Actualitate
Comercianții ar putea fi obligați să doneze alimentele în curs de expirare. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care distrug intenționat produsele
Comercianții ar putea fi obligați să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării, potrivit unei propuneri legislative avizată de deputații din Comisia de industrii și servicii. De asemenea, inițiativa legislativă interzice comercianților distrugerea intenționată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman, în caz contrar, aceștia ar putea fi sancționați prin amendă contravențională în valoare de până la 10.000 de lei.
Propunerea legislativă privind diminuarea risipei alimentare a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților în luna iunie 2016, tot în acea lună fiind înaintată la Senat. Senatorii au respins propunerea în 18 noiembrie 2015, în calitate de primă Cameră sesizată. În acest caz, Camera Deputaților este cameră decizională.
Potrivit inițiatorilor proiectului, prin alimente irosite se înțeleg pierderile survenite înainte ca produsul să devină disponibil comercial, iar prin alimente risipite se înțeleg alimentele care au ajuns în circuitul comercial, dar se degradează sau sunt distruse înainte de a fi consumate.
„Un studiu desfășurat în perioada 2012 – 2014 în țările Uniunii Europene estimează totalul alimentelor irosite sau risipite în toate etapele de la producție până la consumatorul final este între 82 și 112 milioane de tone anual”, se precizează în expunerea de motive. Potrivit parlamentarilor, la nivel european există deja inițiative legislative și proiecte de cercetare menite să reducă risipa alimentară. România ar putea deveni astfel a doua țară din Europa care interzice aruncarea sau distrugerea produselor alimentare nevândute. În februarie, Franța a devenit prima țară din lume care a interzis eliminarea alimentelor care se apropie de expirare.
Propunerea legislativă prevede desfășurarea acțiunilor întreprinse de agenții comerciali pentru limitarea cantităților de alimente distruse în urma degradării naturale în următoarea ordine de prioritate:
– măsuri pentru dimensionarea mai eficientă a stocurilor și măsuri pentru vânzarea cu prioritate a produselor care se apropie de data expirării;
– donarea alimentelor încă potrivite pentru consumul uman, dar aflate aproape de data expirării către fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate și cămine de bătrâni;
– direcționarea alimentelor devenite improprii pentru consumul uman spre consumul de către animale, în cazul în care acest lucru nu le afectează în vreun fel sănătatea;
– direcționarea produselor alimentare devenite improprii pentru consumul uman sau animal către agricultură, ca îngrășăminte;
– direcționarea produselor către valorizarea energetică, prin transformarea în gaz metan sau prin incinerare directă.
De asemenea, propunerea legilativă interzice agenților comerciali distrugerea intenționată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman în urma degradării naturale, în caz contrar, aceștia ar putea fi sancționați prin amendă contravențională în valoare de până la 10.000 de lei.
În ședința Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților de marți, 8 martie, inițiativa legislativă privind diminuarea risipei alimentare a fost avizată de deputați. La propunerea reprezentanților marilor lanțuri comerciale, în proiect a fost introdusă prevederea ca donația să fie efectuată după ce comerciantul a recurs și alte metode de vânzare a produselor aflate în curs de expirare, precum vânzarea accelerată prin reducerea prețului cu 50%, potrivit Profit.ro.
Raportul de admitere elaborat de Comisia de industrii și servicii asupra proiectului privind diminuarea risipei alimentare va fi transmis, împreună cu inițiativa legislativă, spre dezbatere plenului Camerei Deputaților.
sursa: profit.ro, cdep.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News