Eveniment
Primarii vor putea decide eliminarea imediată a urșilor care intră în localități. Ce spune ministrul Mediului

Primarii vor putea decide eliminarea imediată a urșilor care intră în localități. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi modificarea legislației privind intervenția asupra urșilor. Acesta a precizat că va propune eliminarea intervenției graduale și va acorda libertate primarilor să ia decizia pe care o consideră adecvată, în funcție de situația cu care se confruntă, în cazul apariției urșilor în localități.
În prezent, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, primarii sunt obligați mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar şi abia după acestea, conform legii, au dreptul să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze.
Primarii vor putea decide eliminarea imediată a urșilor care intră în localități
Ministrul Mediului a precizat că va propune modificarea ordonanței 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.
„Propunerea este ca în intravilanul localității să eliminăm intervenția graduală. Astăzi, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populația, primarul este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare și abia apoi are dreptul, conform legii, să împuște ursul respectiv sau să-l eutanasieze. Voi lăsa libertate reprezentanților autorităților publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază că ar fi corectă în legătură cu situația cu care se confruntă din localitatea respectivă”, a menționat Mircea Fechet.
În același timp, va fi simplificat și procesul birocratic în acest sens.
„În 2025, putem lua decizii mai rapide folosindu-ne de telefoane, de grupuri pe whatsapp sau alte aplicații de comunicații, de SMS, de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapide, eficiente, pentru că viața omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viața”, a afirmat ministrul.
Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni. Numărul optim este de 4.000
Potrivit lui Mircea Fechet, în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000.
„După analizarea a peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii acestui studiu estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de urși bruni, evaluarea maximă estimată de specialiști. Nivelul de încredere pentru aceste cifre, conform metodologiei, este de 95%. Așadar, putem afirma, pentru prima dată în istoria României, cu o bază științifică solidă, câți urși avem în pădure. Până acum am lucrat cu estimări mai mult sau mai puțin controversate. Acestea erau bazate pe observații vizuale sau alte metode indirecte, însă astăzi avem o imagine clară, pe baza ADN-ului pe care l-am verificat în fiecare probă.
Toți colegii specialiști spun că efectivul optim pentru populația de urs în România e undeva în jurul cifrei de 4.000. Bineînțeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării peste noapte a populației de urs brun. În continuare ne interesează statutul de conservare al speciei, dar ne interesează și mai mult decât atât siguranța cetățenilor”, a explicat ministrul Mediului.
Zone cheie pentru conservarea populației de urs brun
„Vom avea zone cheie pentru conservare acolo unde nu va exista niciun fel de intervenție asupra populației de urs brun. Vom avea zone de management al conflictelor sau zone de risc, zone de management durabil și zone marginale. Vor fi locuri unde ursul n-are ce căuta, la fel cum vor fi locuri unde ursul va fi lăsat în pace pentru că va fi la el acasă”, a precizat ministrul Mediului.
În acest context, ministerul urmează să finalizeze planul de monitorizare genetică pe termen lung.
„Vom aproba printr-un ordin de ministru, cel mai probabil, actul normativ până la finalul acestui an în legătură cu zonarea la care m-am referit mai devreme. Însă, concluzia mea este aceea că acest studiu deschide o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun și sper eu că va reprezenta un echilibru între conservare, pe de o parte, și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesul comunităților locale”, a transmis Fechet.
El a adăugat că România are cea mai mare populație de urs brun din Europa.
„Suntem campioni și în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr pe care poate că mulți îl bănuiau sunt multe localități, sunt multe stațiuni unde urșii au devenit o prezență aproape zilnică”, a menționat oficialul.
Drept urmare, susține ministrul, autoritățile sunt nevoite să ia măsuri de intervenție.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News