Eveniment
Centaurus, noua subvariantă Covid care provoacă îngrijorări experților. Care ar putea fi efectele noii tulpini din India
Specialiștii în virusologie şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la apariţia unei alte variante Omicron care se răspândeşte rapid, una care câştigă rapid teren în India şi a ajuns deja în Marea Britanie.
Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai.
Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuieşte rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe ţări, transmite The Guardian, potrivit Mediafax.
De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada.
.@doctorsoumya explains what we know about the emergence of a potential Omicron sub-variant [referred as BA.2.75] ⬇️#COVID19 pic.twitter.com/Eoinq7hEux
— World Health Organization (WHO) (@WHO) July 5, 2022
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe.
De asemenea , Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar că nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia.
„Nu sunt atât mutaţiile exacte, ci mai mult numărul/combinaţia”, a spus dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potenţială îngrijorare în noiembrie 2021. „Este greu de prezis efectul atâtor mutaţii care apar împreună”.
Care ar putea fi efectele variantei Centaurus din India
În timp ce așteptăm să aflăm dacă virulența noului „descendent” al lui BA.2 numit Centaurus este sau nu mai mare și dacă reușește să „preia” sau nu BA.4 și BA.5, „trebuie să vedem dacă apare în alte țări si dacă, în tandem cu alte variante dominante, este capabilă să ajungă în mai multe țări.
Aceasta transmisibilitate este data mai ales de faptul ca noile subvariante precum BA.5 au un capacitatea parțială de a sustrage parțial răspunsul imun, ceea ce duce la reinfecții chiar și a persoanelor care au fost infectate cu BA.1 [omicron original] de Crăciun”, susține Comas, care este și coordonatorul, împreună cu Margarita Salas, al CSIC Global Health. platformă.
„Trebuie să așteptăm un număr mai mare de cazuri pentru a putea exclude un impact semnificativ asupra protecției împotriva bolilor grave”, potrivit publicației spaniole 20minutos.es.
Cu toate acestea, din experiența de până acum, „deși ar putea duce la un număr mai mare de infecții, este puțin probabil ca acest lucru să afecteze severitatea sau protecția vaccinurilor, care până acum au oferit o protecție solidă împotriva bolilor grave și a decesului, indiferent de variantă”, conchide Comas.
sursa: Mediafax, site 20minutos.es, Twitter OMS, sursa foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News