Eveniment
Ce amenzi riscă organizatorii de nunți care nu respectă condițiile sanitare pe durata sezonului cald. Recomandările DSP Alba
Sezonul nunților este în plină desfășurare, într-o perioadă cu temperaturi ridicate.
Asta înseamnă că organizatorii de nunți, dar și cei din servicii alimentare conexe precum firmele care fac prăjituri, trebuie să respecte o serie de reguli pentru a nu cauza un incident alimentar.
Reprezentanții DSP Alba atrag atenția operatorilor să respecte condițiile igienico sanitare. Cei care nu respectă regulile impuse de autorități riscă amenzi de până la 6.000 de lei.
Ce recomandări au reprezentanții DSP Alba
1.Respectarea condițiilor igienico-santare;
2. Respectarea temperaturilor de păstrare recomandate de către producători pentru alimente;
3. Prepararea alimentelor ce urmează să fie servite în aceeași zi în care are loc evenimentul;
4. Păstrarea probelor din mâncărurile preparate pentru eveniment timp de 48 de ore;
5. Efectuarea examinărilor medicale la zi a angajaților angrenați în procesul de preparare și servire;
6. Igiena riguroasă a mâinilor personalului, ceea ce înseamnă nu doar spălat ci și dezinfectat;
7. În cazul în care la evenimente se servesc băuturi din producție proprie (fie că este vorba despre băuturi alcoolice sau nealcoolice) acestea trebuie să fie însoțite de un buletin de analize (analizele pot fi realizate, la cerere, contra cost, în Laboratorul DSP Alba).
Ce sancțiuni riscă cei care nu respectă legea și cât de mari sunt amenzile
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte săvârşite de persoanele juridice:
a) nepăstrarea probelor de alimente din fiecare fel de mâncare servit la fiecare cursă timp de 48 de ore;
b) nerespectarea normelor igienico-sanitare în vigoare pentru unităţile de preparare a alimentelor pe aeroporturi.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
a) utilizarea personalului de întreţinere a curăţeniei din anexele sanitare şi gospodăreşti la manipularea, prelucrarea, depozitarea, transportul sau servirea alimentelor;
b) utilizarea ustensilelor de curăţenie folosite pentru anexele sanitare şi gospodăreşti la curăţenia în spaţiile de producţie, prelucrare, depozitare şi servire a alimentelor;
c) neefectuarea operaţiunilor de curăţenie şi/sau dezinfecţie a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafeţelor de lucru şi a ambalajelor în condiţiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare;
d) depozitarea, chiar şi provizorie, a ambalajelor de transport ale produselor alimentare în condiţii care pot determina contaminarea sau impurificarea acestora;
e) nerespectarea în unităţile de alimentaţie publică şi colectivă, în cazul meselor organizate, a obligaţiei de a păstra câte o probă din fiecare fel de mâncare servit timp de 48 de ore în spatii frigorifice, în recipiente curate, acoperite şi etichetate;
f) neasigurarea dotării cu ustensile şi utilaje a unităţilor de alimentaţie colectivă permanente şi/sau sezoniere în funcţie de natura şi volumul unităţii de alimentaţie
g) aprovizionarea unităţilor alimentare de orice fel care produc şi/sau prelucrează alimente uşor alterabile cu cantităţi care depăşesc posibilităţile de păstrare şi de prelucrare a acestora;
h) neasigurarea şi/sau neutilizarea echipamentului de protecţie curat şi complet pentru personalul care lucrează în sectoarele de producţie, prelucrare, depozitare, transport şi desfacere a alimentelor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News