Eveniment
Ce trebuie să facă fermierii în condiții de secetă. GHID de bune practici agricole, pus la dispoziție de Ministerul Agriculturii
Un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice a fost elaborat recent de către o echipă formată din specialiști ai Ministerului Agriculturii și ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, la inițiativa ministrului Petre Daea.
Elaborarea ghidului a venit ca răspuns la provocările cu care se confruntă fermierii în contextul intensificării frecvenței fenomenului de secetă severă ce afectează tot mai mult sectorul agricol românesc.
Seceta este un fenomen extrem cu efecte multiple, pe diverse planuri, cum ar fi producția agricolă și, implicit, securitatea alimentară, cea energetică, dar și transporturile fluviale ca urmare a modificărilor hidrologice semnificative, cu impact direct asupra distribuției resurselor de apă subterane și de suprafață.
„Schimbările climatice sunt o realitate, nu o ficțiune și de aceea trebuie să folosim toate mijloacele de care dispunem în așa fel încât nivelul producțiilor și valorificarea superioară a acestora să influențeze pozitiv sectorul economic al României. Trebuie să fim cumpătați cu resursele pe care le avem pentru a putea depăși cu bine greutățile momentului”, a declarat ministrul Petre Daea.
De asemenea, oficialul MADR a precizat că seceta este un fenomen care persistă și nu poate fi stâpânit doar cu apă, ci și cu tehnologii care implică lucrări corespunzătoare ale solului, precum și cultivarea unor soiuri rezistente la secetă.
Ministrul își dorește ca prin acest ghid de bune practici, fermierii, mai ales cei tineri, să aibă un comportament conservativ și să utilizeze rațional apa din sol.
În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Academia de Ştiinţe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şișești”(ASAS) caută soluții de prevenire și atenuare a efectelor negative ale secetei, demers care începe cu prezentul ghid în care se regăsesc recomandări pentru îmbunătățirea practicilor agronomice în condiții de secetă.
Toate ideile care au stat la baza redactării acestui document fac trimitere la evoluția agriculturii românești, în sensul flexibilizării tehnicilor agricole, așa cum impun noile constrângeri de mediu și climă.
Ghidul cuprinde recomandări pentru îmbunătățirea practicilor agronomice în condiții de secetă, ținând cont de o serie de principii, cele mai importante fiind conservarea apei în sol și adaptarea rotației culturilor de toamnă (cereale și rapiță) la specificul situației din zona de cultură, precum și alegerea soiurilor cu toleranță și/sau rezistență la secetă.
Măsurile propuse de specialiști tratează:
- rotația
- dezmiriștitul
- sămânța
- semănatul
- aplicarea îngrășămintelor
- controlul buruienilor
Ghidul poate fi consultat AICI. (PDF)
sursa: madr.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News