Actualitate
Ce urmează după desemnarea premierului Sorin Grindeanu. Când am putea avea noul Guvern
După ce președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri dimineață, decretul prin care l-a desemnat pe Sorin Grindeanu (PSD) în funcția de premier, se intră în linie dreaptă pentru instalarea noului Guvern.
Vezi Sorin Grindeanu, desemnat oficial premierul României. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma echipa, apoi se va prezenta la Parlament pentru a obține votul Legislativului.
După semnarea decretului, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a stabili lista de miniștri pe care urmează să o depună la Parlament. Miniștrii propuși vor fi audiați de comisiile de specialitate, după care se va vota noul Guvern în plenul reunit al Parlamentului.
După ce se va da votul în plenul reunit al Parlamentului, noul Executiv va depune jurământul de credință în fața președintelui Klaus Iohannis. În acest moment, președintele va semna și decretele de numire în funcție ale miniștrilor și premierului.
Apoi, cabinetul lui Sorin Grindeanu poate începe munca la Guvern. Este posibil ca noul Executiv să fie format în prima săptămână din 2017.
Până atunci, guvernul actual, condus de Dacian Cioloş, asigură administrarea la nivel naţional, interimar.
Reamintim că mai multe nume au fost vehiculate pentru preluarea funcţiilor de miniştri în noul Guvern.
La Ministerul Dezvoltării, ar putea continua activitatea actualul ministru, Vasile Dîncu. Altă variantă ar fi Lia Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei, care a câștigat și un mandat de parlamentar.
La Justiție sunt vehiculate tot două nume: fostul șef al Camerei Deputaților, Florin Iordache, și fostul ministru al Justiției din guvernul Ponta, Robert Cazanciuc.
Georgian Pop, fost șef al Comisie de control a SRI, ar putea prelua porfoliul Comunicațiilor, în timp ce senatorul Mihai Fifor ar putea deveni ministru al Transporturilor.
Șeful tineretului PSD, Gabriel Petrea, ar putea prelua portofoliul Tineretului și Sportului. Mihai Tudose, care a lucrat la programul de guvernare al social-democraților, ar putea fi ministru al Economiei în noul cabinet, în timp ce deputatul Gabriel Vlase ar putea prelua Internele. Pentru acest portofoliu este vehiculat și numele lui Georgian Pop, în cazul în care nu va fi numit la Comunicații.
Deputatul Eugen Nicolicea ar putea prelua Ministerul pentru dialog social sau cel pentru relația cu Parlamentul, în timp ce fostul rector al UMF București Florian Popa ar putea deveni ministru al Sănătății.
În ceea ce privește portofoliile care revin ALDE, Sorin Cîmpeanu este numele veniculat pentru Ministerul Educației. De altfel, el a mai deținut această funcție în Guvernul Ponta. Și la Mediu este vehiculat numele unei persoane care a mai deținut această funcție – Grațiela Gavrilescu, și cel al copreședintelui ALDE Daniel Constantin, fost ministu al Agriculturii. La Cultură ar putea reveni fostul ministru Daniel Barbu.
Andrei Gerea ar putea prelua unul dintre ministerele economice, în cazul în care PSD va dori să cedeze ALDE un astfel de portofoliu.
Florin Jianu ar putea reveni la portofoliul pentru IMM-uri.
Cei care vor fi propuși pentru funcția de ministru vor avea o discuție cu Liviu Dragnea, după care vor fi confirmați în forurile de conducere ale PSD și ALDE, înainte de a fi prezentați Parlamentului pentru validare.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News