Eveniment
AJUNUL CRĂCIUNULUI: Moș Ajun, fratele geamăn a lui Moș Crăciun. Ce să faci în noaptea de Ajun să ai noroc tot anul
Craciunul este sărbătoarea care aduce aproape familia, în care căldura din case învinge frigul de afară, iar mesele sunt îmbelșugate.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut o serie de tradiții. Tradiții fie ele populare fie că vorbim de cele biblice. Moș Craciun, Moș Ajun, sunt personajele principale care patronează Ajunul Crăciunului.
Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase
Mai mult de atât, se spune Moș Ajun că ar fi fost frate geamăn cu Moș Crăciun. Aceștia seamănă între ei ca două picături de apă.
Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun.
Cine este Moș Ajun fratele geamăn a lui Moș Crăciun
Totodată, se știe despre Moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. El a poruncit să se dea flăcăilor colaci. Tot el a zis să se umble cu colindatul.
Conform tradiției, Maica Domnului, înainte de a naște, a cerut ajutor lui Moș Ajun. Acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – Moș Crăciun.
Astfel, Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era Moș Crăciun. Moș Ajun este sărbătorit pe 24 decembrie.
Tradiții de Ajun. Ce să faci și să nu faci cu o zi înainte de Crăciun
În noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor. În această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos. Hristos care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.
Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid. Minunea nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.
O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui. Motivul: ne va zbura norocul din casă.
În multe regiuni ale țării de Ajunul Crăciunului, preotul umblă cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.
Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului: Ajun de Crăciun
Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun.
În ziua de Ajun, când gospodinele ies prima dată în curte, trebuie să adune câteva surcele. Apoi să le împrăștie prin casă: aceste surcele se numesc “pui”.
Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun. Dacă fac asta o să le meargă bine și să nu o să le piardă la roit.
Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate. Așa le vor avea și în anul următor.
La Ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă. După sărbători se va da vacilor să o mănânce. Astfel le va merge bine și se vor înmulți.
În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan, pentru a fi sănătoși tot anul.
În unele locuri, există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.
În alte regiuni fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate. Astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.
Trebuie să trimiți mesaje și urări de Crăciun la rude, prieteni, colegi. Este rost de împăcare cu persoanele cu care te-ai certat.
Masa de Crăciun
Masa de Crăciun este o adevărată provocare pentru gospodinele care se respectă. Vă reamintim unele dintre produsele tradiţionale care nu trebuie să lipsească din meniul sărbătorii.
De la Ignat, după „tăiatul porcului”, preparatele din carne de porc ar trebui să se regăsească în orice gospodărie.
Vorbim despre cârnaţi, maioş, tobă, piftie, slănină fiartă, sângerete, dar şi şniţele ori chiftele.
Toate acestea pot fi servite pe platouri de aperitive frumos aranjate în culorile Crăciunului. De asemenea trebuie asortate cu zacuscă de vinete şi alte legume.
Mâncarea tradiţională românească, sarmalele, sunt pregătite din timp şi reprezintă felul principal.
Friptura de porc, cu diferite garnituri nu trebuie să lipsească. Murăturile completează meniul unei mese mult aşteptate după perioada postului.
La desert, nu trebuie să lipsească plăcintele de casă şi cozonacii.La categoria băuturi, în funcţie de preferinţe, ţuica şi vinul.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News