Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ce putem cumpăra cu voucherele promise de Guvern. Prețurile pentru alimentele de bază în Alba

cumparaturi

Publicat

Războiul din Ucraina a zguduit piețele de cereale și de ulei vegetal, provocând în martie un record al prețurilor mondiale la alimente, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Și în România, numai în ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 9%, potrivit INS.

La unele produse, precum cartofii sau uleiul de floarea soarelui, creşterea e şi de 30%. Pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili social și cu venituri mici să facă faţă valului de majorări de preţuri, guvernul oferă vouchere în valoare de 250 de lei, o dată la două luni.

Vezi și Când va începe acordarea voucherelor pentru populație și ce alimente vor putea fi cumpărate. Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Până la finalul anului, valoarea totală a voucherelor va fi în total de 1.000 lei. Un calcul simplu arată că suma zilnică ar fi de 5 lei pe zi.

Ce s-ar putea cumpăra cu banii din voucherele de 250 lei

Pentru un coș care conține produse alimentare de bază: pâine, carne de pui,  ouă, un litru de ulei, 1 kg de zahăr şi 2,5 kg de cartofi plătim peste 70 de lei, alegând cele mai ieftine produse.

Dacă ne-am raporta la valoarea unui voucher, care e de 250 de lei, în decursul a două luni nu am putea cumpăra aceste alimente nici măcar de 4 ori. De asemenea, ținând cont de prețul produselor, se vor putea achiziționa mai mult produse de calitate inferioară, la un preț mai accesibil.

Dacă în trecut, cu 15 lei puteam cumpăra 4 franzele, un kilogram de cartofi şi un litru de ulei, acum tot cu 15 lei cumpărăm doar jumătate din produsele enumerate mai sus.

Potrivit datelor disponibile pe Monitorul Prețurilor,  în Alba Iulia cel mai ieftin ulei de floarea soarelui (1 litru) este la 8,94 lei, 1kg zahăr la 3,19 lei, 1 kg faină la 4,49 lei, 1 kg mălai la 4,99 lei.

Cu cât au crescut prețurile în 2022 față de anul trecut

  • Ouă: 0,75-0,8 lei bucata versus 0,60 lei buc
  • Cartofi: 2,5-3 lei/kg versus 2 lei/kg
  • Roșii: 12-16 lei/kg versus 8lei-12lei/kg
  • Cartofi noi: 12 lei/kg versus 8 lei/kg
  • Carnea de miel: 43-45 lei/kg versus 29-32 lei/kg

Cine primeşte voucherele de 50 de euro

Vor beneficia de vouchere cei cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei, cei care au un venit minim garantat, persoanele cu dizabilităţi, dar şi pensionarii care câştigă mai puţin de 1.500 de lei. În total, 3,5 milioane de români.

Pe lângă voucherele de 50 de euro, se vor mai acorda în jur de 150 de mii de vouchere de 30 de euro elevilor care provin din familii cu venituri reduse.

Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine. Impactul bugetar pentru acest an pentru toate aceste ajutoare este de aproape 700 de milioane de euro, bani din fonduri europene.

Vezi: Vouchere de 250 de lei, la două luni – ajutor de la stat pentru românii cu venituri reduse. Măsura ar putea fi aplicată din mai

Şi Franța ia în calcul implementarea unei astfel de măsuri, mai exact acordarea de tichete de masă familiilor cu venituri mici și medii. Asta pe lângă ajutorul pentru plata facturilor și subvenţia de 15 eurocenţi la fiecare litru de combustibil.

Vezi: Măsuri discutate în Coaliție: subvenție de 0,5 lei la carburanți, vouchere, amânarea creditelor și creșterea salariului minim 

Inflație de 10% pentru trimestrul II 2022

Potrivit datelor publicate sâmbătă de agenția internațională de rating Fitch, indicele armonizat al preţurilor de consum va fi în medie de 10% în 2022 (cel mai ridicat nivel din 2004), iar în trimestrul doi din 2022 inflaţia va fi de peste 10%, posibil şi în trimestrul trei (de la 7,9% în februarie), reflectând preţul mai ridicat al energiei şi al materiilor prime.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, în România creşterea salariilor pare a fi moderată (în special în urma limitărilor asupra salariilor publice), dar presiunile vor creşte probabil deoarece continuă înăsprirea pieţei forţei de muncă continuă şi angajaţii simt o presiune asupra nivelului de trai.

Fitch se aşteaptă la o atenuare a inflaţiei la 5,5% în 2023, potrivit Digi24.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax