Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cererea de reexaminare a Codului silvic, respinsă de comisiile Camerei Deputaților

Publicat

padureComisiile reunite de mediu, agricultură și juridică din Camera Deputaților au respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic.

Proiectul de modificare a Codului silvic, inițiat de 125 de parlamentari PSD și trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marți, 12 mai, în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeași formă.

Sâmbătă, în mai multe orașe din România, inclusiv la Alba Iulia au avut loc proteste împotriva tăierilor ilegale de păduri şi exploatării abuzive a „aurului verde”.

Citește și FOTO-VIDEO: Peste 150 de persoane au PROTESTAT la Alba Iulia împotriva tăierilor ilegale de păduri. Miting şi la Cîmpeni. Solicitările manifestanţilor

În comisii, 20 de deputați au votat în favoarea cererii de reexaminare și 35 împotrivă, aceasta fiind susținută de liberali, în timp ce PSD și UDMR au fost împotrivă.

Deputații social-democrați au considerat că trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce liberalii au cerut să se dezbată pe puncte obiecțiile cuprinse în cerere.

Pe 25 februarie, proiectul de modificare a Codului Silvic a fost adoptat de Camera Deputaţilor, pe fondul criticilor parlamentarilor PNL. Proiectul prevede, printre altele, că valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi.

Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat.

Proiectul mai stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafata proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 mp, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha.

Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, în cazul administrării, proprietarului, cu avizul şefului ocolului silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice.

Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte articole stabilite de deputaţi prevăd că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.

Preşedintele Iohannis a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici și creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

sursa: hotnews.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement