Connect with us
Publicitate

Eveniment

Căutătorii de comori, atrași de o legendă din comuna Vințu de Jos. Misterul găleții de aur din fântâna Cetății Zebernicului

Publicat

Legenda unei găleți de aur scăpate într-o fântână adâncă, aflată într-o cetate din comuna Vințu de Jos, a stârnit de-a lungul timpului interesul căutătorilor de comori.

Opt bărbați au fost prinși recent de polițiști în timp ce săpau cu un excavator, în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului (Cetatea Vurpăr), în zona denumită popular „Jidodina”, situată pe raza localității Valea Vințului. 

„Fântâna cu găleata de aur din Cetatea Zebernicului”

„În secolul al XIII-lea (după 1241), în satul Valea Vințului, din comuna Vințu de Jos, aflate la 4 km în amonte de confluența Văii Vințului cu râul Mureș, a fost construită cea mai puternică cetate țărănească de refugiere, din acea vreme.

Localnicii din satul Valea Vințului povestesc că în cetate s-ar fi aflat o fântână adâncă de câțiva zeci de metri, zidită cu lespezi de piatră aduse tocmai de la Piatra Dublii.

Mai mult de atât, se spune că această fântână avea găleata și lanțul din aur, în semn de respect pentru puritatea apei din adâncurile pământului.

Din poveștile bătrânilor, se mai spune că într-o zi s-a rupt lanțul de la fântână și a căzut cu tot cu găleată în fundul fântânii, fără să mai intre cineva să le scoată de teamă că ar fi putut să cadă lespezile de piatră.

Acum, după câteva sute de ani, din cetate se mai păstrează doar rămășițe din zidul de incintă și o încăpere săpată în stâncă.

Fântâna s-a surpat și a devenit una cu pământul.

Generații întregi au căutat fără întrerupere fântâna, în speranța că vor găsi găleata și lanțul de aur, dar în zadar, nefiind dat să o găsească nimeni încă.

Adevărul este că și în ziua de azi, se mai perindă câte un căutător de comori, cu detectoare de metale, în speranța că o să găsească găleata și lanțul de aur.

Până le va găsi…” – text adaptat de Groza Ioan Dan.

Săpături cu excavatorul, în perimetrul de protecție al cetății

Reamintim faptul că polițiștii din comuna Vințu de Jos au depistat duminică, 12 februarie, opt bărbați care săpau cu un excavator în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului. Cetatea se află pe Lista Monumentelor Istorice, iar conform prevederilor legale, îi este asigurată o zona de protecție de 500 de metri.

Totodată, polițiștii au constatat că doi dintre bărbați aveau asupra lor patru detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să dețină autorizație.

Unul dintre aparate este un scaner de sol folosit pentru prospectarea profesională a aurului sau vânătoarea de comori. Potrivit producătorului, prin măsurarea precisă a modificărilor din sol dispozitivul poate găsi aur și alte metale și localiza cavitățile până la o adâncime maximă de aproximativ 15 metri.

Citește și FOTO: Căutători de comori prinși în flagrant de polițiștii din Alba. Săpături cu excavatorul la o cetatea de pe Valea Vințului

sursa foto: IPJ Alba, Facebook (Vințu de Jos, Alba, România)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate