Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Cerem Guvernului să nu instituie Ministerul Adevărului”. Protest împotriva unei platforme care ar urma să analizeze știrile false

Publicat

Expert Forum solicită Guvernului să ”nu instituie Ministerul Adevărului”, ca reacție la informația apărută vineri, potrivit căreia Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizații ale societății civile, colaborează pentru realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă.

Și Agenţia ActiveWatch, care apare între ONG-urile cu care colaborează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru lansarea unei platforme care ar scana dezinformări online anunţă că se retrage din proiect, acceptând o colaborare numai în „contexte formale, deschise mass-media şi publicului larg”. 

În presă a apărut vineră informația că un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA (instituția a negat între timp) şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, care va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă  în contextul conflictului din Ucraina.

Analiză VERIDICA.RO Cum sunt camuflate dezinformările Rusiei în narațiuni aparent românești. La ce sunt folosiți ”idioții utili”

”Distingerea informațiilor false și propagandei poate fi problematică și în cazul “markerilor” propuși la alte “narative de dezinformare” ce vor fi scanate de platforma guvernului în mediul online, pentru a fi contracarate.

“Lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, în percepția comunicatorilor guvernamentali, “markeri ai dezinformării”, termeni „încărcați”, specifici discursului de dezinformare”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții” a scris Profit.ro, ziarul care a publicat pentru prima dată această informație.

Comunicatul Expert Forum:

”Solicităm Guvernului să NU instituie “Ministerul Adevărului”. Potrivit unui material publicat de profit.ro, Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizații ale societății civile, colaborează pentru realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina.

Derapajul democratic pe care existența unei astfel de platforme îl presupune este foarte periculos. Nu există nicio rețetă după care o dezinformare să poată fi identificată în mod automat. Iar etichetarea drept „fake news” a oricărui conținut neconvenabil este deja un fenomen și în România.

Rolul autorităților într-un stat democratic nu este să crească nivelul de cenzură a informației, ci să guverneze în mod responsabil și înțelept, luând măsuri în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezintă. Și mai ales, să le protejeze acestora libertatea, sub toate formele ei, chiar și atunci când nu sunt personal de acord cu asta.”

Foto: Pixabay

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate