Educație
Elevii vor sta câte doi în bănci, clasele nu își suspendă activitatea la un singur caz de Covid. Cine va mai face cursuri online
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul ca activitatea unei clase să nu fie întreruptă dacă un elev are Covid-19. De asemenea, elevii cu contraindicaţii medicale vor învăța online.
„Din perspectiva procesului educațional ne gândim la varianta în care dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea în acea clasă. Dacă apare un singur caz să nu fie suspendată activitatea clasei, dar să se facă testarea.
CITEȘTE ȘI: Cum reîncepe școala în Alba: FĂRĂ DISTANȚARE FIZICĂ între elevi, masca rămâne obligatorie. Ce este INTERZIS în pauze
Dacă sunt mai multe clase unde în fiecare apar mai mult de două cazuri, atunci se suspendă activitatea în toată școala”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.
Elevii și profesorii vulnerabili vor participa la cursuri online
Elevii cu contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică, cei care au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical, dar şi elevii care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, vor învăţa online, potrivit ministrului Educaţiei.
Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii recomandă ca elevii cu simptome “specifice” să rămâne acasă, scrie romania24.
Totodată, vor preda online şi profesorii care prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii.
Conform sursei citate, sunt cinci excepţii în care va trebui asigurată educaţia online:
– elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;
– elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
– elevii prezintă simptome; recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;
– profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;
– profesorii prezintă simptome specifice.
Ministrul Educației: Elevii vor stătea câte doi în bancă, dar vor purta mască
Elevii vor sta câte doi în bancă, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru că portul măștii este incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus.
Masca e mai importantă și decât panourile se plexiglas, care, afirmă ministrul, și-au dovedit inutilitatea.
Sorin Cîmpeanu a declarat, la Antena 3, marți seara, că nu va semna niciodată un ordin care este imposibil de pus în practică, astfel că elevii vor sta ca și până acum câte 2 în bancă, dar vor purta mască.
„Portul măștii este esențial, incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus sau în minus la distanța dintre elevi”, a spus Cîmpeanu.
Întrebat dacă acest lucru nu înseamnă că autoritățile s-au hazardat când au folosit panourile de plexiglas, Cîmpeanu a spus că „s-a hazardat o lume întreagă”, dar între timp toți au aflat că panourile au fost inutile.
„Nu vreau să iau apărarea nimănui, dar în Italia am văzut cum tăiau băncile, cum montau panourile de plexiglas, ca mai apoi să se descopere că atâta timp cât nu există o instalație de climatizare capabilă să extragă din încăpere aerul uzat plin de aerosoli erau inutile acele separatoare, pentru că nu puteai să împiedici aerosolii să treacă pe sub, pe lângă sau peste panou.
Sunt multe state care s-au păcălit. A fost o situație nouă, au fost încercate soluții. Acum știm că nu este o soluție”, a mai spus ministrul Educației.
Reguli de distanțare în clase, ”adaptate la specificul și realitățile școlii românești”
Regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri. Demnitarul a dezvăluit faptul că ordinul de ministru care va cuprine aceste reguli va fi foarte simplu de înţeles şi de aplicat.
„Va trebui să fie foarte clar, uşor de înţeles şi să fie aplicabil. Atâta vreme cât voi considera, poziţionându-mă din punctul de vedere al unui director sau rector, şi nu voi înţelege ce trebuie să aplic prin acest ordin, eu nu voi semna acest ordin”, a spus Cîmpeanu.
Elevii vor sta în bănci aşa cum au stat şi în trecut, însă se va pune accent pe purtarea măştii de protecţie şi pe aerisirea spaţiilor închise.
„90% din şcolile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă, accentul se va pune pe portul măştii. De asemenea, o altă măsură simplă tor ceea ce ţine de aerisirea, ventilaţia sălilor de clasă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ordinul va stabili şi regulile în ceea ce priveşte suspendarea cursurilor în cazul apariţiei unor persoane infectate.
„Probabil, că la două cazuri per clasă să se suspende activitatea în clasă, dacă în aceeaşi şcoală sunt mai multe clase în care apar cel puţin două cazuri în fiecare clasă, sigur că se va suspenda prezenţa fizică vreme de 14 zile în întreaga şcoala. În ceea ce-i priveşte pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea timp de 14 zile în toată şcoala”, a preciza ministrul Educaţiei.
De asemenea, cei din şcoli vor încerca să aşeze mobilierul şcolar „cât mai distanţat posibil, cât mai aerisit”, astfel încât să fie condiţii rezonabile pentru elevi şi profesori.
Sorin Cîmpeanu : este important personalul medical în școli, dar nu crede că triajul va ajuta foarte mult
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu crede că un triaj în școli ar ajuta foarte mult, mai ales că în sistemul educațional sunt aproximativ 5.000 de medici și asistenți medicali, iar numărul școlilor depășește 17.000.
Sorin Cîmpeanu a declarat, marți seara, la Antena 3, că este important personalul medical în școli, dar nu crede că triajul va ajuta foarte mult.
„Personalul medical din școli este foarte important în mai multe situații. Nu cred că acel triaj, măsurarea temperaturii ajută foarte mult.
Îndrăznesc să vă spun că la examenul național de bacalaureat au fost depistați doar 4 elevi cu o temperatură peste media admisă (…). Nu cred că partea de triaj va fi un element esențial în acest ordin (ordinul comun al MEN și MS – n.r.).
Încerc să nu mă antepronunț, pentru că este un ordin comun. Dar prezența personalului medical în școli este extrem de importantă.
Este extrem de importantă pentru că dacă vom ajunge să implementăm acel proiect de testare cu teste antigen, e nevoie pentru asta de personal medical.
Testarea este un act medical și nu unul educațional. Se face de către medici sau asistente”, a spus Cîmpeanu.
Ministrul crede că situația cea mai dificilă va fi asigurarea unui cadru medical în fiecare școală, pentru că școli sunt de peste 3 ori mai multe decât cadre medicale.
„În sistemul educațional există doar 113 medici de medicină școlară și 268 de asistente, angajați în Ministerul Educației.
Mai sunt 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi și peste 3.000 de asistenți medicali.
Deci, în total, personalul medical disponibil teoretic în școli este de aproape 5.000 de persoane – medici și asistenți medicali, angajați ai Ministerului Educației și angajați ai Ministerului Sănătății.
La ora la care vorbim aceștia sunt detașați la DSP-uri. Va trebui ca de la DSP-uri să se întoarcă în școli. Și se vor întoarce în școli, dar sunt doar 5.000 și școlile sunt 17.000.
Ar fi nevoie de o persoană cu competențe medicale în fiecare școală pentru testare, dar mai ales pentru situațiile în care vor apărea cazuri în care 1, 2, 3, 4 copii – sigur, nu ne dorim, dar e poate posibil să apară cazuri care vor trebui să beneficieze de o atenție din partea cuiva cu competențe medicale”, a mai spus Cîmpeanu.
Acesta spune că o soluție ar fi ca testarea să fie asigurată de DSP-uri.
Surse: românia24.ro, Antena 3, mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News