Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă o CHIRIE în Alba Iulia. Cum este influențată piața imobiliară de marile investiții din județ și Universitatea ”1 Decembrie 1918”


Publicat

Dacă în oraşele în care sunt centre universitare puternice, în perioada începerii anului universitar, aproape se dublează preţul chiriilor pentru garsoniere şi apartamente, la Alba Iulia piața imobiliară nu este influenţată de venirea tinerilor la studii din alte zone la studii. Universitatea din Alba Iulia deține spații de cazare pentru aproape un sfert din numărul total al studenților. Potrivit agenţiilor imobiliare din oraş, cererea pentru închirieri de imobile este deja mare, datorită marilor proiecte de investiţii cum ar fi autostrada Orăștie-Sibiu și mai nou, autostrada Sebeș-Turda. Și investiția concernului Daimler de la Sebeș a influențat o oarecare creștere a numărului și prețului la chirii pe segmentul mediu și premium.

De la 80-100 de euro până la 180 de euro, variantele de închiriere de garsoniere în Alba Iulia diferă în funcţie de confort şi dotări. Dacă vor să stea „în gazdă”, tinerii pot alege un apartament în care să locuiască temporar alături de alţi colegi. Preţul pentru un apartament de trei camere este între 200 de euro şi 450 de euro pe lună, la închiriat. Cheltuielile se împart la numărul persoanelor, astfel, că preţul chiriei poate fi de aproximativ 50-70 de euro.

Pentru un apartament cu două camere, preţul de închiriere este între 110 de euro și 250 de euro.

Din datele agenţiilor imobiliare, piaţa nu a fost influenţată anul acesta de venirea studenţilor din toamnă. Cererea era deja mare, în condiţiile în care sunt în derulare contracte mari pentru autostradă sau proiectele de cale ferată, de exemplu, prin care se relochează personal.

„În medie, o garsonieră în Alba Iulia se închiriază cu 120-150 de euro. Cele mai căutate sunt ofertele cu 100 de euro, dar am închiriat garsonieră și cu 180 de euro în bloc nou. Majoritatea cererilor sunt pentru zona cartierului Cetate”.

Comparativ, la Cluj, proprietarii solicită 230 euro/lună pentru garsoniere, 395 euro/lună pentru apartamentele cu 2 camere și 530 euro/lună pentru apartamentele cu 3 camere.

La Cluj-Napoca, chiria creşte, din luna septembrie, cu 15 la sută faţă de iunie şi iulie, indiferent de zonă. Dacă în lunile iunie-iulie o garsonieră se putea închiria cu 250 de euro, la începutul lunii septembrie chiria ajunge la 300 de euro. Pentru un apartament cu două camere, în iunie-iulie se cerea o chirie de 300 de euro, iar acum ajunge la 330 de euro, în timp ce în cazul unui apartament cu trei camere chiria a crescut de la 350 la 400 de euro.

Pe de altă parte, sunt şi cazuri în care studenţii caută apartamente cu patru camere, unde, pentru o cameră, chiria poate ajunge la 100-120 de euro.

La Sibiu, în condiţiile unei cereri ridicate şi a ofertei scăzute, chiriile au crescut, în ultimele două-trei săptămâni, cu 20-30 de euro pentru un apartament sau pentru o garsonieră.

O garsonieră se închiriază în Sibiu cu preţuri cuprinse între 120 şi 200 de euro, în funcţie de zona în care se află, de suprafaţă şi dotări. De aceleaşi criterii depinde şi preţul de închiriere a unui apartament, care porneşte de la 180 de euro şi poate ajunge la 270 de euro. La aceste preţuri se adaugă cheltuielile lunare de întreţinere, dar şi o garanţie de valoarea unei chirii, care se plăteşte la început.

Mai ieftin pot ieşi studenţii care sunt dispuşi să locuiască în gazdă: o cameră se închiriază cu preţuri cuprinse între 300 şi 550 de lei pe lună, unii proprietari fiind dispuşi să accepte două persoane în această încăpere.

La Timişoara, majorarea este de până la 30 la sută faţă de lunile de vară.

În Arad, piaţa chiriilor este în scădere, pe fondul reducerii numărului de studenţi din ultimii ani, în oraş fiind 3.000 de locuinţe goale, iar o creştere de cel mult zece procente a preţurilor va avea loc doar în zonele din proximitatea facultăţilor. Şi la Oradea numărul studenţilor ar putea să scadă, însă chiriile se menţin la nivelul anului trecut, la fel ca la Târgu Mureş, unde preţurile rămân neschimbate, însă studenţii preferă, mai nou, să cumpere locuinţe în loc să închirieze. De asemenea, la Braşov preţurile rămân neschimbate faţă de anul trecut, iar aici unii studenţi se pot caza şi în vile transformate în minicămine.

În Bucureşti, prețul chiriilor pentru garsoniere începe de la de 245 de euro/lună, iar pentru un apartament cu 2 camere confort I, chiria medie este de 368 euro/lună. Pentru trei camere, preţul este de 536 euro/lună, în vreme ce pentru patru camere se plăteşte în medie 815 euro/lună.

Cum te cazezi la căminele studenţeşti din Alba Iulia

Anual, peste 4.000 de studenți trec pragul Universității ”1 Decembrie 1918” și nu este o noutate că mulți dintre aceștia optează pentru locurile din cele trei cămine studențești, plus cel al Facultății de Teologie. Anul acesta, căminele Universității pun la dispoziție un număr de 948 de locuri.

La căminele UAB, înscrierile se fac online până în 24 septembrie, iar pe 25 septembrie se verifică mediile, urmând ca pe 26 septembrie să fie afişate listele cu studenţii admişi la cazare.

Cazarea se face în perioada 27- 30 septembrie, între orele 8.00 şi 18.00. Criteriul principal al repartizării locurilor de cazare al studenţilor este cel al performanţei în activitatea academică studenţească (media anului anterior), cumulat cu distanţa faţă de locul de domiciliu (minim 20 km), precizează reprezentanţii UAB.
La repartizare, în proporţie de 10% din numărul total de locuri, beneficiază de prioritate studenţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi din centre de plasament sau plasament familial, studenţii străini bursieri ai statului român, studenţii ai caror părinti beneficiază de prevederile Legii 42 din 1990 (unul dintre părinţi a dobândit calitatea de „luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”’ sau de „Erou martir”), studenţii români de la cursurile de zi finanţaţi de la buget pe baza rezultatelor obţinute în activitatea de cercetare, sportivă, culturală sau organizaţională, olimpiade şi copiii cadrelor didactice, admişi pe locurile finanţate de la bugetul de stat (au prioritate şi beneficiază de gratuitate în căminele studenteşti).
Dosarele acestor categorii de studenţi se depun la serviciul social al UAB, în perioada 8 – 20 septembrie. Aceştia nu depun cereri online.

Locurile rămase vor fi distribuite studenţilor de la cursuri de zi în ordinea descrescătoare mediei din anul precedent. Studenţii din anul I vor fi cazaţi pe baza mediei de la concursul de admitere.
Locurile de cazare sunt repartizate pe specializări şi ani de studiu proporţional cu numărul studenţilor subvenţionaţi din anul şi specializarea respectivă.
Ierarhizarea studenţilor se face în limita locurilor disponibile, în funcţie de media anului precedent (sau media de admitere pentru studentii anului I) şi optiunile studenţilor (căminul 1, 2, 3, 4), în ordinea în care au fost menţionate in formularul de înscriere la cazare.
Redistribuirea locurilor rămase se va face pe 2 octombrie.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Numărul de flotanți la o singură adresă va fi limitat. Noi reguli privind stabilirea domiciliului, în dezbatere la MAI

Publicat

buletin

Autoritățile vor să limiteze numărul persoanelor care pot să își stabilească domiciliu sau reședința, respectiv să fie luați în spațiu sau să obțină viză de flotant, la o singură adresă. Potrivit unui proiect publicat în dezbatere de MAI, nu va mai fi posibilă înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului la o anumită adresă, dacă la adresa declarată sunt înregistrate mai mult de zece persoane. 

