Administrație
Centura de sud-vest la Alba Iulia. Cât va costa amenajarea noii artere de circulație cu pasaje supraterane

Centura de sud-vest la Alba Iulia. Proiectul prin care se va crea un ”culoar verde” de circulație pe latura de sud-vest a municipiului a ajuns la faza de studiu de fezabilitate. Datele investiției intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia.
Drumul va fi amenajat cu patru benzi de circulație, piste de biciclete, trotuare și va avea două pasaje supraterane. Zona vizată este de la intersecția străzii Lalelelor cu str. Ion Lăncrănjan (zona Lidl) până la intersecția cu Bd. Ferdinand I (zona Lukoil, ieșire din oraș spre Partoș/Sebeș).
Valoarea proiectului ”Construire arteră cu rol de culoar verde de mobilitate pe latura de sud vest a municipiului Alba Iulia” este estimată la 43,89 milioane de euro, din care o parte ar putea fi finanțată din fonduri nerambursabile.
Centura de sud-vest la Alba Iulia. Situația actuală
La nivelul zonei analizate, nu există trotuare amenajate, piste de bicicletă sau spații verzi de aliniament, potrivit primăriei.
Infrastructura de acces existentă se află într-o stare precară și necesită reconfigurare.
În documentație se mai evidențiază:
- lipsa benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun;
- lățimea redusă a străzii Ion Lancrănjan, gropi și denivelări în carosabil
- lipsa iluminatului public corespunzator, a spațiilor verzi amenajate, a infrastructurii pentru biciclete
- pe întregul traseu cuprins între străzile Lalelelor și Brandușei s-au constat degradări avansate ale parții carosabile (drum de pământ)
Se urmărește ”modernizarea și decarbonizarea transportului public, stimularea transportului nemotorizat și electric și digitalizarea sistemelor de trafic prin crearea unui nou culoar verde de mobilitate urbană, în zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia”. De asemenea, prin acest proiect se va asigura ”continuitatea pentru benzile dedicate și pistele de biciclete create prin implementarea celor două proiecte de mobilitate urbană finanțate prin POR 2014-2020”.
Centura de sud-vest la Alba Iulia. Datele investiției
Prin această investiție se vor construi:
- circa 2,6 km infrastructură rutieră în zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia: B-dul Revoluției 1989 intersecție cu str. Lalelelor – B-dul Ferdinand I (DN1)
- circa 5,2 km pistă ciclabilă în aceeași zonă.
Vor fi amenajate puncte de realimentare sau reîncărcare pentru mașinile electrice, de-a lungul amplasamentului.
Se vor face lucrări de canalizație electrică în carosabil, trotuar si spațiu verde, eliminând astfel toate cablurile aeriene care leagă în prezent semafoarele de automatul de dirijare.
Principalele caracteristici tehnice ale investiței propuse:
- lungime parte carosabilă = 2.614,51 ml
- suprafață parte carosabilă (inclusiv drumuri laterale) = 27.127 mp
- suprafață benzi dedicate BUS = 14.762 mp
- lungime bandă dedicată BUS = 4.232 ml
- lungime pistă biciclete, pistă sens unic (lățime variabilă: 1,7 m – 2,2 m) = 5.360 ml
- suprafață pistă biciclete = 11.270 mp
- suprafață trotuare (lățime variabilă: 2,0 – 2,5 m) = 13.290 mp
- suprafață parcare: 46 mp
- stație autobuz: 6 bucăți
- stații încărcare electrice: 2 bucăți (fiecare cu 2 porturi de încărcare)
Centura de sud-vest la Alba Iulia. Cum va fi amenajată strada
Strada de categoria a II-a va avea 4 benzi de circulație din care 2 benzi dedicate autobuzelor, cu:
- lățimea părții carosabile de 14 metri
- separatoare sensuri de 2 m lățime
- spații verzi adiacente benzilor de 1,80/2,30 m lățime
- trotuare de 2,0/2,5 m lățime
- piste de biciclete de 1,7/2,2 m lățime.
Pasaje supraterane
Pasajele proiectate sunt amplasate pe artera cu rol de culoar verde de mobilitate pe latura de sud-vest a Municipiului Alba Iulia, pe sectorul cuprins intre strada Lalelor și strada Roșia Montană care asigura traversarea peste strada Brândușei (Km 0+590), respectiv strada Orlea (Km 0+825), sub un unghi de aproximativ 90, respectiv 70 grade.
Pasajele vor avea fiecare lungime 26 m; suprafață 550 mp; înălțime liberă intrados 5,50 m.
Centura de sud-vest la Alba Iulia. Alte amenajări
Se va face sistem de iluminat nou, cu tehnologie LED. Va fi amplasat la distanțe aproximativ din 25 în 25 m, urmând a fi retras sau mai apropiat față de pistele de biciclete, limită proprietate și carosabil în funcție de zona de amplasament local, cu distanțe cuprinse între 0 și 4 m.
În paralel cu traseul de alimentare al corpurilor de iluminat se vor realiza lucrări pentru rețeaua de fibră optică.
În cadrul proiectului s-a prevăzut echiparea cu camere video de supraveghere. Subsistemul va prelua și afișa imagini de la camerele video instalate în cadrul proiectului. Se vor folosi camere video de supraveghere IP de exterior și echipament de transmitere date.
Conform cu configurarea traseului proiectat si intersecțiile rezultate, se va realiza extinderea sistemului de management trafic pentru cele 3 (trei) intersecții semaforizate.
Se va extinde rețeaua de canalizare menajera existentă , urmând să fie instalate 45 de cămine. Rețeaua de canalizare va prelua debitul de apă uzata atât de pe zona strada Lalelelor – B-dul Revoluției 1989 -strada Ion Lăncrănjan, cât și debitul rezultat din dezvoltarile ulterioare conform planurilor urbanistice.
Se va extinde și conducta de alimentare cu apă (13 hidranți de incendiu exteriori supraterani, 14 cămine de vane).
Centura de sud-vest la Alba Iulia. Valoarea investiției
Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 218.513.236,62 lei, inclusiv TVA din care construcții-montaj (C+M) 114.042.106,89 lei, inclusiv TVA.
Proiectul va fi depus în vederea finanțării prin acțiunea 4.1 apel 2, OS 2.8. cu valoarea totală a investiției de 43.898.434,66 euro, din care valoarea eligibilă proiectului este de circa 22.000.000 euro.
Durata estimată de realizare a investitiei este 36 luni.
Durata estimată de execuție lucrări este 30 luni
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News