Connect with us
Publicitate

BLAJ

Parc fotovoltaic, la Blaj. Va asigura 80% din energia electrică necesară pentru instituții și iluminat. Licitația, lansată

Publicat

Municipiul Blaj își va asigura aproape tot necesarul de energie electrică pentru instituțiile publice și iluminatul public cu ajutorul unui parc fotovoltatic. Licitația pentru proiectarea și realizarea instalației de producere a energiei electrice din surse solare a fost lansată pe 23 martie. Investiția este estimată la peste 4,7 milioane de lei, proiectul fiind finanțat prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM. 

Primăria Blaj a lansat joi, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”.

Valoarea totală a investiției este estimată la 4.773.537,56 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, se urmărește realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice). Centrala fotovoltaică va avea o capacitate de 995.8 kW.

Aceasta va produce energie electrică din surse regenerabile pentru consumul propriu al municipiului Blaj. Producția anuală de energie electrică din surse regenerabile va fi de 1.213.076.39 kWh/an, în primul an de funcționare al centralei fotovaltaice.

Parcul fotovoltaic va acoperi astfel aproximativ 78 % din consumul propriu anual înregistrat la nivelul UAT Blaj. Potrivit studiului de fezabilitate, în perioada ianuarie 2021 – decembrie 2021, consumul total de energie electrică al UAT Blaj a fost de 1559193.1 kWh. În această perioadă, costul energiei electrice a reprezentat aproximativ 9,5 % din totalul cheltuielilor la nivelul UAT Blaj.

Totodată, ca urmare a realizării investiției, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 1.048,83 echivalent tone CO2 în primul an de funcționare a centralei fotovaltaice.

Centrala fotovoltaică urmează să fie realizată pe strada Gheorghe Baritiu, nr. 42A. Din suprafața totală a terenului de 34.500 mp, suprafața ocupată de sistemul fotovoltaic va fi de 14.500 mp.

Perioada de operare a centralei fotovoltaice va fi de 25 ani. Vor fi folosite panouri fotovoltaice cu o durată de viață de 25 de ani și invertoare cu durată de viață de  20 de ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax