Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Care sunt modificările Codului Fiscal din ianuarie 2015. 22 decembrie, ultima zi în care se pot depune declaraţii şi efectua plăţi către buget

Publicat

bani Vineri, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial o Ordonanţă de Urgenţă care aduce modificări importante Codului Fiscal, acestea intrând în vigoare la 1 ianuarie 2015. Schimbările vizează modul de calcul al accizelor, introduce noi registre pentru persoanele fizice autorizate, iar pentru taxa pe valoarea adăugată se adoptă noi restricţii.

Documentul mai precizeaza ultima zi a anului 2014 în care se pot depune declaraţii şi se pot efectua plăţi către buget.

Principalele puncte cuprinse în OUG:

Faţă de termenele pe care unele mijloace media le-au difuzat ca fiind data finală privind plata impozitelor şi depunerea declaraţiilor, ordonanţa stabileşte data de 22 decembrie 2014 (lunea următoare) ca fiind ultima zi în care contribuabilii pot efectua plăţi către buget şi pot depune în termen declaraţiile fiscale.

Din punctul de vedere al accizelor, ordonanţa aduce o modificare punctuală, stabilind cursul de schimb la care se calculează acciza în anul 2015, dar şi o modificare structurală privind modul de calcul al accizelor în anii următori.

Din 2015, accizele se calculează la acelaşi curs valabil şi în anul 2014, respectiv la cursul de 1 euro = 4,7380 lei.

Modificarea majoră constă în faptul că accizele sunt transformate direct în lei de către legiuitor, iar în Anexele 1 şi 2 la Codul fiscal, regăsim valoarea accizelor în lei, atât pentru produsele accizabile supuse accizelor armonizate, cât şi pentru cele supuse accizelor nearmonizate. De exemplu, pentru benzina fără plumb, acciza este de 2.035,40 lei/1.000 litri, ceea ce înseamnă că vom plăti acciza în sumă de 2,04 lei pentru fiecare litru de benzină fără plumb.

Pentru bijuteriile din aur de până la 14k, acciza este de 4,74 lei/gram, iar pentru cele de peste 18k, acciza este de 9,48 lei/gram. Se pastreaza scutirea de acciză pentru verighete. Pentru operatorii economici ce desfăşoară activităţi în sfera produselor accizabile, pentru care autorităţile fiscale solicită garanţii, transformarea în lei a garanţiilor exprimate în euro se va efectua utlizând cursul de schimb de 1 euro = 4,7380 lei.

Pentru anii următori, acciza se determină actualizând valorile deja exprimate în lei, cu indicele preţurilor de consum existent la data de 30 septembrie a anului precedent, având în vedere ultimele 12 luni anterioare acestei date.

Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, sunt mai multe reglementări punctuale, una dintre reglementări detaliind noţiunea de servicii furnizate pe cale electronică

De la 01 ianuarie 2015, prevederile privind modul de determinare a locului prestării de servicii pentru serviciile prestate pe cale electronică, serviciile de telecomunicaţii şi televiziune, suferă modificări, iar noua prevedere normativă are următorul conţinut, aplicabil prestărilor de servicii către persoanele impozabile:

“h) locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, în cazul următoarelor servicii prestate către o persoană neimpozabilă: (…) serviciile furnizate pe cale electronică.”
 Alte situaţii privind TVA prevăzute de ordonanţă:

Se redefinesc procedurile privind reînregistrarea în scopuri de TVA pentru o persoană impozabilă a cărui cod de TVA a fost invalidat din oficiu de către autorităţi sau se redefinesc criteriile când un contribuabil ar fi trebuit să se înscrie în scopuri de TVA, iar acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia, iar autorităţile fiscale îl vor înregistra din oficiu în scopuri de TVA.

Pentru societăţile cu răspundere limitată (SRL), anularea înregistrării în scopuri de TVA se va face atât în cazul în care administratorii, dar şi asociaţii majoritari au înscrise în cazier infracţiuni economice.

Tot din punctul de vedere al TVA, se reformulează uşor noţiunea de comerciant pentru aplicarea măsurii de taxare inversă aferentă livrărilor de energie electrică.

Se păstrează măsura de taxare inversă, când energia electrică este livrată către un cumpărător revânzător, la care consumul propriu de energie electrică este mai mic de 1%.

Pentru persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente sau profesii libere, legiuitorul adoptă două măsuri relativ contradictorii, astfel:
a) se introduce Registrul de evidenţă fiscală pentru evidenţa veniturilor, cheltuielilor şi altor sume ce influenţează impozitul pe venit;
b) se scutesc la obligaţia de ţinere a contabilităţii unele categorii de contribuabili, cum sunt cei supuşi impozitării prin norme de venit.

sursa: hotnews.ro

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax