Contacteaza-ne si pe
Publicitate

CUGIR

„Casnica” – povestea primei mașini de cusut fabricate la Cugir. Una i-a fost trimisă cadou lui Stalin

Publicat

masina cusut casnica super

Acum mai bine de 70 de ani, pe poarta „Uzinelor Copșa-Mică Cugir” ieşea prima mașină de cusut fabricată la Cugir.

Producția de mașini de cusut a început, în fabricile din Cugir, în anul 1946. Au fost produse mai întâi mașini de cusut casnice, iar apoi cele industriale de tipul MCI – 1, care vor fi folosite pe linia de producție de către Fabrica de Confecții București (APACA) și de alte unităţi din țară. Acest tip de mașină de cusut se va produce până în anul 1974.

sectie receptie masini cusut

În același an, în secțiile fabricii de la Cugir se pun bazele producţiei primelor maşini-unelte, iar în paralel se produc și primele mașini de cusut industriale.

Apoi, în 1948, la Cugir începe să fie fabricată în serie prima mașină de cusut de larg consum: „Casnica”. Iar în 1953, se construieşte şi secția în care urma să fie fabricate exclusiv aceste maşini de cusut. Este produsă în serie până în anul 1955, când va fi înlocuită pe piață de „Casnica Super”.

Carcasa mașinii de cusut era confecționată din „fontă de compoziție chimică deosebită, cu o cristalizare fină și o reparație omogenă de grafit”, după cum se preciza în presa vremii. Piesele care alcătuiau mașina de cusut erau confecționate din oțel tratat termic. Vopseaua care asigura aspectul mașini de cusut, pentru eventualii clienți pe piața de export, se realiza în atelierele de vopsitorie ale fabricii.

8000 de verificări erau necesare la capitolul controlului calității pieselor, până ca maşina de cusut, produsul final, să ajungă pe piață și apoi în casele oamenilor. De asemenea, era supusă unui rodaj de timp 2 ore, iar apoi la proba de cusut.

“Mașina de cusut fabricată de CMC Cugir, prin calitățile sale de execuție, de funcționare și tehnice, concurează cu cele puse în vânzare de firmele străine, prin construcția sa simplă și robustă”, era descris produsul în ziarele de atunci.

Mașina de cusut „Casnica” era de două tipuri: acționată prin apăsarea unei pedale și cu motor electric.

Potrivit presei vremii, noul produs de pe piață putea fi folosit în domeniile confecții și croitorie.

Cele mai cunoscute modele au fost “Casnica” (1948), ,,Casnica Super” (1955), ,,Ileana” (1959-1960), ,,Sanda” (1968-1972), ,,Iris” şi “Veronica”. 

După anul 1990, piața internațională de profil se diversifică cu mașini de cusut din import, iar comenziile către fabrica din Cugir încep să scadă treptat. În anii 1998 -1999, secția de mașini de cusut își închide porțile.

În anii Epocii de Aur, circula o anecdotă prin oraș: „dacă luai din fabrică o maşină de cusut, piesă cu piesă şi apoi încercai să o montezi acasă, te trezeai că iese un… Kalaşnikov!”. O astfel de mașină de cusut i-ar fost oferită de către muncitorii fabricii din Cugir şi celebrului lider rus, Stalin.

 

sursă: Ziarul Zori Noi, nr. 494, 14 aprilie 1948


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Prognoza METEO în Alba în sâptămâna 20-26 mai. Vremea se mai încălzește, însă nu vom scăpa de ploi și furtuni

Publicat

De

soare

Pentru această săptămână sunt anunțate în continuare ploi, astfel că vom avea aproape în fiecare zi măcar o aversă scurtă sau o furtună. Cu toate acestea, temperaturile continuă să fie destul de ridicate și chiar vor crește ușor. Vom avea maxime de până la 24 grade Celsius, iar temperaturile minime nu vor coborî mai jos […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

Intervenţie a unui elicopter SMURD în zona Masivului Bedeleu, pentru salvarea unui turist

Publicat

Un elicopter SMURD Mureș a fost chemat duminică, în jurul orei 17:40, pentru salvarea unui turist, în zona Masivului Bedeleu – sat Izvoarele. Din primele informații se pare că bărbatul ar fi suferit un infarct miocardic.  Potrivit ISU Alba, SMURD Aiud, IPJ, Salvamont Aiud și Elicopter SMURD Mureș intervin la un posibil infarct miocardic acut […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Drum județean, între Fărău și Sânmiclăuș, ca în Evul Mediu. „Este mai mult pământ decât piatră”

Publicat

Drumul județean 107 V, ce face legătura între Fărău, Alecuș și Sânmiclăuș, arată exact ca în perioada medievală. Acoperit cu pietriș sau din pământ, această porțiune de drum reprezintă un adevărat coşmar pentru şoferi, care ajung să se gândească doar la nota de plată către mecanicii auto după ce îl traversează cu mașinile. „Este mai […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, vizitat de peste 5.000 de persoane în Noaptea Muzeelor 2019

Publicat

noaptea muzeelor 2019

Noaptea Muzeelor 2019 a atras la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia un număr mare de vizitatori. Astfel, nu mai puțin de 5.200 de persoane au călcat pragul muzeului albaiulian cu ocazia evenimentului organizat sâmbătă, 18 mai, între orele 19:00 – 01:00. Vezi și VIDEO Noaptea Muzeelor 2019: Istoria prinde viață la Alba Iulia. Reconstituire […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate