo, bine nu va fi. Problema trebuie să o rezolve proprietarul terenului.
Dacă vrea camping, oamenii care merg acolo trebuie să aibă condiţii. Acolo a fost tot timpul problemă cu deşeurile, cu apa, cu construcţiile care au apărut a căror proprietari, din câte ştiu, toţi au plângeri penale.
Ca atare, la Glăvoi acele dughene ilegale nu ar fi existat dacă nu ar fi existat cei care campau şi care deveneau în mod automat clienţii lor. Totul e legat unul de altul” a declarat directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș, citat de bihon.ro.
Acesta a adăugat că administrația Parcului îi poate amenda pe cei care campează acolo în ciuda anunțului, dar că nu asta este intenţia.” Rangerii au avut în aceşti ani sarcina să îi identifice pe cei care campează în locurile în care nu ai voie, şi în primă fază să îi îndrume spre un loc în care pot campa. Dacă nu se conformau, după aceea se trecea la următoarele măsuri. Dar în situaţia în care acum în Glăvoi nu se mai poate campa, întrebarea mea este: unde să îi îndrumăm? În intravilanul de la Padiş? Terenurile de acolo au nişte proprietari. Dacă acei proprietari nu vor să realizeze un camping, ce pot eu să fac? După lege, nu mai poţi campa unde vrei, cum vrei. Ca atare, lucrurile trebuie organizate de cei responsabili” a mai spus Moș.
Sursă: bihon.ro,
Foto: youtube – Flyingcam
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News