Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Peste 150 de persoane au PROTESTAT la Alba Iulia împotriva tăierilor ilegale de păduri. Miting şi la Cîmpeni. Solicitările manifestanţilor

Publicat

protest paduri Peste 150 de persoane au manifestat la Alba Iulia, sâmbătă, împotriva tăierilor ilegale de păduri şi exploatării abuzive a „aurului verde”. Protestatarii s-au strâns în faţa Cinema „Dacia”, pe Bulevardul Revoluţiei, pentru a atrage atenţia comunităţii asupra acestui aspect şi implicaţiile asupra mediului înconjurător.

Aceştia au purtat pancarte cu mesaje ca “Copacii au suflet, voi l-aţi vândut”, “Opriţi defrişările multiple” sau chiar “Kronospan, nu uita, vine revoluţia”. Manifestanţii au continuat mitingul din cartierul Cetate cu un marş pe Bulevardul Transilvaniei.

UPDATE: În timpul protestului, manifestanţii au văzut şi un camion încărcat cu lemne care trecea pe Bulevardul 1 Decembrie (la capătul marşului de pe Bulevardul Transilvaniei – n.r.), moment în care au început să huiduie.

La această manifestare au participat persoane din Alba Iulia şi Sebeş, fiind organizată de „activişti de mediu voluntari”, după cum au declarat o parte dintre cei prezenţi.

YouTube video

 

Acţiuni similare au fost anunţate în mai multe oraşe din ţară şi din Diaspora.

”Societatea civilă, conştientă fiind de proporțiile și implicațiile catastrofale ale recoltării ilegale a lemnului, favorizată de derapajele funcționale ale instituțiilor statului, a ales să răspundă prompt și ferm. Pădurile României sunt un bun de interes public, național şi european. Tratarea şi exploatarea pădurilor fără concordanţă cu interesul naţional este contrară interesului Statului Român, societății și aduce grave prejudicii securității naţionale”, au transmis organizatorii într-un comunicat.

Solicitările manifestanţilor se referă la stoparea tăierilor ilegale de păduri, menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului ”Radarul Pădurilor”, orotecția pădurilor virgine și a parcurilor naționale, deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură, elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri, plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000, oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic, enunţarea în Codul Silvic (lege organică) a principiilor ce vor sta la baza legislaţiei subsecvente pentru exploatarea şi valorificarea masei lemnoase (din pădurile aflate în proprietate publică), astfel încât să conducă la dezvoltarea sectorului de prelucrare superioară a lemnului în România şi creearea unei pieţe concurenţiale echilibrate în beneficiul dezvoltării durabile a comunităţilor locale.

AICI, mai multe detalii.

Măsurile de ordine, pe timpul protestului din Alba Iulia, au fost asigurate de jandarmi.

Un astfel de protest a avut loc sâmbătă şi la Cîmpeni, împotriva defrişărilor abuzive. “Moţii se tem că pădurile din care trăiesc dintotdeauna vor fi rase şi vor rămane pe drumuri. Fabricile de mobilă din Câmpeni şi micile ateliere de mobilă riscă să rămână fără lemn. Să facă mobilă, să valorifice superior lemnul şi să menţină locuri de muncă în România, nu să exporte buşteni şi cherestea, au cerut patronii fabricilor de mobilă din zonă”, a transmis unul dintre participanţi.

Imagini de la protestul din Cîmpeni:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate