Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cât costă o CHIRIE în Alba Iulia. Cum este influențată piața imobiliară de marile investiții din județ și Universitatea ”1 Decembrie 1918”

Publicat

Dacă în oraşele în care sunt centre universitare puternice, în perioada începerii anului universitar, aproape se dublează preţul chiriilor pentru garsoniere şi apartamente, la Alba Iulia piața imobiliară nu este influenţată de venirea tinerilor la studii din alte zone la studii. Universitatea din Alba Iulia deține spații de cazare pentru aproape un sfert din numărul total al studenților. Potrivit agenţiilor imobiliare din oraş, cererea pentru închirieri de imobile este deja mare, datorită marilor proiecte de investiţii cum ar fi autostrada Orăștie-Sibiu și mai nou, autostrada Sebeș-Turda. Și investiția concernului Daimler de la Sebeș a influențat o oarecare creștere a numărului și prețului la chirii pe segmentul mediu și premium.

De la 80-100 de euro până la 180 de euro, variantele de închiriere de garsoniere în Alba Iulia diferă în funcţie de confort şi dotări. Dacă vor să stea „în gazdă”, tinerii pot alege un apartament în care să locuiască temporar alături de alţi colegi. Preţul pentru un apartament de trei camere este între 200 de euro şi 450 de euro pe lună, la închiriat. Cheltuielile se împart la numărul persoanelor, astfel, că preţul chiriei poate fi de aproximativ 50-70 de euro.

Pentru un apartament cu două camere, preţul de închiriere este între 110 de euro și 250 de euro.

Din datele agenţiilor imobiliare, piaţa nu a fost influenţată anul acesta de venirea studenţilor din toamnă. Cererea era deja mare, în condiţiile în care sunt în derulare contracte mari pentru autostradă sau proiectele de cale ferată, de exemplu, prin care se relochează personal.

„În medie, o garsonieră în Alba Iulia se închiriază cu 120-150 de euro. Cele mai căutate sunt ofertele cu 100 de euro, dar am închiriat garsonieră și cu 180 de euro în bloc nou. Majoritatea cererilor sunt pentru zona cartierului Cetate”.

Comparativ, la Cluj, proprietarii solicită 230 euro/lună pentru garsoniere, 395 euro/lună pentru apartamentele cu 2 camere și 530 euro/lună pentru apartamentele cu 3 camere.

La Cluj-Napoca, chiria creşte, din luna septembrie, cu 15 la sută faţă de iunie şi iulie, indiferent de zonă. Dacă în lunile iunie-iulie o garsonieră se putea închiria cu 250 de euro, la începutul lunii septembrie chiria ajunge la 300 de euro. Pentru un apartament cu două camere, în iunie-iulie se cerea o chirie de 300 de euro, iar acum ajunge la 330 de euro, în timp ce în cazul unui apartament cu trei camere chiria a crescut de la 350 la 400 de euro.

Pe de altă parte, sunt şi cazuri în care studenţii caută apartamente cu patru camere, unde, pentru o cameră, chiria poate ajunge la 100-120 de euro.

La Sibiu, în condiţiile unei cereri ridicate şi a ofertei scăzute, chiriile au crescut, în ultimele două-trei săptămâni, cu 20-30 de euro pentru un apartament sau pentru o garsonieră.

O garsonieră se închiriază în Sibiu cu preţuri cuprinse între 120 şi 200 de euro, în funcţie de zona în care se află, de suprafaţă şi dotări. De aceleaşi criterii depinde şi preţul de închiriere a unui apartament, care porneşte de la 180 de euro şi poate ajunge la 270 de euro. La aceste preţuri se adaugă cheltuielile lunare de întreţinere, dar şi o garanţie de valoarea unei chirii, care se plăteşte la început.

Mai ieftin pot ieşi studenţii care sunt dispuşi să locuiască în gazdă: o cameră se închiriază cu preţuri cuprinse între 300 şi 550 de lei pe lună, unii proprietari fiind dispuşi să accepte două persoane în această încăpere.

La Timişoara, majorarea este de până la 30 la sută faţă de lunile de vară.

În Arad, piaţa chiriilor este în scădere, pe fondul reducerii numărului de studenţi din ultimii ani, în oraş fiind 3.000 de locuinţe goale, iar o creştere de cel mult zece procente a preţurilor va avea loc doar în zonele din proximitatea facultăţilor. Şi la Oradea numărul studenţilor ar putea să scadă, însă chiriile se menţin la nivelul anului trecut, la fel ca la Târgu Mureş, unde preţurile rămân neschimbate, însă studenţii preferă, mai nou, să cumpere locuinţe în loc să închirieze. De asemenea, la Braşov preţurile rămân neschimbate faţă de anul trecut, iar aici unii studenţi se pot caza şi în vile transformate în minicămine.

În Bucureşti, prețul chiriilor pentru garsoniere începe de la de 245 de euro/lună, iar pentru un apartament cu 2 camere confort I, chiria medie este de 368 euro/lună. Pentru trei camere, preţul este de 536 euro/lună, în vreme ce pentru patru camere se plăteşte în medie 815 euro/lună.

Cum te cazezi la căminele studenţeşti din Alba Iulia

Anual, peste 4.000 de studenți trec pragul Universității ”1 Decembrie 1918” și nu este o noutate că mulți dintre aceștia optează pentru locurile din cele trei cămine studențești, plus cel al Facultății de Teologie. Anul acesta, căminele Universității pun la dispoziție un număr de 948 de locuri.

La căminele UAB, înscrierile se fac online până în 24 septembrie, iar pe 25 septembrie se verifică mediile, urmând ca pe 26 septembrie să fie afişate listele cu studenţii admişi la cazare.

Cazarea se face în perioada 27- 30 septembrie, între orele 8.00 şi 18.00. Criteriul principal al repartizării locurilor de cazare al studenţilor este cel al performanţei în activitatea academică studenţească (media anului anterior), cumulat cu distanţa faţă de locul de domiciliu (minim 20 km), precizează reprezentanţii UAB.
La repartizare, în proporţie de 10% din numărul total de locuri, beneficiază de prioritate studenţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi din centre de plasament sau plasament familial, studenţii străini bursieri ai statului român, studenţii ai caror părinti beneficiază de prevederile Legii 42 din 1990 (unul dintre părinţi a dobândit calitatea de „luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”’ sau de „Erou martir”), studenţii români de la cursurile de zi finanţaţi de la buget pe baza rezultatelor obţinute în activitatea de cercetare, sportivă, culturală sau organizaţională, olimpiade şi copiii cadrelor didactice, admişi pe locurile finanţate de la bugetul de stat (au prioritate şi beneficiază de gratuitate în căminele studenteşti).
Dosarele acestor categorii de studenţi se depun la serviciul social al UAB, în perioada 8 – 20 septembrie. Aceştia nu depun cereri online.

Locurile rămase vor fi distribuite studenţilor de la cursuri de zi în ordinea descrescătoare mediei din anul precedent. Studenţii din anul I vor fi cazaţi pe baza mediei de la concursul de admitere.
Locurile de cazare sunt repartizate pe specializări şi ani de studiu proporţional cu numărul studenţilor subvenţionaţi din anul şi specializarea respectivă.
Ierarhizarea studenţilor se face în limita locurilor disponibile, în funcţie de media anului precedent (sau media de admitere pentru studentii anului I) şi optiunile studenţilor (căminul 1, 2, 3, 4), în ordinea în care au fost menţionate in formularul de înscriere la cazare.
Redistribuirea locurilor rămase se va face pe 2 octombrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement