Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Centralele termice de apartament vor fi interzise în maxim trei luni. Ce locuințe vor fi afectate. Anunțul ministrului Mediului

Publicat

Centralele termice individuale vor fi interzise, printr-o decizie estimată să fie semnată în maximum 2-3 luni, a anunțat ministrul Mediului. Acesta a precizat însă că vor exista și o serie de blocuri care vor fi exceptate într-o intervenție video la Profit TV.

„Decizia o să existe, avem deja o propunere formulată, aştept o discuţie în cadrul coaliţiei. Sunt deja foarte multe oraşe, municipii, care aplică asemenea standarde la nivel local (…), sunt noi dezvoltări rezidenţiale care se racordează la reţeaua comună a oraşului de termoficare.

Citește și Centralele individuale de apartament la blocurile noi ar putea fi interzise. Proiectul de HG, în avizare la Ministerul Mediului

Vom face această propunere, care se va referi strict la noile construcții cu mai mult de 6 unităţi locative, pentru interzicerea centralelor individuale. Ne vom referi strict la proiectele noi.

Cele care sunt în fază de construire, cele deja autorizate, cele deja proiectate nu vor intra sub incidenţa legii, dar pentru cele noi care a căror dezvoltare începe de acum încolo sau după intrarea în vigoare a actului normativ propunem să existe această interdicţie”, a declarat Tanczos Barna la „Ora de profit”, potrivit profit.ro.

El apreciază că în 2-3 luni va exista deja o decizie în acest sens.

Într-o intervenție la Digi24, la începutul lunii ianuarie 2021 Ministrul Mediului a detaliat cum va fi aplicată noua lege prin care se interzice instalarea centralelor individuale.

Ministrul a insistat că noua măsură nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate – fie că sunt în blocuri vechi, fie în blocuri recent construite – ci viitoarelor proiecte imobiliare.

Însă, dacă este vorba despre construirea unor locuințe individuale (case), aici vor putea fi instalate centrale termice individuale – pe gaz, pe lemne sau electrice, pentru că „altfel nici nu se poate”, a precizat ministrul.

Tanczos Barna a explicat ce se întâmplă în două cazuri concrete:

Vecinii din bloc s-au debranșat și și-au pus centrale de apartament. Eu n-am apucat, mai pot s-o fac?

Astfel, într-un bloc vechi în care s-a făcut o rețea de gaz ce poate fi individualizată, unii și-au instalat deja centrale individuale pe gaz, dar alții n-au  mai apucat și-și pun întrebarea dacă o vor mai putea face.

„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare – unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz – să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat”, a arătat ministrul.

„Normal ar fi ca în acele situații, administrația locală să ofere servicii atât de bune, încât lumea să fie tentată să revină. E posibil acest lucru în alte orașe. În București, mai puțin.

Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București”, a recunoscut ministrul mediului.

„Nu-mi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi deloc”, a subliniat Tanczos Barna.

Blocul are deja centrală proprie, eu pot să-mi pun centrală individuală?

Dacă am o centrală termică pe gaz, acum, într-un bloc – să-i spunem nou, dar dat deja în folosință – , și vreau să o schimb, să-mi pun centrală individuală, se va putea? a mai fost întrebat ministrul mediului.

„În principu da, regulile trebuie să se aplice la construcțiile noi, acesta este obiectivul meu”, a răspuns Tanczos Barna. „Este primul pas, dar este unul important”, a adăugat el.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursa: Profit TV

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    duminică, 06.02.2022 at 18:41

    Sunt tare curios să ştiu ăia care au zămislit legea ce sistem de incălzire au ?

  2. Bogdan

    duminică, 06.02.2022 at 21:47

    Centralele pe gaz respecta normele de poluare europene… Daca le interziceti, firme ca si Vaillant si Ariston ne vor da in judecata pt pierderi financiare… Credeti ca doar producatorii auto au dintii ascutiti?

  3. Pamfil

    luni, 07.02.2022 at 09:59

    Si ce vor sa punem in loc? Pompe de caldura? Nu exista pompe de caldura la fel de compacte ca si centrala termica pe gaz. Au nevoie si de o unitate exterioara ca acelea de Aer Conditionat. Blocurile vechi vor arata si mai oribil cu acele unitati agatate pe fatada.
    Sau poate se gandesc la centrale individuale electrice? Raportul de energie consumata e de 4 ori mai mare pe electric adica factura de cel putin 4 ori mai scumpa.

    Centralele de bloc sunt o gluma sinistra care ne vrea uniformizati ca pe vremea lu’ Ceausescu. Nu poti obliga oamenii la un program de apa calda si caldura pentru ca aproape fiecare om are program diferit de munca!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax