Cugir
Centrală fotovoltaică la Uzina Mecanică Cugir. Ce putere instalată va avea și cât va costa. Acord de mediu, solicitat la APM Alba
Centrală fotovoltaică la Uzina Mecanică Cugir. UM Cugir vrea să investească un milion de euro într-un parc fotovoltaic cu o putere de aproape 1 MW. Prin realizarea centralei fotovoltaice se urmărește reducerea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică și reducerea emisiilor de CO2.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat, pe 15 februarie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Realizare sistem de producere energie electrică din surse regenerabile – centrala fotoelectrică”, titular UM Cugir SA.
Centrală fotovoltaică la Uzina Mecanică Cugir
Potrivit documentației, proiectul vizează realizarea unei instalații electrice fotovoltaice pe terenul aflat în incinta UM Cugir, în scopul reducerii consumului de energie provenită din surse convenționale. Centrala fotoelectrică va avea o putere nominală de 0,993 MWp și va cuprinde 1.822 de panouri fotovoltaice cu randament ridicat, de 545 Wp/panou.
În această configurație, parcul fotovoltaic va produce 1.249 MWh anual, ceea ce va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 772 to/an.
Potrivit memoriului de prezentare a proiectului, energia produsă de panourile fotovoltaice va fi utilizată intern. În momentul de față, alimentarea cu energie electrică a halelor de producție se realizează din stația electrică 110/20 kV a beneficiarului.
Centrală fotovoltaică la Uzina Mecanică Cugir: din ce va fi alcătuit sistemul
Sistemul de producere energie electrică din surse regenerabile va fi alcătuit din:
- generatorul fotovoltaic (1.822 panouri fotovoltaice), inclusiv structura de susținere a acestora
- grupul de invertoare care vor face conversia energiei electrice din curent continuu în curent alternativ (10 invertoare cu o capacitate de 100 kW fiecare)
- rețeaua de cablaje și elemente de protecție a acestora
- instalații de protecție la descărcări electrice
- instalații de racord la rețea, protecție la supratensiuni și limită de curent
- container metalic amplasat pe teren, unde vor fi instalate echipamentele de supraveghere și monitorizare
Parcul fotovoltaic va fi supravegheat cu ajutorul unui sistem de supraveghere video cu circuit închis, compus din 8 camere IP de 4MP, cu infraroșu.
Investiția, estimată la circa un milion de euro
Potrivit documentației, valoarea investiției este estimată la 5.001.226 lei, fără TVA.
Instalarea centralei fotovoltaice se va face pe terenul intravilan situat în incinta UM Cugir, strada 21 Decembrie 1989, nr. 1 din orașul Cugir.
Proiectul ar urma să fie finalizat până în vara anului 2025.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News