Se dorește astfel eliminarea situațiilor în care, pentru a obține anumite avantaje, anumite persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o altă adresă decât cea la care locuiesc de fapt.

Potrivit unui proiect de ordonanță publicat recent în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se dorește eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă, prin limitarea stabilirii domiciliului în situația în care în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (R.N.E.P.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată.

Conform documentului, nu va mai fi posibilă înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei la o anumită adresă dacă în R.N.E.P., la adresa declarată, sunt înregistrate mai mult de 10 persoane.

Prevederile nu se vor aplica proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia.

De asemenea, potrivit proiectului, prin familie extinsă se înţelege soțul/soția, rudele în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv ale titularului dreptului locativ.

Proiectul Ordonanței pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor român a fost publicat în dezbatere pe site-ul MAI în 18 ianuarie.

„Scopul actului normativ este pe de o parte corelarea legislației interne cu legislația europeană, cât și acela de a institui reglementări care să asigure atât cadrul instituţional necesar, cât şi posibilitatea implementării unor soluţii optime pentru înlăturarea consecinţelor negative legate de imposibilitatea atingerii scopului pentru care R.N.E.P. a fost constituit şi de alimentarea cu date care nu corespund realităţii a sistemelor informatice ale instituţiilor şi autorităţilor publice, generate de fenomenul înregistrat cu privire la stabilirea sau schimbarea domiciliului şi/sau a reşedinţei de către cetăţenii români fără intenţia de a avea locuinţa principală la adresa declarată, astfel cum prevăd dispoziţiile legale în vigoare”, se precizează în nota de fundamentare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA elimină interviul pentru viză, pentru anumite categorii de români. Anunțul Ambasadei de la București

Publicat

Ambasada SUA a decis acordarea vizelor fără interviu pentru câteva categorii de persoane. Este vorba despre cei care au avut viză eliberată anterior sau viza anterioară a expirat în ultimele 48 de luni.

”Puteți fi eligibili să vă reînnoiți viza fără a mai fi nevoie să veniți la ambasadă, pentru interviu. Procesul este rapid și ușor, îi invităm pe solicitanți să profite de posibilitatea solicitării vizei fără interviu” au transmis reprezentanții ambasadei, pe pagina lor de Facebook.

Cum poți călători în SUA dacă ți-a expirat pașaportul, dar viza este valabilă

Dacă aveți o viză încă valabilă este important să reţineţi faptul că ea poate fi în continuare folosită, chiar dacă paşaportul pe care a fost aplicată expiră.

Puteţi călători în Statele Unite cu paşaportul vechi, care conţine viza valabilă, şi noul paşaport, valabil.

Puteți fi eligibili pentru o solicitare fără interviu, care vă permite să reînnoiți viza fără a mai fi nevoie să veniți la Ambasadă.

Cu toate acestea, folosirea acestei opțiuni nu vă garantează aprobarea vizei. Este posibil ca în anumite cazuri, după evaluarea documentelor trimise prin FedEx să fie necesar să veniți la un interviu pentru viză.

Solicitanții pot fi eligibili pentru o solicitare fără interviu în următoarele situații:

Copiii sub 14 ani pot solicita o viza fără interviu, chiar dacă nu au mai avut viză SUA înainte.

Persoanele care au împlinit 80 de ani pot solicita o viza fără interviu, chiar dacă nu au mai avut viză SUA înainte.

Solicitați aceeași categorie de viză.

Viza este încă valabilă sau a expirat în ultimele 48 luni.

Viza a fost eliberată după data de 1 ianuarie 2008.

Pașaportul cu viza anterioară este în posesia dumneavoastră.

Pe viza anterioară nu apare una dintre următoarele mențiuni: “WAIVER” sau “CLEARANCE”.

Cetățenia, data nașterii și sexul sunt aceleași atât în vechiul pașaport, cât și în noul pașaport.

În momentul solicitării vizei vă aflați în România.

De la data aprobării vizei anterioare NU ați solicitat prelungire sau modificare de status pe teritoriul SUA.

De la data aprobării vizei anterioare NU ați fost arestat sau deportat, și nu ați încălcat legislația SUA.

De la data aprobării vizei anterioare NU v-a fost refuzată o altă viză, nu a fost anulată sau retrasă.

Dețineți un pașaport românesc sau permis de ședere valid.

Solicitarea unei vize cu paşaport temporar va avea ca efect limitarea valabilităţii vizei.

Sursă: ustraveldocs.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii din Italia vor putea conduce din nou mașini înmatriculate în țară. Interdicția actuală, contestată în instanța europeană

Publicat

Românii din Italia ar putea beneficia de o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene care le-a dat dreptate unor cetățeni slovaci, în ceea ce privește utilizarea mașinii înmatriculate în altă țară. După ce decizia va fi aplicată și legislația adaptată, românii vor putea utiliza mașinile înmatriculate ”acasă”, fără nici o restricție.

După ce mașina în care se aflau a fost confiscată de poliția italiană, invocându-se faptul că șoferul avea rezidență în Italia de mai mult de 6 luni, iar automobilul pe care îl conducea era înmatriculat în alt stat decât cel italian, aceștia au apelat la justiția europeană.

Mașina era înregistrată pe numele pasagerului, cetățean care nu era rezident în Italia, se specifică în dosarul înaintat Curții de Justiției, însă acest detaliu nu i-a înduplecat pe polițiști care au aplicat exact litera legii.

Aplicarea acestei decizii va conduce la o modificare a legislației rutiere italiene care interzice dreptul rezidenților de a conduce autoturisme înmatriculate în alte state, inclusiv din Uniunea Europeană.

Interdicția de a conduce în Italia cu numere de înmatriculare străine pentru rezidenți a fost introdusă în lege de fostul ministru de interne italian, Matteo Salvini.

Ziarul italian Il Quotidiano del Lazio notează că decizia Curții Europene de Justiție va conduce la schimbarea legislației italiene, deoarece legile europene primează în fața celor naționale.

Românii, cea mai numeroasă comunitate de străini, au fost afectați de această lege care încerca să protejeze mai ales companiile locale de asigurare, dar și regimul de taxare.

Sursă: G4Media.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO CNCAV: Aproape 3000 de copii programați pentru vaccinare, până joi. Când ajung dozele de vaccin în țară

Publicat

În perioada 13-20 ianuarie, au fost programaţi în platforma naţională 2.841 de copii cu vârste între 5 şi 11 ani pentru a fi imunizaţi împotriva noului coronavirus. Precizarea a fost făcută joi de către ăreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că sunt active 220 de cabinete de vaccinare pediatrică, dintre care şase în Bucureşti, câte unul în fiecare sector.

„Mai sunt încă 21 de cabinete de vaccinare pediatrice inactive şi care vor fi actualizate şi activate în platformă în funcţie de adresabilitate şi deciziile DSP-urilor judeţene. Demararea campaniei de vaccinare va avea loc pe data de 26 ianuarie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, calendarul de livrare pentru dozele de vaccin pediatric anti-COVID a fost modificat, astfel încât toate cele 114.000 de doze programate vor ajunge în România pe data de 25 ianuarie.

Acestea vor fi distribuite către centrele regionale de depozitare şi apoi către centrele de sănătate publică judeţene.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate