Economie
Centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în România. Până la ce dată trebuie pusă în aplicare Directiva Europenă
În doar câțiva ani, toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate, arată o directivă de eficiență energetică a Comisiei Europene. Documentul prevede încurajarea continuă a trecerii de la combustibilii fosili pentru încălzirea locuințelor și clădirilor publice, la energia solară.
Directiva, deja adoptată de Parlamentul European, fixează termenul limită pentru utilizarea centralelor individuale pe gaze în statele membre ale Uniunii Europene la anul 2040. Această măsură reprezintă un pas semnificativ în direcția eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Citește și Directivă UE cu noi reguli pentru șoferi: interdicții pentru începători, categorie nouă în permis pentru conducerea SUV-urilor
Schimbările vor fi implementate treptat, iar Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE.
„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune.
Vezi și România trebuie să implementeze Venitul Minim European Adecvat până în 2024. Ce prevede Directiva și cum îi influențează pe români
Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie.
De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă citat de antena3.ro
Acordul va ajuta UE să elimine, în mod treptat, cazanele alimentate cu combustibili fosili.
Din 1 ianuarie 2025 subvențiile pentru instalarea de cazane pentru combustibili fosili vor fi tăiate
„Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.
Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.
Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană.
Toate clădirile publice, emisii zero din combustibili fosili din ianuarie 2028
Directiva revizuită va face din clădirile cu emisii zero noul standard pentru clădirile noi. În temeiul acordului, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.
Clădirile noi, proiectate pentru tehnologia solară
Statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure că noile clădiri sunt proiectate pentru tehnologia solară, ceea ce înseamnă că ele trebuie să fie adecvate pentru plasarea pe acoperiş a instalaţiilor fotovoltaice sau termice solare.
Încorporarea instalaţiilor de energie solară va deveni norma pentru clădirile noi. Pentru clădirile publice şi nerezidenţiale existente, energia solară va trebui să fie instalată treptat, începând din 2027, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic, economic şi funcţional.
Citește și Ce drepturi vor avea persoanele care călătoresc cu avionul, autobuzul, trenul sau vaporul. Noi reguli în Uniunea Europeană
Aceste dispoziţii vor intra în vigoare la momente diferite, în funcţie de tipul şi dimensiunea clădirii.
Este necesar ca acordul provizoriu de vineri să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European şi de Consiliu. După încheierea acestui proces, noua legislaţie va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gîgă
duminică, 10.12.2023 at 09:16
Multe idei au ăștia în căpșorul ăla plin cu bolovani de rîu!
un iobag din Romania
duminică, 10.12.2023 at 11:03
Ajungem la gramada ca bucurestenii(unii din ei ) sa stam in frig si fara apa calda , sa ajungem la mana lor ,la gramada asta se urmareste si cu banii pe card ,sa fim la mana lor cind nu le convine ceva iti taie …apa calda,caldura, iti blocheaza cardu , nu degeaba a iesit UK din UE ….
Trifan Adrian
marți, 12.12.2023 at 19:03
Ok.Sunt de acord.Dar ce punem în loc. Atât timp cât nu există o alternativă…Bun.Acum, sincer vorbind vor să ne moară și capra noastră. Vai de mama lor. Am mai auzit o bazaconie că, nu este bine să fi proprietar ci chiriaș. Că nu merită să plătești un credit timp de 30 de ani. În occident sunt chiriași, marea majoritate.Bravo lor și treaba lor. Mie îmi place să fiu propietar și să-mi încălzesc casa,să am apă caldă cât vreu eu și când vreau. Șa nu depud de alții.De ce să-i dau banii unui proprietar, să-i bag bani în buzunar, banii de chirie. Nu mai bine plătesc creditul și rămâne proprietatea mea copiilor. Când nu voi mai fii copii dacă vor,vând și banii rămân în familie. Cu centralele de apartament pe gaz va o problemă minoră. Le dăm la rabla și vom lua centrale electrice. În nici un caz românii, o parte nu mai vor la comun. Mie mi-ajunge. Prea mult am dus frigul cu acele centrale de cartier și mai apoi cu cea de scară.Nimeni nu-mi va impune altfel.