Eveniment
Câți urși sunt în România. Ministru: Populația este de două ori și jumătate mai mare decât ar permite mediul natural al țării

Câți urși sunt în România: Există aproximativ 13.000 de urși bruni în România, potrivit unui studiu genetic. Ministerul Mediului vrea simplificarea procedurilor pentru împușcarea urșilor periculoși. Ministrul Mediului spune că populația de urși bruni din România este cel puțin de două ori și jumătate mai mare decât ar permite mediul natural al țării.
Până la 13.000 de urși bruni trăiesc în România, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu genetic realizat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, citat de Europa Liberă.
În același timp, Ministerul Mediului propune simplificarea procedurilor de eliminare a urșilor considerați periculoși.
Ministerul a publicat recent datele preliminare ale unei cercetări naționale, care arată că în România există între 10.500 și 13.000 de exemplare de urs brun.
Deși specia este strict protejată, Parlamentul a stabilit o cotă de prevenție privind extragerea unor exemplare. Pentru anii 2024 și 2025, această cotă este de 426 de urși care pot fi eliminați legal.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că anul trecut au fost împușcați 381 de urși, sub limita prevăzută de lege.
Potrivit WWF România, dintre urșii eliminați în 2024, 55% erau trofee de medalie de aur.
Câți urși sunt în România: Cercetare bazată pe ADN, o premieră pentru fauna sălbatică din România
Studiul, prezentat pe 10 aprilie 2025, reprezintă o premieră: este prima cercetare de o asemenea amploare realizată prin analiza ADN a 24.000 de mostre de fecale și blană, colectate din 25 de județe.
Mostrele au fost adunate din păduri, bârloguri, gospodării, drumuri și chiar garduri.
„Specialiștii estimează că populația de urs brun din România este cuprinsă între 10.419 și 12.770 de exemplare. Aproape 13.000 de urși reprezintă estimarea maximă, cu un nivel de încredere de 95%”, a precizat ministrul Fechet.
Culegerea și analiza probelor a implicat peste 600 de persoane: cercetători de la institutul din Brașov, biologi, silvicultori și voluntari instruiți.
Până în prezent, Ministerul Mediului și Institutul „Marin Drăcea” nu au făcut publică lista cu specialiștii străini care au participat la studiu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News