Connect with us
Publicitate

Cugir

„Casnica” – povestea primei mașini de cusut fabricate la Cugir. Una i-a fost trimisă cadou lui Stalin

masina cusut casnica super

Publicat

Acum mai bine de 70 de ani, pe poarta „Uzinelor Copșa-Mică Cugir” ieşea prima mașină de cusut fabricată la Cugir.

Producția de mașini de cusut a început, în fabricile din Cugir, în anul 1946. Au fost produse mai întâi mașini de cusut casnice, iar apoi cele industriale de tipul MCI – 1, care vor fi folosite pe linia de producție de către Fabrica de Confecții București (APACA) și de alte unităţi din țară. Acest tip de mașină de cusut se va produce până în anul 1974.

sectie receptie masini cusut

În același an, în secțiile fabricii de la Cugir se pun bazele producţiei primelor maşini-unelte, iar în paralel se produc și primele mașini de cusut industriale.

Apoi, în 1948, la Cugir începe să fie fabricată în serie prima mașină de cusut de larg consum: „Casnica”. Iar în 1953, se construieşte şi secția în care urma să fie fabricate exclusiv aceste maşini de cusut. Este produsă în serie până în anul 1955, când va fi înlocuită pe piață de „Casnica Super”.

Carcasa mașinii de cusut era confecționată din „fontă de compoziție chimică deosebită, cu o cristalizare fină și o reparație omogenă de grafit”, după cum se preciza în presa vremii. Piesele care alcătuiau mașina de cusut erau confecționate din oțel tratat termic. Vopseaua care asigura aspectul mașini de cusut, pentru eventualii clienți pe piața de export, se realiza în atelierele de vopsitorie ale fabricii.

8000 de verificări erau necesare la capitolul controlului calității pieselor, până ca maşina de cusut, produsul final, să ajungă pe piață și apoi în casele oamenilor. De asemenea, era supusă unui rodaj de timp 2 ore, iar apoi la proba de cusut.

“Mașina de cusut fabricată de CMC Cugir, prin calitățile sale de execuție, de funcționare și tehnice, concurează cu cele puse în vânzare de firmele străine, prin construcția sa simplă și robustă”, era descris produsul în ziarele de atunci.

Mașina de cusut „Casnica” era de două tipuri: acționată prin apăsarea unei pedale și cu motor electric.

Potrivit presei vremii, noul produs de pe piață putea fi folosit în domeniile confecții și croitorie.

Cele mai cunoscute modele au fost “Casnica” (1948), ,,Casnica Super” (1955), ,,Ileana” (1959-1960), ,,Sanda” (1968-1972), ,,Iris” şi “Veronica”. 

După anul 1990, piața internațională de profil se diversifică cu mașini de cusut din import, iar comenziile către fabrica din Cugir încep să scadă treptat. În anii 1998 -1999, secția de mașini de cusut își închide porțile.

În anii Epocii de Aur, circula o anecdotă prin oraș: „dacă luai din fabrică o maşină de cusut, piesă cu piesă şi apoi încercai să o montezi acasă, te trezeai că iese un… Kalaşnikov!”. O astfel de mașină de cusut i-ar fost oferită de către muncitorii fabricii din Cugir şi celebrului lider rus, Stalin.

 

sursă: Ziarul Zori Noi, nr. 494, 14 aprilie 1948

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate