Economie
Ce se schimbă din 1 august: salarii mai mari pentru unii angajați, alimente mai ieftine, tichete de masă majorate
De la 1 august intră în vigoare o serie de măsuri decise de autorități. Este vorba despre salarii mai mari pentru anumite categorii de angajați, majorarea valorii tichetelor de masă și preț plafonat la unele alimente.
Se aplică măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază: pentru pâine, lapte, ouă, făină sau ulei, carne de porc şi de pui, distribuitorii nu vor putea să își pună un adaos mai mare de 5 procente, în timp ce procesatorii şi retailerii nu pot depăși 20% la adaosul comercial.
Perioada pentru care sunt aplicate aceste măsuri este de trei luni, timp în care va fi evaluat impactul măsurii.
Lista alimentelor care se vor ieftini de la 1 august
- pâine albă simplă 300 – 500 gr.
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime 1l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu „000” 1 kg
- zahăr alb tos 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 buc
- ulei floarea soarelui 1l
- carne proaspătă pui
- carne proaspătă de porc
- cartofi proaspeți albi
- legume proaspete vrac: roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
De ce ar trebui să se ieftinească produsele de bază
Guvernul limitează, pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare.
Care sunt limitele de adaos pentru comercianți:
- maxim 20 % la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
Măsura este discutabilă, în condițiile în care limitările de adaos ar putea fi ușor ocolite prin trecerea pe hârtie a produselor prin 2,3,4 firme, fiecare cu un adaos de 5%.
Crește valoarea tichetelor de masă
De la 1 august, crește valoarea tichetelor de masă la 35 de lei.
„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre (respectiv semestrul II al anului 2022 – prezent) nu a înregistrat nici o creştere, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, astfel încât în prezent valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, este justificarea acestei creșteri decise de Guvern.
Se prevede modificarea articolului 14 al Legii nr. 165/2018, prin stabilirea valorii unui tichet de masă de:
- până la 35 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 august 2023
- 40 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 ianuarie 2024
Majorare de venituri pentru angajații din Sănătate
De la 1 august, vor fi majorate salariile pentru personalul de specialitate medico-sanitar angajat cu timp parţial care efectuează gărzi şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţă medicală.
Aceștia vor beneficia şi de o indemnizaţie lunară brută, după cum urmează:
- 500 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază
- 1.000 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi în afara normei legale de bază
- 500 lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi
- 500 lei pentru asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiati, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.
De asemenea, se va acorda o indemnizaţie între 100 lei şi 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii, nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepţia medicilor specialişti şi primari şi a biologilor, chimiştilor şi biochimiştilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
„Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, pentru eliminarea inechităţilor şi discrepanţelor din rândul salariaţilor din unităţile sanitare publice, se mai reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru cei care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanţă.
Prin ordonanța de urgență adoptată de Guvern se mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcţie de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar „Sănătate”.
Totodată, pentru facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, în urma desfiinţării unei unităţi sanitare, au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă, în cadrul unui termen de 12 luni de la data la care au fost concediaţi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cornelia
marți, 01.08.2023 at 12:05
Asa ma, dati iara la doctori, sa depaseasca 30000 de lei pe luna/net, luati declarațiile de avere, sau transparenta salariilor de la institutii sa va convingeți!!!