Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum urmează să fie marcată amprenta ruinelor aflate în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Amprenta ruinelor celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, construită în urmă cu 1.000 de ani, urmează să fie marcată printr-un trotuar pietonal din lespezi de piatră.

Investiția de marcare peisagistică a monumentului istoric aflat în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, în fața Catedralei Romano Catolice, se ridică la 180.000 de lei. 

Consilierii județeni din Alba au avut de votat, în ședința de vineri, 2 februarie, aprobarea finanțării proiectului „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, strada Episcop Marton Aron, nr. 2” – Biserică de secol X-XI de influență bizantină, monument istoric de clasă A – LMI AB-I-m-A-21174.

Citește și Ruinele primei biserici bizantine din Transilvania, clasate ca monument istoric, la 9 ani după ce au fost descoperite

Cea mai veche biserică creștină din Transilvania

În data de 13 aprilie 2011 s-a anunțat descoperirea întâmplătoare a unei biserici, la o distanță de cca. 24 m spre vest față de Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. În acel moment apăruseră în săpătură ruinele unei abside semicircular, cu fundații late de 1,15 m din bolovani de piatră și rare fragmente de cărămidă, cu o deschidere estimată de 6 m.

Contextul stratigrafic al descoperirii a determinat afirmarea că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X (posibil ctitorie a principelui Gyula creștinat la Constantinopol) și începutul secolului XI (posibil ctitorie a regelui Sfântul Ștefan, întemeietorul Episcopiei Catolice a Transilvaniei).

Biserica a fost clasată ca monument istoric situat în cetatea Vauban, pe platoul din fața Catedralei Romano-Catolice Sf. Mihail Alba Iulia, în lista monumentelor istorice, cu denumirea de Biserică din secolele X-XI, de influiență bizantină, în categoria I – arheologie, m – monument, grupa A, prin Ordinul Ministerului Culturii nr. 3249/23.12.2019 și a primit codul în Lista monumentelor istorice LMI AB-I-m-A-21174.

Ruinele desfășurate pe cca. 300 mp au fost acoperite după terminarea cercetării arheologice.

YouTube video

Amprenta ruinelor bisericii, marcată printr-un trotuar pietonal din lespezi de piatră

Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia, proprietarul terenului, dorește marcarea acestor vestigii prin metode peisagistice non-distructive și reversibile, sens în care a întocmit un proiect pentru „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, strada Episcop Marton Aron, nr. 2”, a obținut toate avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism și a obținut Autorizația de Construire nr. 264/18.05.2023 emisă de primăria Municipiului Alba Iulia, cu termen de valabilitate 24 luni.

Obiectul proiectului este marcarea peisagistică a amprentei ruinelor bisericii vechi în formă non-distructivă și reversibilă.

Se va realiza un trotuar din lespezi de piatră așezate la nivelul terenului gazonat, ridicat local cu un pat de siguranță de 25 cm, pentru circulație pietonală.

Desenul trotuarului va prezenta amprenta ruinelor bisericii vechi.

Pe lânga lucrarea propriu zisă, mai este necesară realizarea unei signalistici corespunzătoare, iluminat arhitectural și promovarea monumentului.

Prin adresa nr. 184/22 ianuarie 2024, înregistrată la Registratura Consiliului Județean Alba cu nr. 1.901/22.01.2024, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia solicită aprobarea finanțării acestui proiect. În conformitate cu prevederile art. 38 alin. 2 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: “(2) Contribuția financiară a consiliilor județene, municipale, orășenești și comunale, după caz, poate să acopere integral sau parțial costul lucrărilor de intervenție asupra monumentelor istorice care fac parte din grupa B, precum și, individual sau prin cofinanțare, costul lucrărilor de protejare a monumentelor istorice care fac parte din grupa A, aflate pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective”.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 180.000 de lei, cu TVA inclus și va fi finanțată din bugetul local al județului Alba pe anul 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Xyz

    vineri, 02.02.2024 at 21:14

    nu stiam ca exista alte biserici in afara de cele crestine:)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax