Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cea mai mare ofertă publică a Bursei de Valori Bucureşti: Electrica scoate la vânzare 51% din acţiunile grupului. Preţul titlurilor este între 11 şi 13,5 lei

Publicat

Electrica este în căutare de investitori privaţi. Astfel că de luni, 16 iunie, va scoate la vânzare 51% din acţiuni. Timp de o săptămână şi jumătate, până pe 26 iunie, investitorii mici şi mari pot cumpăra 177,18 milioane de titluri. Pe tranşa micilor investitiori sunt disponibile 7% din acţiuni, iar investitorilor mari de retail sunt destinate 8% din titlurile de operaţiune. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei. Oferta începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Preţul final de vânzare al acţiunilor va fi stabilit în funcţie subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, care pot plasa ordinele la preţuri cuprinse oriunde în intervalul de preţ menţionat. Micii investitori vor putea cumpăra acţiunile la un preţ ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount de 5% în funcţie de numărul de acţiuni subscrise şi de perioada în care plasează ordinele.

Pe segmentul micilor investitori, ordinul minim de subscriere este pentru 250 de acţiuni, iar maximul de 20.000 de titluri, iar acţiunile sunt subscrise la preţul maxim din ofertă, de 13,5 lei/titlu.

Tranşele investitorilor de retail (atât mari, cât şi mici) pot fi suplimentate cu 5%, de la 15% la 20% din acţiunile din ofertă dacă gradul de suprasubscrise va fi mai mare decât pe tranşa investitorilor instituţionali.

Micii investitori pot cumpăra între 250 şi 1.000 de acţiuni, garantat, iar după acest prag vor primi pro-rata în funcţie de gradul de subscriere.

Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

Investitorii care vor subscrie în prima săptămână pentru mai mult de 1.000 acţiuni, dar mai puţin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5% pentru acţiunile care depăşesc nivelul de 1.000 de titluri.

Acţiunile scoase la vânzare pot fi cumpărate şi sub formă de certificate globale de depozit (GDR-uri), dar numai de investitorii mari de retail şi de investitorii instituţionali. Fiecare GDR cuprinde 4 acţiuni, iar aceste titluri vor fi tranzacţionate la bursa de la Londra.

Pe tranşa investitorilor mari de retail sunt disponibile 8% din titlurile din ofertă, iar ordinul minim de subscriere este pentru 20.001 de acţiuni sau 5.001 de GDR-uri. Ordinele sunt plasate şi pe această tranşă la preţul maxim din ofertă, de 13,5 lei/acţiune şi, respectiv, de 16,63 dolari/GDR.

Pe tranşa investitorilor instituţionali sunt disponibile 85% din acţiunile din ofertă, atât sub formă de acţiuni, cât şi ca GDR-uri. Pe acest segment nu există nicio limită privind volumul minim de titluri subscrise, iar investitorii pot plasa ordinele la orice preţ din intervalul 11 lei – 13,5 lei pentru acţiuni şi, respectiv, de 13,55 dolari – 16,63 dolari pentru GDR-uri.

Subscrierile se pot realiza în orice zi lucrătoare din perioada ofertei, în intervalul orar 9:00 – 17:00 (ora României), cu exceptia ultimei zile de derulare a operaţiunii, când programul este între orele 9:00 şi 13:00 (ora României).

Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), uşor sub cel din aceeaşi perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obţinut un câştig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, înainte de listarea companiei la bursă. Ca urmare a acestui proces, participaţiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înfiinţată în scopul administrării acestor active, la care statul este acţionar unic.

Oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare 51% din acţiuni va începe pe 1 6 iunie şi se va încheia pe 25 iunie. Listarea efectivă la bursele din Bucureşti şi Londra ar urma să fie pe 3 iulie. Prin această ofertă statul vizează transferul a de titluri către investitori privaţi.

Oferta Electrica este considerată încheiată cu succes dacă sunt subscrise minim toate acţiunile scoase la vânzare, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul unuia dintre intermediarii ofertei.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate